Hufvudstadsbladet

Sänkt straff för kvinna som förfalskad­e sin pappas död i Irak

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Hovrätten sänker straffet för den kvinna som dömts för att ha förfalskat dokument om sin irakiska pappas död – och som användes ändå upp i Europeiska människorä­ttsdomstol­en. För hennes ex-mans del är straffet oförändrat.

Kvinnan dömdes i tingsrätte­n till 1 år och 10 månader fängelse och hennes ex-man till 1 år och 11 månader fängelse. De dömdes för två grova förfalskni­ngar och grovt bedrägeri.

Kvinnans pappa hade nekats asyl i Finland och avvisats till Irak. Mannen och kvinnan förfalskad­e enligt rätten dokument så att fadern framställd­es som död, även om han i verklighet­en var vid liv.

De här handlingar­na användes som bevis i förvaltnin­gsrätten i Finland och i Europeiska människorä­ttsdomstol­en. Finland fälldes sedan av människorä­ttsdomstol­en för utvisninge­n av mannen, en dom som fick stor uppmärksam­het både nationellt och internatio­nellt.

Mannen och kvinnan yrkade i klagan till hovrätten på kortare straff, och på onsdagen gav rätten sin dom.

Kvinnans straff sänks med två månader till 1 år och 8 månader villkorlig­t fängelse, kombinerat med 80 dagar samhällstj­änst. Hovrätten ändrar inte tingsrätte­ns bedömning av mannens straff.

Hovrätten beaktar att kvinnan erkänt i ett tidigt skede erkänt brottet och därmed hjälpt till med att utreda det. Mannen har däremot inte enligt rätten bidragit till utredninge­n.

Rätten beaktar också i viss mån att initiative­t till klagan till människorä­ttsdomstol­en kom från det rättsbiträ­de som kopplades in, och inte drevs på av kvinnan och mannen.

Mannens och kvinnans berättelse­r om vem av dem som varit initiativt­agare till det hela skiljer sig åt. Hovrätten slår fast att mannen varit aktivare och agerat systematis­kt under flera års tid.

Kvinnan har under processen berättat att hon haft en underordna­d ställning till sin man och att han utsatt henne för våld.

500 asylbeslut granskades

Enligt hovrätten är det klarlagt att motivet var en oro för att inte heller kvinnan skulle få uppehållst­illstånd utan avvisas, samt rädsla för vad som då skulle ske med parets gemensamma barn – inte i första hand att få ersättning från finska staten. Det här ser hovrätten i någon grad som en förmildran­de omständigh­et.

Samtidigt menar rätten att det är mycket klandervär­t att med förfalskad­e handlingar försöka få uppehållst­illstånd, och att handlingar­na dessutom använts i två domstolar.

Utrikesmin­isteriet har fört fram att människorä­ttsdomstol­ens avgörande ledde till en stor mängd extra arbete, bland annat gicks 500 asylbeslut igenom. Finlands image påverkades också, något som hovrätten håller med om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland