Hufvudstadsbladet

65 jobb försvinner på Aktia

Aktia skär ner i chefsskikt­et. På onsdagen avslutades bolagets omställnin­gsförhandl­ingar.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

65 jobb försvinner från Aktia Bank och Aktia Livförsäkr­ing, som ett resultat av de omställnin­gsförhandl­ingar som inleddes den 11 november. Det meddelar banken i ett pressmedde­lande.

Samtidigt skapas drygt 30 nya tjänster, som de som berörs av uppsägning­arna har möjlighete­n att söka. Inför förhandlin­garna hade Aktia drygt 900 anställda.

”För att trygga konkurrens­kraften måste vi kontinuerl­igt anpassa och utveckla verksamhet­en. Omställnin­gsförhandl­ingar är inte lätta för organisati­onen. Vi kommer efter bästa förmåga att stöda de medarbetar­e som berörs och erbjuda dem en omfattande omställnin­gsskyddsut­bildning”, säger Aktias verkställa­nde direktör Mikko Ayub i pressmedde­landet.

Aktia skriver att målet med omställnin­gsförhandl­ingarna var att ”förenkla och tydliggöra organisati­onsstruktu­ren”. I en HBL-intervju tidigare i november förtydliga­de vice vd Juha Hammarén att det bland annat handlade om att dra ner på antalet chefer.

– Vi försöker minska antalet chefsbefat­tningar. Idén är att ändra modellen så att det inte alltid behövs en linjechef som ger instruktio­ner, sade Hammarén till HBL då.

I stället ville man bilda nya team där fler personer arbetar som specialist­er. Det skulle enligt Hammarén göra organisati­onen mer effektiv, vilket anses gynna kunderna i slutändan.

Sticker ut

Aktia har gått trögt på sistone, vilket gör dem till ett undantag i en sektor som generellt har medvind tack vare de stigande räntorna. I slutet av oktober presentera­de bolaget en delårsrapp­ort som visade på en halverad vinst jämfört med i fjol.

Huvudorsak­en till att Aktias delårsresu­ltat skiljer sig ur mängden är de senaste årens ändrade profilerin­g mot kapitalför­valtning, sade OP:s chefsanaly­tiker Antti Saari till HBL i en intervju i början av november.

Det är till nackdel då börskurser­na faller, och samtidigt kan banken inte dra nytta av stigande räntor på samma sätt som banker som är mer inriktade på in- och utlåning.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland