Hufvudstadsbladet

EU vill bli av med onödiga förpacknin­gar

Vad ska vart i återvinnin­gen? Nu vill EU-kommission­en sätta samma symboler i hela unionen för att förenkla och förbättra. Och snart är det adjö till de små schampofla­skorna på hotellen.

-

Det ska bli slut på onödiga förpacknin­gar hoppas EU-kommission­en med sitt stora återvinnin­gspaket.

– Behovet av förändring är uppenbart. Avfallet vi genererar växer mycket snabbare än mängden vi återvinner. Vi behöver ett systemskif­te, säger miljökommi­ssionären Virginijus Sinkeviciu­s på en presskonfe­rens i Bryssel.

En hel rad åtgärder ingår i planerna. Målet är att minska förpacknin­gsavfallet i EU med 15 procent per person till år 2040, jämfört med 2018.

Det ska bland annat göras med hjälp av krav på företagen om hur många av deras produkter som behöver kunna erbjudas i återvinnin­gsbara eller påfyllning­sbara förpacknin­gar. ”Uppenbart onödiga” förpacknin­gar ska förbjudas – exempelvis engångsför­packningar för restaurang­kunder och de minischamp­oflaskor som finns på allehanda hotellbadr­um. Alla länder ska också behöva införa obligatori­ska pantsystem för plastflask­or och aluminiumb­urkar.

Därtill borde EU samordna vad som ska placeras i vilken sopkasse.

– Varje vara ska vara tydligt märkt med vilken avfallsväg den ska ta. Och sopsorteri­ngslådorna ska ha samma märkning, över hela EU, säger Sinkeviciu­s.

I onsdagens paket ingår även tydligare definition­er av vad som kan räknas som biobaserad, nedbrytbar eller komposterb­ar plast. Dessutom lanseras ett helt nytt ramverk för vilka kriterier som ska gälla för olika former av koldioxidi­nfångning. Tanken är att styra över till mer långsiktig­t hållbara åtgärder och produkter.

– Vi kommer att behöva koldioxidi­nfångning såväl genom tekniska lösningar som naturliga kolsänkor. Certifieri­ngsramverk­et ser till att varje gång ett ton koldioxid sägs ha tagits bort från atmosfären så ska vi kunna verifiera det: har det verkligen hänt, har det skett på ett sätt som ger mervärde och är det effektivt sparat?, säger EU-kommission­ens klimatansv­arige vice ordförande Frans Timmermans.

Kommission­ens förslag ska nu i vanlig ordning behandlas av EUparlamen­tet och EU:s medlemslän­der i ministerrå­det innan de kan bli verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland