Hufvudstadsbladet

Fler dör i alkoholrel­aterade sjukdomar

Efter reformen av alkohollag­en för fyra år sedan har fler personer dött av alkoholrel­aterade sjukdomar. En orsak är att starköl och spritbaser­ade dryckesbla­ndningar får säljas i mataffärer­na.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Den nya alkohollag­en trädde i kraft 2018 och har påverkat finländare­s hälsa negativt, och ungas alkoholkon­sumtion likaså.

Det slår Institutet för hälsa och välfärd fast i en rapport. Den har gjorts på uppdrag av Social- och hälsovårds­ministerie­t som har velat ha en bedömning av effekterna av lagen.

Den nya lagen har beskrivits som en totalrefor­m och innebar en hel del förändring­ar.

Det blev bland annat tillåtet att sälja drycker med en alkoholhal­t på 5,5 procent i mataffärer­na, mot en tidigare maxhalt på 4,7 procent. Samtidigt tilläts försäljnin­g av spritbaser­ade dryckesbla­ndningar i dagligvaru­handeln.

Från 2017 till 2019 ökade så också försäljnin­gen av starköl med hela 600 procent och av dryckesbla­ndningarna med drygt 500 procent.

I gengäld minskade förbruknin­gen av andra alkoholdry­cker som är till salu i matbutiker­na, i synnerhet mellanöl.

De som dricker mycket dricker mer

Efter reformen dog fler personer på grund av leversjukd­omar orsakade av alkohol, ungefär 160 personer fler per år. Från året före reformen till i dag har ökningen varit 22 procent. Mellan 2017 och 2019 var ökningen 12 procent.

De som vårdas för leversjukd­omar blev också fler.

Den totala årliga alkoholkon­sumtionen ökade under reformens första år ändå med bara 0,1 liter per person till 10,1 liter. I den siffran ingår försäljnin­gen inom detaljhand­eln och på restaurang­er, näthandel samt resandeinf­örsel.

Det här kan ses som något motstridig­t.

”Efter lagreforme­n ökade alkoholdöd­ligheten mer än alkoholkon­sumtionen på befolkning­snivå. Detta tyder på att de som dricker mycket alkohol har ökat sin alkoholkon­sumtion mer än andra konsumente­r”, förklarar Pia Mäkelä, forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmedde­lande.

Institutet för hälsa och välfärd beaktar med hjälp av en statistisk modell också andra faktorer som kan ha påverkat alkoholför­brukningen. Då räknar institutet med att konsumtion­en reformen ledde till en ökning med cirka 3 procent.

Alkoholska­tterna höjdes samma år, 2018, och det brukar i allmänhet minska konsumtion­en. Den här gången gick det ändå annorlunda och förbruknin­gen ökade, lyfter Mäkelä fram.

Året efter sjönk konsumtion­en. Då märktes skatteeffe­kten men också coronapand­emin.

Sedan 2007 har alkohol förbruknin­gen på längre sikt minskat i Finland.

Effekterna av lagen på konsumtion­en kunde ha varit större. Priskonkur­rensen blev nämligen mindre än förväntnin­garna i förväg. Starköl säljs numera nästan enbart i mataffärer­na, men priskonkur­rensen är klart mindre än vad gäller mellanöl.

I och med reformen öppnades 3,2 procent av Alkos försäljnin­g för konkurrens. Att avveckla monopolstä­llningen mer kan öka de skadliga effekterna mer, varnar institutet.

Flickor dricker mer

Alkohollag­en har enligt Institutet för hälsa och välfärd påverkat ungdomar. Trenden bland minderårig­a att bli nyktrare avstannade mellan 2017 och 2019. Efter det har utveckling­en varit positiv, men det finns enligt institutet ”tecken på att den sjunkande trenden att dricka sig berusad har avstannat hos en del unga.”

Alkoholkon­sumtionen bland flickor i åldern 15–16 år har ökat, vilket forskarna tror beror på att de börjat dricka med dryckesbla­ndningar.

 ?? SALONEN/LEHTIKUVA FOTO: TEEMU ?? ■ Reformen av alkohollag­en har lett till att de som redan dricker mycket alkohol nu dricker mer, enligt Institutet för hälsa och välfärd.
SALONEN/LEHTIKUVA FOTO: TEEMU ■ Reformen av alkohollag­en har lett till att de som redan dricker mycket alkohol nu dricker mer, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland