Hufvudstadsbladet

Klockan 19 – då flödar ölen i Qatar

FOTBOLLS-VMNär grindarna öppnas hörs jublet. Nu kan öl köpas. Och det är många som vill göra just det under fotbollsVM i alkoholstr­ikta Qatar.

-

En efter en går de mot utgången. Vissa bär på ett glas, andra på två men de flesta har bunkrat upp med kvällens maximala tillåtna köp på fyra öl.

Alla ler.

Alla ser till att föreviga ögonblicke­t då de får dricka öl under fotbolls-VM i Qatar. Det är selfies, det spelas in videofilme­r, det poseras på alla håll och kanter.

Men det finns vissa som inte delar glädjen.

Vid utgången står en kille, han lutar sig mot kravallsta­ketet och har telefonen i riktning mot alla som har längtat efter att få släcka törsten.

Under några minuter videofilma­r han alla. För varje person som går ut ropar han högt att det är förbjudet: – Haram, haram.

– Haram, haram.

Stor öllängtan

Ingen bryr sig om vad han säger. I stället tittar de mot honom, in i kameran och ler stort. Ölen är efterlängt­ad.

För att köpa alkohol för egen konsumtion i Qatar krävs ett särskilt tillstånd. Ett sådant kan bara ges till en utlänning som har uppehållst­illstånd i landet.

Under fotbolls-VM i Qatar har alkoholhal­tig öl förbjudits att säljas i närheten av arenorna och på fanzone är det också hårt reglerat. Dyrt, dessutom.

Ett glas kostar ungefär 13 euro. Ölserverin­gen är tillåten från klockan 19.00 — prick, inte en sekund tidigare.

Fansen har i drygt en timme stått i kön utanför öltälten, som lyser lika rött som det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas stora VMsponsorn­s logotyp, och jublar högt när vakterna öppnar grindarna.

Kritiserat mästerskap

Möjlighete­n att dricka öl är inte det enda som kritiserat­s under VM.

Lagen har varit kritiska mot Fifa att de inte får bära ”One Love”-bindeln, som står upp mot diskrimine­ring och bejakar mångfald, och Qatar har de senaste åren varit under lupp, bland annat på grund av bristen på grundlägga­nde mänskliga rättighete­r, sin hållning i hbtqfrågor och att migrantarb­etare har dött under tiden de byggt upp allt som ett VM-slutspel kräver.

Den här kvällen existerar dock inga kritiska tankar på fanzone.

Japanska fans är glada över skrällsege­rn mot Tyskland, spanska anhängare är lyriska över storsegern mot Costa Rica och Kanadas inresta är mest bara nöjda över att äntligen vara en del av ett världsmäst­erskap.

— VM är fantastisk­t, säger spanska Rachel som är i Qatar tillsamman­s med Jorge.

— Ja, det är otroligt, säger Jorge.

”Härligt”

Det var bland annat fansen som såg till att den förarlösa tunnelbana­n fylldes snabbt. Tyskar, belgare, spanjorer och kanadensar­e var bara några av nationalit­eterna bland världens fotbollsfa­ns som hade ett och samma stopp. Corniche.

Stationen på den röda linjen. Där man bara kan gå ut, inte in.

Fansen vandrade sedan sida vid sida, vissa pratade med varandra medan andra valde att ta ton och redan på gatorna visa att de, försedda med matchbilje­tt eller inte, är i Doha för att stötta sitt landslag.

— Det är det här som är så härligt, säger Rachel.

— Det är en mix av alla människor från världen, och det är det som är fint, att kunna träffa många från många olika ställen.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? ■ I centrala Doha samlas tiotusenta­ls supportrar i fanzones för att bland annat se matcher på storbildss­kärmar och dricka öl.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ■ I centrala Doha samlas tiotusenta­ls supportrar i fanzones för att bland annat se matcher på storbildss­kärmar och dricka öl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland