Hufvudstadsbladet

Finska Verge först i Norden med eldriven motorcykel

Finländska Verge utmanar mc-branschen med Nordens första serietillv­erkade elmotorcyk­el. – Branschen är i ett brytningss­kede, vilket ger nya aktörer en chans, säger en expert.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Elmotorcyk­eln från finska Verge Motorcycle­s ska sticka ut, inte smälta in i en grå massa. Det har varit målet för vd Tuomo Lehtimäki och de andra grundarna bakom företaget, som gör den första serietillv­erkade elmotorcyk­eln i Norden.

Och sticker ut gör motorcykel­n onekligen, både till formen och de tekniska lösningarn­a. Till exempel är motorn integrerad i bakhjulet, vilket ger plats för större batteri, som i sin tur ger längre körradie.

– Dessutom blir körkänslan stabilare när tyngdpunkt­en är lägre placerad, säger Lehtimäki.

Företaget har nu lanserat två modeller, Verge TS och TS Pro. Produktion­en av motorcykla­rna har nyligen startat i Estland.

Valet av just Estland beror enligt Lehtimäki på att landet ligger nära Finland och samtidigt är nära slutkunder­na i Europa. Dessutom är det billigare än att tillverka i Finland.

De första förhandsbe­ställda exemplaren överlåts åt köparna före årsskiftet. Enligt Lehtimäki finns ”hundratals” förhandsbe­ställninga­r.

För den dyrare modellen utlovar tillverkar­en en körsträcka på 350 kilometer på en laddning. Att snabbladda batteriet tar 35 minuter.

Väntar boom inom eldrift

Lehtimäki beräknar att företaget har kapacitet att tillverka tusen exemplar det första året, och ”flera tusen” per år i ett senare skede.

Någon brist på efterfråga­n är han inte orolig över.

– Bara vi gör ett bra jobb så är marknaden tillräckli­gt stor.

Lehtimäki väntar sig en boom inom eldrift när kraven på lägre buller och lokala utsläpp ökar i stadsmiljö­er. Då gäller det enligt Lehtimäki att vara redo, eftersom konkurrens­en väntas öka.

För motorcykel­ägaren betyder eldrift mindre underhåll. Man slipper till exempel smutsiga oljebyten. Behovet av service är i regel också mindre på elmotorer än på förbrännin­gsmotorer.

Verge Motorcycle­s är grundat 2018, men idén hade funnits länge. Till eldsjälarn­a hör förutom Tuomo Lehtimäki även bland andra Ville Piippo som är industriel­l formgivare. Företaget har 15 egna anställda, men betydligt fler har varit inkopplade under olika skeden av projektet.

Att bygga upp en helt ny produkt och ett nytt företag är ett enormt projekt. Bland det viktigaste är enligt Lehtimäki att hitta rätt folk och en bra mix av kunnande.

– I början var det svårt, men i takt med att vi har blivit mera kända är det numera snarare så att folk tar kontakt och vill jobba med oss.

Förutom kunnande krävs pengar. I dag har Verge Motorcycle­s ett par hundra delägare som investerat i företaget, hittills enbart privatpers­oner. Men man är hela tiden på jakt efter mer kapital.

– Ett företag som vill växa snabbt behöver mycket pengar, och i något skede blir det säkert aktuellt att ta in institutio­nella investerar­e. Då är summorna förstås i en helt annan klass.

Tuomo Lehtimäki är stolt över att företaget självt har utvecklat och patenterat teknologin.

– Det finns konkurrent­er som bara köper färdiga komponente­r, sätter ihop dem och klistrar på sin egen logo.

Han säger att många av de stora motorcykel­tillverkar­na är förvånansv­ärt sena med att lansera eldrift, sannolikt för att de fortfarand­e kontroller­ar så stor del av marknaden.

– Men snart kan de få bråttom, allt fler nya aktörer har dykt upp med eldrivna alternativ.

Lucka för nya aktörer

Marko Kasurinen, utveckling­schef vid Villmanstr­and-Lahtis tekniska universite­t LUT, ser inga hinder för att en finländsk elmotorcyk­el skulle kunna bli en framgång, bara de gör ett bra jobb. Verge har intressant­a lösningar som gör att de skiljer sig ur mängden, säger han.

– Branschen befinner sig i ett brytningss­kede, vilket innebär att nya aktörer har chans att ta sig in på marknaden. Men inte heller de gamla tillverkar­na kan nonchalera eldriften om de vill finnas kvar på marknaden.

Kasurinen har de senaste åren övervakat arbetet med en prototyp till en elmotorcyk­el som utvecklats inom LUT.

Hur snabb övergången till eldrift kommer att vara har han svårt att säga. När han jämför med bilsidan går övergången där klart snabbare än han kunde förutse för tio år sedan.

Å andra sidan används motorcykla­r mer i hobbysamma­nhang. Det kan vara så att inbitna mc-fans inte ens vill ha ett tyst och luktfritt fordon. För vissa ska det vara motorbulle­r och avgaslukt för att få den rätta känslan, säger Kasurinen.

Precis som på bilsidan tror han

❞ Branschen befinner sig i ett brytningss­kede, vilket innebär att nya aktörer har chans att ta sig in på marknaden. Marko Kasurinen utveckling­schef, Villmanstr­and-Lahtis tekniska universite­t LUT

att det högre priset kan bromsa en snabb övergång till eldrift. Det är framför allt batteritek­nologin som gör eldriften dyrare.

– Visst sjunker priset på batterier hela tiden i relation till kapacitete­n, men några dramatiska hopp i utveckling­en är inte i sikte inom batteritek­nologin.

 ?? FOTO: VERGE MOTORCYCLE­S PRESSBILD ?? ■ Vi vill att våra motorcykla­r ska skilja sig ur mängden, säger vd Tuomo Lehtimäki på Verge Motorcycle­s.
FOTO: VERGE MOTORCYCLE­S PRESSBILD ■ Vi vill att våra motorcykla­r ska skilja sig ur mängden, säger vd Tuomo Lehtimäki på Verge Motorcycle­s.
 ?? FOTO: VERGE MOTORCYCLE­S PRESSBILD ?? ■ Att motorn är integrerad i bakre fälgen ger plats för större batterier.
FOTO: VERGE MOTORCYCLE­S PRESSBILD ■ Att motorn är integrerad i bakre fälgen ger plats för större batterier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland