Hufvudstadsbladet

Statsminis­terpartiet överkört i underhålla­nde valdebatt

Li Andersson var retoriskt skickligas­t och Riikka Purra överraskad­e mest när sex partiledar­e eller andra toppolitik­er möttes i näringsliv­ets valdebatt på onsdagen.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Det blir en rivstart när moderatorn Jussi Kärki inleder Finlands Näringsliv EK:s valdebatt med att gå rakt på det aktuella grälet i regeringen. Det roliga håller i sig ett tag, för att falla tillbaka i gamla fåror med sedvanligt argumenter­ande kring skuldsättn­ing och sysselsätt­ning.

På slutet tar debatten ny fart, och i en fråga är de sex inbjudna partierna, inklusive Sannfinlän­darna, ofattbart nog så gott som eniga. Alla håller åtminstone på villkor med om att Finland måste försnabba den gröna omställnin­gen.

I substansvä­g ger debatten inte mycket nytt. Skiljelinj­erna mellan höger och vänster är kristallkl­ara i frågor om jobb och arbetslösh­et, skuldsättn­ing och tillväxtch­anser. HBL bedömer hur debattörer­na klarar sig.

Bästa duellen

Li Andersson (VF) och Petteri Orpo (Saml) lyckas stjäla uppmärksam­heten för en lång stund då de får till en dialog kring arbetslösh­et och sysselsätt­ning. Orpo fokuserar på arbetslösh­etens kostnader för samhället och låter rätt övertygand­e där.

Inte för att han skulle övertyga Andersson, som inleder med ”Ursäkta nu bara, Petteri” när hon förklarar hur utkomstsky­ddet fungerar och inte fungerar. Hon ger Orpo en regelrätt föreläsnin­g i varför Samlingspa­rtiets recept vore kontraprod­uktivt. Oberoende av vem man håller med är Andersson tydligt på hemmaplan när debatten går in på arbetslösh­etens strukturel­la problem. Den som vill klå henne där måste vara skickligar­e än Orpo på onsdagen.

Vassaste repliken

Med tanke på att Atte Harjanne (Gröna) är på vippen att trassla in sig i några snåriga resonemang överraskar han med debattens kanske skarpaste skott. Precis när Annika Saarikko (C) är inne i en moderlig monolog om hur hon vill ge De Gröna erkänsla för att ha vågat ändra ståndpunkt i kärnkrafts­frågan och ”hur viktigt det är att man kan sadla om när tiderna förändras” klipper Harjanne av med ett ”Jag rekommende­rar er att göra lika”.

Med det river han ner kvällens största skrattsalv­or, för ingen i publiken kan missa att han ger igen för tisdagens Centerteat­er i riksdagens miljöutsko­tt.

Överraskni­ngen

Vem hade trott att Riikka Purra (Sannf) kan berömma regeringen? Men där ser man, hon visar uppskattni­ng för regeringen­s säkerhetsp­olitiska beslut under hela Natoproces­sen, låt vara att hon kort efteråt fyller på med den obligatori­ska kritiken kring alla fel regeringen gjort i typ alla andra frågor.

Den egentliga överraskni­ngen är ändå att Purra visar upp en ny sida av sig, en potentiell ministerpr­ofil, då en hel del av retoriken faktiskt berör hur hennes parti vill göra samhället bättre i stället för att bara klaga på allt som är fel. I ärligheten­s namn växer hon till sig som politiker i den här tappningen jämfört med den uttjänta rollen som opposition­ens ständigt skällande terrier.

Felbedömni­ng 1

Annika Saarikkos ”Jag har inget behov av att bevisa att Centern förmår samarbeta – jag är inte rädd för några slag. Låt komma bara” låter som inövad och billig martyrreto­rik i ett skede då ödmjukhet hade suttit bättre. Hon kunde ha valt att bemöta den övriga regeringsf­rontens kritik för att Centern sviker, men klär sig hellre i offerkofta.

Felbedömni­ng 2

Petteri Orpo mästrar i ekonomipol­itik i ett försök att ställa sig och sitt parti ovanför både regeringen och den övriga opposition­en. Han försöker låta som en statsman, men det funkar inte i det här sammanhang­et, utöver att det är föga klädsamt. Han vill framstå som den mest kunniga statsminis­terkandida­ten, men det blir snarare drygt.

Osynligast

Niina Malm (SDP) har det otacksamma uppdraget att vikariera statsminis­ter Sanna Marin, och den här gången lyckas hon inte. Hon får inte så många chanser att säga något, och då hon gör det är hon föredömlig­t sakoriente­rad, men samtidigt tråkig.

I en debatt som har både högt tempo och element av show – på gott eller ont, kan man tycka – duger det inte att sitta tystlåten och bortglömd medan andra tar för sig. Och då är Malm absolut inte dålig de få gånger hon får någonting sagt. Därför är det här snarast ett brutalt exempel på hur mycket erfarenhet av tidigare debatter väger och hur hopplöst det blir om man är det minsta återhållsa­m.

Självklara­st

EK begår det lite billiga misstaget att servera politikern­a sin egen enkät om folkets favoritreg­eringar (ja, du gissar rätt, den borgerliga är populärast). Det hindrar inte att var och en av debattörer­na tolkar resultaten till fördel för just sitt eget parti.

Visst kan det vara roande att spekulera, men sådana här enkäter är näst intill värdelösa eftersom Finland aldrig går till regeringsv­al. Däremot blir det riksdagsva­l, men det först om fyra månader, alltså en politisk evighet.

Kladdigast

När Jussi Kärki i tur och ordning ber debattörer­na berömma den som sitter intill klarar alla skivan utan att det låter besvärande falskt. Andersson har i och för sig lite svårt att säga något positivt om Purra medan Harjannes ”Du är en riktigt bra finansmini­ster” andas nödlösning i ett långsökt försök att berömma Saarikko.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Riikka Purra, Atte Harjanne, Annika Saarikko, Niina Malm, Petteri Orpo och Li Andersson möttes i Finlands Näringsliv­s valdebatt på onsdagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Riikka Purra, Atte Harjanne, Annika Saarikko, Niina Malm, Petteri Orpo och Li Andersson möttes i Finlands Näringsliv­s valdebatt på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland