Hufvudstadsbladet

Systrar delar på priset: ”Det känns overkligt”

De åländska systrarna Sofia och Amanda Chanfreau tilldelade­s Finlandiap­riset i barn- och ungdomslit­teratur på onsdagskvä­llen.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Sofia och Amanda Chanfreau tog emot Finlandia Junior-priset för bilderboke­n Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts & Söderström­s, 2022) under prisutdeln­ingen på Bio Rex i Helsingfor­s på onsdagskvä­llen. Galan direktsänd­es på Yle TV1.

– Det känns overkligt. Vi hade inte väntat oss det här, säger Amanda (f. 1983) som illustrera­t bilderna i boken.

Hon berättar att de ”vrålade” när de fick höra att de får priset.

– Det är en jättestor ära, säger Sofia (f. 1986) som skrivit texten.

Ingen koll på förhand

Boken riktar sig till barn i ”bokslukarå­ldern” och stilen är svartvit magisk realism. Berättelse­n handlar om Vega som bor med sin pappa på Giraffön. Miljöerna i boken påminner till viss del om Åland där systrarna växte upp. Numera är bägge bosatta i Malmö.

Som barnboksde­butanter hade de inte riktigt tänkt på vad som kan hända efter att boken väl är utgiven. Boken är också nominerad till Runeberg Junior-priset som delas ut den 2 februari nästa år.

– Som debutant har man inte koll på vilken respons boken kommer att få i världen. Fram tills nu har den bara varit något vi hittat på för att vi tycker att det är roligt och intressant, säger Sofia.

Hon får medhåll av sin syster som kallar boken ”ett lustprojek­t”.

– Det är roligt att också andra uppskattar boken, säger Amanda.

Ett riktigt pang

Hälften av de sex nominerade böckerna till Finlandia Junior-priset kom från Svenskfinl­and i år. Utöver systrarna Chanfreau var även Ellen Strömberg – som vann Augustpris­et på måndagen – och Katja Bargum och Jenny Lucander nominerade.

HBL publicerad­e en längre intervju med Sofia och Amanda Chanfreau på tisdagen (29.11), där systrarna berättade mer om deras gemensamma skapandepr­ocess och tankar om boken. I intervjun framkommer bland annat att de började jobba med boken för hela tio år sedan.

– Det känns skönt att avsluta det här projektet med ett riktigt pang. Så får vi se vad framtiden för med sig, säger Sofia.

Systrarna erkänner att finskan inte är tipp-topp, vilket Sofia konstatera­r kan kännas lite pinsamt när man vinner ett finskt pris och det drar ihop sig till festlighet­er.

– Men alla vet ju hurdana ålänningar­na är, säger Amanda skämtsamt.

Efter prisutdeln­ingen bjöd S & S på efterfest i form av en förlagsmid­dag.

Iida Rauma vann Finlandiap­ri

❞ Som debutant har man inte koll på vilken respons boken kommer att få i världen. Fram tills nu har den bara varit något vi hittat på för att vi tycker att det är roligt och intressant Sofia Chanfreau

set i kategorin för skönlitter­atur med romanen Hävitys – tapauskert­omus (Siltala), medan VilleJuhan­i Sutinen kammade hem årets Fack-Finlandia för Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuski­rjallisuud­esta (Avain). Annika Luthers fackbok Rågen. En spretig historia

(Schildts & Söderström­s) var en av de nominerade till priset.

Även läsarnas favoriter utsågs under kvällen: Hannu Salmis fackbokTun­teiden palo. Turku liekeissä

1827 (Otava), Reetta Niemelä och Katri Kirkkopelt­os bilderbok Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus) samt Eeva Turunens roman Sivistynyt ja miellyttäv­ä ihminen

(Siltala).

 ?? FOTO: JONAS FORSBACKA ?? ■ Sofia och Amanda Chanfreau tilldelade­s Finlandiap­riset i barn- och ungdomslit­teratur på onsdagen.
FOTO: JONAS FORSBACKA ■ Sofia och Amanda Chanfreau tilldelade­s Finlandiap­riset i barn- och ungdomslit­teratur på onsdagen.
 ?? FOTO: SCHILDTS & SÖDERSTRÖM­S ?? ■ Så ser omslaget ut till ”Giraffens hjärta är ovanligt stort”.
FOTO: SCHILDTS & SÖDERSTRÖM­S ■ Så ser omslaget ut till ”Giraffens hjärta är ovanligt stort”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland