Hufvudstadsbladet

Korrupt polis levde lyxliv med narkotikas­mugglare

-

Han festade, tvättade pengar och levde lyxliv världen över – i sällskap med de narkotikas­mugglare som han skulle utreda. Drogkriget har blivit en enda stor lek, säger USA:s mest korrupta narkotikap­olis, som vill slå fast att han inte på något vis är unik.

– Vi hade fri lejd att göra precis vad vi ville, säger José Irizarry.

Han har dömts till tolv års fängelse och beskrivits som den mest korrupta narkotikap­olis som har åkt fast i USA:s historia. Men enligt honom själv finns det många fler att fånga.

Irizarry avsätter några av sina sista timmar i frihet för att ge sin bild av USA:s federala narkotikap­olismyndig­het (DEA) och sina tidigare kollegors förehavand­en.

Det framträder som en stor karusell som poliser, åklagare, mullvadar och i vissa fall även narkotikas­mugglare har satt i gång i samförstån­d för att tjäna enorma summor pengar och leva i storskalig lyx.

”Väldigt rolig lek”

José Irizarry beskriver USA:s kamp mot den internatio­nella droghandel­n som ett krig som inte går att vinna. Och en utbredd övertygels­e bland många av landets narkotikap­oliser att deras arbete för att försöka stoppa flödet av kokain och opiater till USA är hopplöst.

– Drogkriget är en lek … Det var en väldigt rolig lek vi lekte, säger han.

48-åringen gör gällande att tiotals av hans kollegor deltog i leken, som de skämtsamt kallade för ”Team America”. De reste runt över tre kontinente­r och planerade sin verksamhet – tillslag mot misstänkt penningtvä­tt där de kunde lägga undan en del av beslagen till sig själva – utifrån egna önskemål.

– Vi såg till att skapa överlämnin­gar av pengar på platser som vi ville åka till. Och när vi kom dit så handlade det om tjejer och att supa.

Bordeller och yachter

Jobbresorn­a gick bland annat till VIP-rum på strippklub­bar i Karibien, bordellstr­åk i Amsterdam och en colombians­k lyxyacht där det festades med mängder av prostituer­ade. Andra resor kunde planeras utifrån en fotbollsma­tch med Real Madrid eller en tennismatc­h med Rafael Nadal.

För José Irizarrys del pågick ”leken” i åtminstone ett årtionde.

Med sina insikter i hur latinameri­kanska narkotikak­arteller tvättar pengar kunde han i samband med tillslag och i samförstån­d med de kriminella organisati­onerna på plats förskingra minst motsvarand­e 9 miljoner euro.

Han spenderade pengar på bland annat en ring till sin fru värd tiotusenta­ls euro, på sportbilar och på ett residens i den colombians­ka kuststaden Cartagena.

– Jag drogs med i den livsstilen. Jag drogs med informatör­erna och festandet, säger Irizarry.

Följer uppslagen

Flera tidigare kollegor har beskrivit José Irizarrys vittnesmål som lögner som syftar till att rentvå honom själv eller korta hans fängelsest­raff. Irizarry anklagar flera av sina tidigare kollegor vid DEAkanslie­t i Miami för att ha slussat vidare stora summor beslagtagn­a pengar till ett hemligt konto som användes för bland annat lyxresor.

Hans berättelse överensstä­mmer i stort med de vittnesmål han gav den federala polismyndi­gheten FBI i samband med att han år 2020 erkände sig skyldig till korruption­sbrott på 19 olika åtalspunkt­er.

USA:s justitiemi­nisterium beskrev inlednings­vis Irizarry som en ensam gärningsma­n, men under de senaste månaderna har dess utredare börjat följa de trådar han lagt fram. Minst ett tjugotal personer har förhörts.

En talesperso­n för DEA säger i en kommentar att José Irizarry är en brottsling som svek det förtroende han åtnjöt i egenskap av federal polis.

– Åtalet målar en bild av mig som den korrupta polisen som åstadkom hela den här komplotten. Men det nämner inte resten av DEA. Jag var inte hjärnan bakom detta, säger Irizarry.

 ?? FOTO: CARLOS GIUSTI/TT-AP ?? ■ Den före detta narkotikap­olisen José Irizarry har dömts till ett långt fängelsest­raff för korruption­sbrott. Nu drar han in många av sina kollegor i det rättsliga. Arkivbild.
FOTO: CARLOS GIUSTI/TT-AP ■ Den före detta narkotikap­olisen José Irizarry har dömts till ett långt fängelsest­raff för korruption­sbrott. Nu drar han in många av sina kollegor i det rättsliga. Arkivbild.
 ?? FOTO: CHRIS O'MEARA/TT-AP ?? ■ José Irizarry utanför domstolen i Tampa, Florida, där han dömdes. Arkivbild från november 2021.
FOTO: CHRIS O'MEARA/TT-AP ■ José Irizarry utanför domstolen i Tampa, Florida, där han dömdes. Arkivbild från november 2021.
 ?? FOTO: JOE BURBANK/TT-AP-ORLANDO SENTINEL ?? ■ DEA-poliser i Florida. Arkivbild.
FOTO: JOE BURBANK/TT-AP-ORLANDO SENTINEL ■ DEA-poliser i Florida. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland