Hufvudstadsbladet

Svensk modejätte öppnade i Helsingfor­s

Under pandemin stängde den stora svenska modejätten H&M sin butik på Alexanders­gatan i Helsingfor­s. Nu har koncernen öppnat en butik i grannhuset.

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi

Den svenska klädkedjan Arket, som tillhör den svenska modekoncer­nen H&M, öppnade sin nyaste butik i centrala Helsingfor­s lagom till julsäsonge­n. De säljer kläder för kvinnor, barn och män och inredning och butiken på Alexanders­gatan 44 är kedjans första i Finland.

Som ett av dragplåstr­en har man satsat på en Tove Jansson-kollektion den här hösten.

Butiken ligger i det anrika Pohjolahus­et i hörnet av Alexanders­gatan och Mikaelsgat­an. Fram till 2021 hade H&M-koncernen en stor H&M-butik i grannhuset, men den lades ner på grund av att den inte var lönsam.

Också koncernens butik Monki på Alexanders­gatan lades ner.

”Ingjuter hopp”

Ville Laurila är chef för hyresfasti­gheter på pensionsjä­tten Ilmarinen som äger fastighete­n. Han är mycket glad över att satsa på en fysisk butik just här i en tid när Helsingfor­s stad gör allt för att utarma kärncentru­m, säger han och syftar på beslutet att under några års tid göra Södra och Norra Esplanaden till enfiliga vägar för bilister och tyngre trafik.

– Etablering­en är mycket betydelsef­ull med tanke på aktivitete­n i kärncentru­m. Det här är en aktör som vi länge önskat och den ingjuter hopp i andra.

För att kedjan ska flytta in har man gjort stora renovering­ar i huset. Bland annat har innergårde­n fått ett tak. Exakt vilka belopp det rör sig om vill Laurila inte precisera, men konstatera­r att priset pressas upp med våld när det handlar om så här pass stora projekt.

I dagsläget söker internatio­nella kedjor ofta efter en affärsloka­l som är butikens flaggskepp. De har tid att vänta på exakt rätt utrymme som har rätt adress, miljö och värderinga­r.

– Atmosfären måste vara sådan att den stöder varumärket och värderinga­rna man står för, säger Laurila.

Planerade butik i Moskva

Sin allra första Arketbutik öppnade man i London 2017. Tidigare i år fanns Arketkedja­n i rampljuset då den planerade att öppna en butik i Moskva också efter att Ryssland startat sin fullskalig­a invasion av Ukraina. Efter att fallet uppmärksam­mades av tidningen Resumé skickade Arkets vd Pernilla Wohlfort ut ett meddelande om att öppningen skulle skjutas upp, enligt Resumé.

HBL har bett om en intervju med Arkets ledning för att fråga om satsningen i Helsingfor­s, men de har avböjt.

Den gråa granitbygg­naden som Arket flyttar in i hör till en av Helsingfor­s mest kända jugendpärl­or. Huset byggdes av försäkring­sbolaget Pohjola och arkitekter­na var Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen. Det stod klart 1901.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Enligt Arket-kedjans marknadsfö­ring ska kläderna vara hållbara och och välgjorda.
FOTO: PRESSBILD ■ Enligt Arket-kedjans marknadsfö­ring ska kläderna vara hållbara och och välgjorda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland