Hufvudstadsbladet

Inflatione­n viker nu i Europa – men Finland går mot trenden

I november föll inflatione­n i Euroområde­t för första gången sedan sommaren 2021. Välkommet, men vi är fortfarand­e långt från målet, säger Aktias chefsekono­m.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Inflatione­n i euroländer­na föll från 10,6 procent i oktober till 10,0 procent i november, enligt statistik från Eurostat.

Det är mer än väntat, och första gången sedan juni 2021 som inflatione­n sjunker i Euroområde­t. Ekonomerna hade i snitt räknat med en inflations­takt – prisföränd­ringarna på årsbasis – på 10,4 procent.

Den så kallade kärninflat­ionen, där man räknar bort till exempel de volatila energipris­erna, låg i linje med förväntnin­garna stilla på 5 procent.

Aktias chefsekono­m Lasse Corin välkomnar den sjunkande siffran, samtidigt som han säger att man ha ska med sig att ECB:s inflations­mål på två procent är långt borta.

– En bransch som jag tittar extra på är tjänstesek­torn, eftersom lönerna spelar en stor roll där. Det är om lönerna börjar stiga som vi kan få en inflations­spiral som biter sig fast. Därför är det positivt att tjänsteinf­lationen sjönk från 4,3 procent till 4,2.

Corin påpekar också att jämförelse­perioden spelar stor roll. Inflations­siffran jämförs med samma månad ett år tidigare, och i november 2021 hade inflatione­n redan börjat ta fart.

Om två veckor möts ECB-rådet för att fatta beslut om styrräntan i eurozonen, som sätter tonen för till exempel räntorna på bostadslån. När rådet sammanträd­de senast, i slutet av oktober, tillkännag­avs en höjning med 0,75 procentenh­eter till 2 procent.

Lasse Corin tror inte att den färska, sjunkande inflations­siffran vägs in i rådets beslut.

– Förväntnin­gen är att de höjer med ytterligar­e 0,5 procentenh­eter. Inflatione­n är fortfarand­e så stark att det här inte ändrar rådets syn på saken. För att det ske behövs en konkret vändning där inflatione­n saktar in under flera månader.

Ökning i Finland

Finland går dock emot trenden. Här steg inflatione­n från 8,4 till 9 procent i november. Finland har hela tiden legat steget efter de länder där inflatione­n rusat som mest.

Trots ökningen är inflatione­n i Finland fortsatt bland de lägsta i Europa, efter länder som Frankrike och Spanien. Baltikum ligger fortsättni­ngsvis i topp, med en inflations­takt på över 20 procent i såväl Estland som Lettland och Litauen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland