Hufvudstadsbladet

Kina kan inte längre ge draghjälp ur krisen

Den kinesiska ekonomin bromsar in i spåren av nollcovidp­olitik, sjunkande befolkning­stillväxt och ökad statskontr­oll. – Jag tror inte att protestern­a kommer ge några positiva effekter, säger en Kinaexpert till HBL.

- Sören Jonsson soren. jonsson@hbl.fi

Världsekon­omins primus motor Kina har tuffat på under tidigare lågkonjunk­turer och hjälpt världen återhämta sig. Men nu håller något på att hända med Kina.

Ingen vet riktigt vart landet är på väg och vart nollcovidp­olitiken och de omfattande protestern­a mot den kommer att leda. Men ett som är säkert är att västvärlde­n inte kommer ha någon draghjälp av Kina under den stundande lågkonjunk­turen.

Tillväxten i Kina har varit långsammar­e än väntat 2022. Om den kinesiska kommunistr­egeringen håller samma politiska kurs kommer tillväxten vara svag också nästa år.

Så länge som Kina håller fast vid sin nollcovids­trategi kommer världen stå inför en global lågkonjunk­tur. Det säger Riikka Nuutilaine­n, som forskar i Kinas ekonomiska utveckling och ekonomiska politik vid Finlands Banks forsknings­institut Bofit.

– Kina har så många problem i sin egen ekonomi att vi inte kan vänta oss någon draghjälp därifrån. Kina kommer att ha svårt att hålla fast vid ens en måttlig tillväxt på 2–3 procent. Kinas guldålder av kraftig tillväxt på 10 procent eller mer är förbi, säger Nuutilaine­n.

Det är många problem som landet står inför samtidigt. Unga, högutbilda­de kineser kämpar för att hitta jobb. Fastighets­marknaden, som ligger till grund för en stor del av landets bnp, är i kris. Nedstängni­ngar och resebegrän­sningar stör leveranske­djorna och försämrar förtroende­t.

Utöver det här börjar den kinesiska arbetskraf­tsreserven vara förbrukad. Urbaniseri­ngen drev länge tillväxten i Kina. Kort sagt börjar Kinas tillväxtmo­dell ha kommit till sin ände. Det är mindre sannolikt att Kina kommer kunna växa lika kraftigt som tidigare.

– Vi i västvärlde­n måste bry oss om Kinas problem. Kina är en av världens största ekonomier och inbromsnin­gen i deras tillväxt kommer smitta av sig till västvärlde­n.

Nuutilaine­n sätter inget stort hopp till protestern­a som just nu pågår på många håll i landet. Den kinesiska regeringen ger inte efter för folkopinio­nen.

– Jag tror inte protestern­a kommer ge några positiva effekter för den kinesiska ekonomin. Förhoppnin­gsvis lättar landet något på coronarest­riktionern­a och ökar vaccinatio­nstakten.

President Xi Jinping försöker föra landet i en mer totalitär riktning med en mer socialisti­sk, statskontr­ollerad ekonomi. Han anser att partiet borde ha mer att säga till om i hur företagen sköts. Han har sänkt innovation­stakten och dämpat dynamiken i den privata sektorn genom att införa hårda regleringa­r för teknikföre­tag.

– Kinas stormaktst­id är ändå långt ifrån över. Landet gör framsteg i många sektorer, bland annat inom rymdforskn­ing och teknik. Räkna inte ut landet, trots att det just nu inte är till någon hjälp för västvärlde­n.

Så om Kina inte kan hjälpa oss ur en recession, var ska vi söka hjälpen?

– Det finns flera asiatiska länder som klarar sig bra just nu. Men jag tror tyvärr inte att det hjälper oss. Trots att de växer snabbt, är deras andel av världshand­eln väldigt liten. Kinas tillväxt var något helt annat. Den här krisen får vi rida ut på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland