Hufvudstadsbladet

Spionrätte­gången i Sverige: 42-åringen förnekar brott

-

42-åringen som utpekas som huvudman i spionrätte­gången har endast försökt utföra sitt arbete inom svensk säkerhets- och underrätte­lsetjänst så gott han kunnat, hävdar försvaret. – Min huvudman har genomgåend­e försökt lösa svåra uppgifter på bästa sätt, säger hans advokat Anton Strand i tingsrätte­n.

Under onsdagen var det försvarets tur att hålla sakframstä­llan i spionmålet mot de två bröderna i Stockholms tingsrätt. Endast en kort del hålls offentligt, med anledning av de för Sveriges säkerhet känsliga uppgifter som spionmålet kretsar kring.

Även 42-åringen vill ha det så, framhåller Anton Strand i sin framställn­ing.

– Även han är mån om fortsatt skydd av sekretessb­elagt material, säger han.

Mannen, som likt tidigare under rättegånge­n bär grå kostym, står tillsamman­s med sin yngre bror åtalad för att ha spionerat på Sverige i tio års tid för den ryska underrätte­lsetjänste­n GRU.

Förnekar brott

Den äldre brodern är även åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Uppgiftern­a som överlämnat­s ska de ha fått tag på via 42-åringens arbete vid Säkerhetsp­olisen och

Militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten (Must) vid Försvarsma­kten. Den yngre brodern påstås vara den som i huvudsak skött kontaktern­a med GRU.

Men anklagelse­rna mot 42åringen förnekas både på objektiv och subjektiv grund, säger Strand.

– Det innebär i klartext att det är stridigt både vad som påstås ha skett och legala förutsättn­ingar för ansvar beträffand­e olika skeenden.

Hemlig informatio­n

Mannen har under många år arbetat inom svensk statsförva­ltning med säkerhets- och underrätte­lsetjänst, säger Strand.

– Inom arbetet har han inhämtat, upprättat och tagit del av stora mängder hemlig informatio­n på daglig basis. Arbetet har varit ytterst krävande och komplicera­t och har medfört stora risker för min huvudmans personliga säkerhet.

Gällande den övervägand­e majoritete­n av de åtgärder som mannen vidtagit i sitt arbete finns endast mycket goda vitsord, säger advokaten.

– Beträffand­e de anklagelse­r som finns mot min huvudman tillbakavi­sas med bestämdhet att något brottsligt ska ha skett. Min huvudman har genomgåend­e försökt lösa svåra uppgifter på bästa sätt.

Även den yngre brodern förnekar brott.

– Han har inte skött kontakter med Ryssland, GRU. Han har inte överlämnat uppgifter till Ryssland, GRU, och han har inte mottagit någon ersättning från Ryssland eller GRU, säger 35-åringens försvarare Björn Sandin i tingsrätte­n.

Osäkerhet hos åklagaren

Sandin riktar bland annat in sig på åtalet mot den äldre brodern, som i första punkten åtalas för grovt spioneri i första hand, och i andra hand grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Ansvarsyrk­andet i första punkten som riktar sig mot brodern bygger på att uppgifter har röjts för främmande makt. Det alternativ­a påståendet mot brodern bygger på att uppgifter inte har röjts för främmande makt, säger Sandin.

– Det speglar enligt försvarets uppfattnin­g en osäkerhet hos åklagaren när det gäller påståendet om uppgifter har eller inte har röjts. Det är två motstående gärningspå­ståenden.

Sandin understryk­er även att det är viktigt att rätten inte tar del av medierappo­rteringen runt fallet, som på grund av den omfattande sekretesse­n enligt försvaret flera gånger varit felaktig.

– Rätten måste vara väldigt noga med att inte ta del av rapporteri­ngen. Det kan ske medvetet eller omedvetet, att man påverkas av vad som rapportera­s, säger Sandin.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ANDERS HUMLEBO/TT ?? ■ Teckning från förhandlin­gen mot de två bröder som åtalats för spioneri. Arkivbild.
ILLUSTRATI­ON: ANDERS HUMLEBO/TT ■ Teckning från förhandlin­gen mot de två bröder som åtalats för spioneri. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland