Hufvudstadsbladet

”I lugnare tider skulle regeringen ha avgått”

Centern tar opposition­ens parti, urvattnar reformer och blåser upp till regeringsk­ris när statsminis­ter Sanna Marin är på långresa. Vad är det som händer i politiken? Göran Djupsund, professor emeritus i statskunsk­ap, reder ut hur det gick så här.

- Adam Stefánsson Högnäs adam.hognas@ksfmedia.fi

Vad handlar det hela om?

– Om Centern hade ett understöd på 15–16 procent i opinionsun­dersökning­arna, jämfört med de 11 procent partiet har nu, skulle den här situatione­n inte uppstå. De sätter väldigt mycket på spel, inklusive sin trovärdigh­et. Det är inte bara regeringsp­artierna som börjar rynka pannan utan också andra alternativ­a samarbetsp­artner.

– De gör det för att maniskt försöka åtgärda det dåliga stödet de har inför årets val. De flörtar inte med nya väljargrup­per utan med de traditione­lla centerpart­istiska väljarna. Partiet självt tycker att man fått mycket igenom i regeringen. Fältet upplever det inte så och då måste man ta till nya åtgärder.

Varför händer det nu?

– Alla menar att vi behöver en stabil regering i dessa oroliga tider med krig i Ukraina, energikris och så vidare. I ett sånt läge kan man spela lite tuffare, som Centern gör, eftersom ingen vill rubba den stora stabilitet som behövs. De kan ta ut svängarna då de vet att tröskeln för att Sanna Marin ska kasta ut dem ur regeringen eller lämna in sin avskedsans­ökan är hög. Då skulle de kunna ta på offerkofta­n till nästa val. Det är ett intrikat spel Centern spelar, med höga insatser. Marin är dessutom på långresa och kan inte snabbt kalla till krismöte.

Tror du det kommer vara ett lyckat drag av Centern?

– Jag tror inte att det är helt och hållet lyckat. Om de vill vinna tillbaka väljare är det för sent, folk genomskåda­r det. Väljare tenderar att inte vara korkade.

Är det ovanligt med så här hårda tag i finländsk politik?

– Under de första femtio åren av Finlands självständ­ighet så tror jag vi hade runt 60 regeringar. Sedan några decennier tillbaka har de som regel suttit sina fyra år. Det är ett ovanligt hårt klimat inom regeringen just nu. Allt handlar om att Centern har en vågmästarr­oll och har en möjlighet att spela hårdare än andra. Och nu är man desperat.

Vad händer nu?

– Det kommer att hända mycket bakom slutna dörrar som varken du eller jag kommer få ta del av. Jag har funderat på om Marin kommer tillbaka tidigare från sin resa. Det ligger i regeringen­s intresse att hålla en så städad yta som möjligt. Men stämningen i regeringen har nog fått en stor törn av det här. Med kryckor och proteser haltar den vidare till valet. Om det skulle vara mer lugnare i omvärlden tror jag att regeringen skulle avgå.

 ?? ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA-ARKIV ?? ■ Göran Djupsund konstatera­r att Annika Saarikko (t.h.) och Centern kan spela lite tuffare och ta ut svängarna då de vet att tröskeln för att Sanna Marin ska kasta ut dem ur regeringen eller lämna in sin avskedsans­ökan är hög.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA-ARKIV ■ Göran Djupsund konstatera­r att Annika Saarikko (t.h.) och Centern kan spela lite tuffare och ta ut svängarna då de vet att tröskeln för att Sanna Marin ska kasta ut dem ur regeringen eller lämna in sin avskedsans­ökan är hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland