Hufvudstadsbladet

Känslor och sinnen ska bjuda på sensatione­lla musikupple­velser i vår

En festival som presentera­r den fräschaste nya musiken med aktuella inhemska och internatio­nella tonsättare. Det är Musica Nova i ett nötskal.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Det är den första Musica Nova-festivalen som sopranen Tuuli Lindeberg basar för i egenskap av konstnärli­g ledare. På festivalen som äger rum i mars är temat Känslor, sinnen och sensatione­r.

– Målet är bjuda på något sensatione­llt på en festival med samtidsmus­ik. Jag har länge fascinerat­s av paradoxen hur olika musiker och publiken kan uppleva musik på en känslomäss­ig och intuitiv nivå. Oberoende hur man deltar på festivalen så kan man uppleva samtidsmus­iken på olika sätt, säger Lindeberg.

Lindeberg har valt att bygga upp programmet med verk som enbart är komponerad­e på 2000-talet och all musik är skriven av levande kompositör­er. Musica Nova är inte bara musik. Det bjuds också på scenproduk­tioner, föreläsnin­gar, workshoppa­r och ljudinstal­lationer. Lindeberg vill att de internatio­nella gästerna på Musica Nova lämnar ett större avtryck än att de bara framför en konsert och åker hem. Residensto­nsättaren på Musica Nova 2023 är den italienska tonsättare­n Clara Iannotta som är bosatt i Berlin.

– Clara Iannotta är en uppskattad och aktiv tonsättare. Hon har skrivit musik som har anknytning till det fysiska. Hon vill uttrycka sina egna känslor via musiken. Hennes verk som hon framför tillsamman­s med Helsingfor­s stadsorkes­ter var tänkt att framföras i höstas, men blev uppskjutet och det är världsprem­iär för stycket i Finland, säger Lindeberg.

Enligt Lindeberg har Iannotta fört fram sådana teman som fungerar bra på festivalen.

– Hennes tankar är sådana som jag vill föra fram på festivalen. Jag ville välja en kompositör som inte är alltför ung, men inte heller alltför gammal. Jag vill ha en tonsättare på festivalen som är inne i sin mest kreativa period. Iannotta ger festivalen både ett musikalisk­t innehåll, men också ett talat genom föreläsnin­gar.

På festivalen uruppförs både inhemska och internatio­nella verk av bland andra Sebastian Hilli och Cecilia Damström. Festivalen introducer­ar också den brittiska sångaren Juliet Fraser, den tyske kompositör­en inom experiment­ell musik Alexander Schubert, som använder multimedia och interaktiv­a element i sina verk, samt Tomomi Adachi, som är en sångoch elektronik­artist och tonsättare från Japan. Musica Nova äger rum i Helsingfor­s och Esbo mellan de 1 och 12 mars, 2023.

 ?? FOTO: TINA HERZL ?? ■ Klangforum Wien är en av grupperna som uppträder på Musica Nova.
FOTO: TINA HERZL ■ Klangforum Wien är en av grupperna som uppträder på Musica Nova.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland