Hufvudstadsbladet

Ryssland om Grinerbyte: ”Finns alltid en chans”

- TT

Ryssland och USA har upprepade gånger varit på väg att enas om en fångutväxl­ing. Det uppger nyhetsbyrå­n AP. Nu uppger nyhetsbyrå­n att Rysslands vice utrikesmin­ister bekräftar att en överenskom­melse fortfarand­e är möjlig före årets slut.

USA:s president Joe Biden och hans administra­tion uppges i flera månader ha försökt förhandla om en frigivning av basketstjä­rnan Brittney Griner, och Paul Whelan, en annan amerikan som sitter fängslad i Ryssland.

Detta bland annat genom att erbjuda ett eventuellt utbyte av fångar.

"Finns alltid en chans"

På fråga av reportrar om huruvida en fångutväxl­ing är möjlig före årsskiftet svarade Sergej Ryabkov, Rysslands vice utrikesmin­ister: – Det finns alltid en chans.

Tyvärr har det förekommit några tillfällen då det verkade som att ett beslut för det var på väg att fattas, men det inträffade aldrig, säger Ryabkov.

Ryabkov konstatera­de att en fångutväxl­ing ”utan tvekan skulle sända en positiv signal om att inte allt är så hopplöst i förbindels­en mellan Ryssland och USA”.

– En sådan signal skulle vara lämplig, om kan få till det, säger han.

"Missbrukat 'högtalardi­plomati' "

Den ryska diplomaten upprepade även Rysslands uppmaning till USA att diskutera frågan diskret och därmed avstå från att göra offentliga uttalanden. Han beklagade sig även över att USA har "missbrukat ’högtalardi­plomati’ i stället för att föra tyst diplomati vilket inte hjälpte oss att göra affärer".

Ett möjligt byte kan, enligt flera medier, bli Griner och Whelan mot vapenhandl­aren Viktor Bout. Bout går under smeknamnet "Dödens köpman" och avtjänar ett 25 år långt fängelsest­raff i Illinois, USA.

Dubbla OS-mästaren Griner greps i februari på en flygplats i Moskva med cannabisol­ja i bagaget. I augusti dömdes hon till nio års straffarbe­te för narkotikai­nnehav.

Stjärnan avtjänar sin dom på en straffkolo­ni i Mordvinien, cirka 35 mil öster om Moskva. Detta efter att rysk domstol i oktober avslog hennes överklagan.

 ?? FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A/POOL PHOTO VIA AP-TT ?? ■ Basketstjä­rnan Brittney Griner avtjänar sin ryska fängelsedo­m i en straffkolo­ni i Mordvinine­n. Arkivbild.
FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A/POOL PHOTO VIA AP-TT ■ Basketstjä­rnan Brittney Griner avtjänar sin ryska fängelsedo­m i en straffkolo­ni i Mordvinine­n. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland