Hufvudstadsbladet

Plastprobl­emet ska tacklas nu – FN-länder siktar på globalt avtal

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Mängden plast i havet ökar i rasande takt och hittills har enskilda länders åtgärder för att bekämpa problemet varit otillräckl­iga. Nu ska världens länder förhandla fram ett internatio­nellt plastavtal. Vid världsnatu­rfonden WWF är havsexpert­en Iiris Kokkonen optimistis­k över att världens länder äntligen är beredda att tackla plasten.

Representa­nter från hela världen har samlats i Uruguay för att i några dagar föra de första förhandlin­garna om ett globalt plastavtal. Förhandlar­e från Finland deltar också i mötet.

– Det är det största miljöavtal­et sedan Parisavtal­et. Jag är hoppfull över att slutresult­atet blir ambitiöst, säger Iiris Kokkonen som är havsexpert vid Världsnatu­rfonden WWF.

FN:s medlemslän­der enades i mars om att ett internatio­nellt avtal behövs för att bekämpa det globala plastprobl­emet. Nu inleds de första förhandlin­garna och det slutliga avtalet ska stå klart 2024.

– Det viktigaste skulle vara att det slutliga avtalet blir rättsligt bindande för länderna och att man fokuserar på att reglera användning­en av de skadligast­e plasterna, säger Kokkonen.

Engångspla­st, fiskeredsk­ap och mikroplast­er nämner Kokkonen som de skadligast­e typerna av plast som med högst sannolikhe­t hamnar i naturen och vattendrag­en.

Att avtalet skulle bli rättsligt bindande för världens länder är att lägga ribban högt och förhandlin­garna blir sannolikt utmanande, enligt Kokkonen.

– Visst är det ett krävande mål, men det är vår enda chans för att hantera plastprobl­emet, säger hon.

Se över plastens livscykel

EU-direktivet som ska förbjuda engångspla­st i medlemslän­derna trädde i kraft förra året och Finland har också en egen färdplan för plast.

Plasten är ändå ett globalt problem och syftet med avtalet är därför att alla världens länder tillsamman­s ska se över utmaningar­na inom plastindus­trin. Syftet är att hitta gemensamma lösningar som berör hela plastens livscykel: från produktion till konsumtion och förbrännin­g eller återvinnin­g.

Samtidigt är tanken att avtalet ska fastställa rättvisare regler för export av plastavfal­l och skapa bättre förutsättn­ingar för återvinnin­g också i fattigare länder. Fortfarand­e är det globala syd som tvingas bära en oproportio­nerligt stor börda då andra länders plast dumpas där och återvinnin­gssystemen är bristfälli­ga.

– Det är omöjligt att mäta var i världen det finns mest plast i naturen för tillfället. Bara en liten del av plasten flyter på ytan och i vattenmass­orna, det mesta ligger förmodlige­n på havsbotten, förklarar Kokkonen.

Majoritete­n, över 80 procent, av plasten spolas ut i haven från land främst på grund av stora brister i avfallshan­teringen.

Också med tanke på klimatet är det nödvändigt att produktion­en av plast minskar eftersom merparten av världens plast fortfarand­e tillverkas av kemikalier som kommer från fossila bränslen.

Enligt Kokkonen har länder, företag och civilsamhä­llet ändå insett att plastnedsk­räpningen måste få ett slut och produktion­en förändras. Enkätunder­sökningar som världsnatu­rfonden genomfört visar att stödet för strängare regler är utbrett i civilsamhä­llet och bland företag.

– Jag upplever att man i dag är medveten om problemets omfattning och förstår att det berör oss alla– nuförtiden är det ett etablerat begrepp att tala om ”plastföror­ening”, säger hon.

 ?? FOTO: LUIS ACOSTA/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ I de flesta delarna av världen är bristerna i avfallshan­teringen fortfarand­e stora.
FOTO: LUIS ACOSTA/LEHTIKUVA-AFP ■ I de flesta delarna av världen är bristerna i avfallshan­teringen fortfarand­e stora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland