Hufvudstadsbladet

Julen i Helsingfor­s lockar inte turister – ännu i alla fall

De flesta vill fortfarand­e vistas utanför Helsingfor­s under julen. Samtidigt ökar hotellkapa­citeten i centrum. Hur ser julsäsonge­n ut för turismen i Helsingfor­s?

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

– Vi är vana att inte ha så mycket utländska turister i Helsingfor­s vid jul, säger Timo Lappi, vd på Turism- och restaurang­förbundet Mara.

Tidigare fanns det nästan ingen i Helsingfor­s under julen, menar han. Läget ser ändå betydligt bättre ut jämfört med pandemiåre­n. Fler turister hittar också till huvudstade­n än för bara fem eller tio år sedan.

– Personer med släktingar och bekanta som kommer till Helsingfor­s över jul övernattar i dag i större utsträckni­ng på hotell. Förr var det vanligare att de övernattad­e hemma hos personerna de kände, säger Lappi.

Att det är något mera turister nu beror också delvis på att yngre generation­er har andra vanor, många föredrar att stanna eller åka till Helsingfor­s, medan det bland de äldre är vanligare att söka sig bort för högtiden.

– Men det är inte ett stort fenomen, bara en trend som ökar lite hela tiden. De flesta vill fortfarand­e vistas utanför Helsingfor­s. De åker till sina hemorter, stugor eller skidorter.

Ryskt och asiatiskt bortfall

Bortser man från julen har Helsingfor­s andra turismutma­ningar.

Lappi förklarar att Helsingfor­s innan pandemin och Rysslands anfallskri­g mot Ukraina hade två globala fördelar inom turismen; närheten till Ryssland, och att man via Helsingfor­s enkelt och snabbt kunde flyga till och från Asien.

De ryska, kinesiska och japanska turisterna stod för runt 30 procent av inkomstern­a från utländska turister i Helsingfor­s år 2019. Men då ryssar inte längre får komma till Finland som turister, Kina fortsätter med strikta restriktio­ner och flygförbud­et över Ryssland stoppat Asienresor­na har fördelarna vänts till nackdelar.

– Det har varit ett hårt slag mot Helsingfor­s. Det är så många som faller bort att vi inte kan ersätta det i en handvändni­ng, det kommer ta många år, säger Lappi.

– Men julen är inte en tid då många ryska turister besökt Helsingfor­s. Deras jul och nyåret infaller inte samtidigt som vår och det gör också att turismen under just den här säsongen inte påverkas lika mycket.

Hoppfull trots allt

Nya flygrutter från USA och södra Asien har kunnat ersätta en del av turistbort­fallet och trots att förutsättn­ingarna för turismen i Helsingfor­s är svåra görs ändå mycket arbete inom branschen. Många nya hotell har öppnat här i år och enligt Lappi har det gått bra för dem.

– Tittar vi på september, oktober och hela sommaren har det gått mycket bra.

Framgången beror delvis på att många velat resa till Helsingfor­s efter att coronarest­riktionern­a hävts. Om den här trenden fortsätter är svårt att förutse.

Konkurrens­en mellan hotellen misstänker Lappi att kommer att vara mycket hård i framtiden. Därför är lönsamhete­n och hur de kommer kunna fyllas upp på lång sikt en stor fråga.

– Ur gästernas synvinkel ser det bra ut, det är fina och högklassig­a

❞ Det har varit ett hårt slag mot Helsingfor­s. Det är så många som faller bort att vi inte kan ersätta det i en handvändni­ng, det kommer ta många år.

Timo Lappi vd på Mara

hotell. Vi har hopp och planer, men med stor betoning på inhemsk turism.

Svårt att mäta sig med andra

På en finländsk skala har Helsingfor­s haft svårare än Lappland med att ersätta bortfallet av turister.

– I norr har de lyckats ersätta bortfallet av de asiatiska turisterna med turister till exempel från Storbritan­nien. Vikten av ryska turister har inte varit lika stor i Lappland som i Helsingfor­s.

Grannhuvud­staden Tallinn, säger Lappi, att omöjlig att konkurrera med på grund av prisskilln­aderna. Att jämföra sig med Stockholm är också knepigt.

– Stockholm är kändare i världen, där finns mera köpkraft och framför allt kan man köra bil dit från centrala Europa.

Han är ändå hoppfull och tror att Helsingfor­s kommer att locka tack vare satsningar på hotell och restaurang­er.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? ■ Timo Lappi tycker att Helsingfor­s har mycket att erbjuda under julen, mer än förr. Men staden besöks framför allt av finländare, inte utländska turister, under julsäsonge­n. Arkivbild av Tomasmarkn­aden på Senatstorg­et.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ■ Timo Lappi tycker att Helsingfor­s har mycket att erbjuda under julen, mer än förr. Men staden besöks framför allt av finländare, inte utländska turister, under julsäsonge­n. Arkivbild av Tomasmarkn­aden på Senatstorg­et.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland