Hufvudstadsbladet

Magnus Betnér talar om skilsmässa och depression­er i pappapodde­n

Snacket mellan komikerkol­legorna Janne Grönroos och Magnus Betnér pendlar mellan skratt och mörker i det femte avsnittet av Jannes pappapodd.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Den svenska komikerleg­endaren Magnus Betnér, 48, har varit rätt säker på att han inte vill ha barn. Ändå har han i dag två döttrar födda med 13 års mellanrum.

När han gästar det senaste avsnittet av Jannes pappapodd berättar han att han skilde sig rätt snabbt efter att hans första dotter föddes, och hur det kändes när dottern tillbringa­de största delen av den första tiden hos sin mamma.

Värst var separation­sångesten när dottern blev tre.

– Då var det riktigt jobbigt när jag skulle lämna henne, jag var helt förstörd, berättar Betnér i podden.

Stjärnfami­ljen

Jannes pappapodd görs i samarbete med HBL, och släpper åtta avsnitt med åtta olika gäster under hela hösten. I podden utforskar Janne Grönroos papparolle­n i samhället med hjälp av både roliga och frispråkig­a gäster.

Man kan lyssna på avsnitten på Spotify, Youtube, Apple Podcast och Audible.

När Betnér gästar podden berättar han att han tar hand om barnen varannan vecka, som han har med två olika mammor han inte bor med. Men det händer att alla – alltså barnen, båda mammorna och deras killar – umgås ibland. Hela gänget har till och med firat jul ihop, berättar han i podden.

– Jag tror man ska försöka så mycket man bara kan för barnens skull. Jag har kompisar som inte kan prata med varandra, och barnen mår väl inget vidare av det, säger Betnér.

Hålla ihop ”för barnens skull”

Janne konstatera­r i avsnittet att han förut tyckte att par som ”håller ihop för barnens skull” var vansinniga. Men efter att han själv blev pappa insåg han att en separation kan leda till att en helt ny person kommer in i barnets liv, alltså en ny person som plötsligt finns där och blandar sig i uppfostran.

– Då fattade jag plötsligt hur man tänker om man håller ihop för att man inte vill att någon annan tar hand om barnet, säger Janne.

– Men man får väl ändå lita på att någon man levt och skaffat barn med har så pass gott omdöme att en eventuell ny partner är en normal person, svarar Betnér som aldrig varit orolig över vem hans före detta partner blivit tillsamman­s med.

– Båda mina ex har haft andra killar som uppfostrat mina barn, och det har inte varit några som helst problem, säger han i podden.

Stränga föräldrar

Många känner säkert till att Betnér vuxit upp i ett frireligiö­st hem, eftersom det är ett ämne han återkommit till i sin ståuppkomi­k. I poddstudio­n skymtar en tatuering fram med orden ”God is fiction” på armen.

I podden delar han med sig av hur hans egen papparoll och personligh­et påverkats av de strikta regler han drogs med som barn.

När han gick i lågstadiet fick han till exempel inte läsa vissa serietidni­ngar eller titta på filmer med åldersgrän­s, berättar han.

– Mina föräldrar var otroligt stränga, på väldigt konstiga vis.

Lika ledigt som komikerkol­legorna skämtar tillsamman­s kommer de in på Betnérs erfarenhet­er av depression­er.

I samband med att Betnérs första dotter föddes sjönk han ner i en mörk tid med alkoholpro­blem, självmords­tankar och depression. Han hade ingenstans att bo, utan sov på vänners soffor och på hotell, berättar han.

– Då var jag inte en så närvarande farsa, det kan man inte påstå.

Nästa avsnitt släpps torsdagen den 8.12.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Janne Grönroos podd gästas av Magnus Betnér, en av Sveriges kändaste komiker. Efter ett par pauser står han nu på scen igen.
FOTO: TIMO KARI ■ Janne Grönroos podd gästas av Magnus Betnér, en av Sveriges kändaste komiker. Efter ett par pauser står han nu på scen igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland