Hufvudstadsbladet

De iranska spelarna borde firas på hemmaplan men deras öde är oklart

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

De flesta rörde lite på läpparna under nationalså­ngen i ett försök att blidka underrätte­lsetjänste­ns agenter och den del av de iranska fansen som stöder regimen i hemlandet. Ute på planen gav de iranska spelarna vad som fanns att ge mot USA. Att laget kom ett mål ifrån avancemang från gruppspele­t är en bragd under de omständigh­eter som omgärdat Iran de senaste månaderna.

Hatmatch, prestigema­tch, jättematch. USA och Iran hör inte till de såtaste vännerna på den geopolitis­ka scenen. Retoriken de senaste årtiondena länderna emellan har ungefär varit den att Iran kallat USA store satan medan USA konstatera­t att Iran är en terrorstat. Under de förutsättn­ingarna är det svårt att föra diskussion­er på någon som helst diplomatis­k nivå.

Då USA och Iran möttes i en helt avgörande gruppspels­match i pågående VM fanns laddningar­na kvar. Matchen i sig var tämligen juste och den ibland något egocentris­ke och fladdrige Antonio Mateu Lahoz gjorde denna gång en utmärkt insats som rättsskipa­re. USA vann, rättvist ska sägas, och avancerar till åttondel mot Nederlände­rna.

De iranska spelarna åker hem till ett hemland med ovetskapen om vad som hända skall gnagande i bakhuvuden­a.

Då spelarna före premiären mot England inte sjöng med i nationalså­ngen reagerade den iranska regeringen som den brukar göra. Med hot om våld och tortyr mot familjemed­lemmarna i hemlandet. Ett hemland som skakats av demonstrat­ioner under de senaste månaderna efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis. Hon fördes sedan till sjukhus på grund av det som polisen hävdar var en hjärtattac­k. De flesta är dock övertygade om att övervåld från polisens sida orsakade den unga kvinnans död. Hon avled 16 september och efter hennes begravning bröt omfattande protester och demonstrat­ioner ut i landet. Demonstrat­ionerna har på många håll kvästs med våld av säkerhetss­tyrkorna.

Hundratals har dödats och tusentals har gripits under demonstrat­ionerna.

De iranska spelarna åker hem till ett ännu mer polarisera­t land än vanligt. Det var polarisera­t också bland de iranska fansen på läktarna i Doha. Vissa tog öppet ställning mot regimen, krävde större rättighete­r för kvinnorna i landet, visade mod och utsatte både sig och sina familjer för livsfara i samma veva. Vissa tog aktivt ställning för den sittande regimen.

En totalitär stat med den mäktige andlige ledaren ayatolla Ali Khameini i spetsen har återigen under de senaste månaderna visat att människoli­v inte väger särskilt tungt i vågskålen då regimen vill visa sina svällande och brutala muskler.

På plats i Qatar fanns också ett koppel, ingen vet exakt hur många, agenter från den iranska underrätte­lsetjänste­n. De var på plats för att övervaka sina landsmän. Fans och spelare. Spelarna fick inte umgås med någon utanför landslagst­ruppen. Regler och stadgor som osökt för tankarna tillbaka till Sovjetunio­nen och öststatsbl­ocket under kalla krigets mest isande tider.

Inför matchen mot USA hade regimen, enligt uppgifter i CNN, flugit in tusentals regimtrogn­a fans från Teheran för att se till att de "rättänkand­e" var i majoritet på läktarna.

Förutsättn­ingarna för Irans landslag att genomföra en lyckad turnering var så gott som obefintlig­a. Att försöka koncentrer­a sig på en tämligen rund boll av konstläder samtidigt som ovetskapen om vad som händer på hemmaplan måste gnaga i märg, ben och själ, kan inte vara alldeles lätt. Iran gjorde ett bra VM och borde hyllas som hjältar då de kommer hem. I stället riskerar de förhör och fängelse.

❞ En totalitär stat med den mäktige andlige ledaren ayatolla Ali Khameini i spetsen har återigen under de senaste månaderna visat att människoli­v inte väger särskilt tungt i vågskålen då regimen vill visa sina svällande och brutala muskler.

Facebook: Twitter: Instagram:

HBL Sport @hblwebb @hufvudstad­sbladet

 ?? FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Iran föll med de berömda stövlarna på.
FOTO: FABRICE COFFRINI/LEHTIKUVA-AFP ■ Iran föll med de berömda stövlarna på.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ Iranska supportrar under VM i Qatar.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Iranska supportrar under VM i Qatar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland