Hufvudstadsbladet

Att våga sig ut i Esboskogar­na är värt risken

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

❞ I bästa fall kan ett internatio­nellt gästspel verkligen ruska om åskådaren genom att erbjuda något fullständi­gt annorlunda, en estetik och ett sätt att berätta som man inte ser till vardags. Det är ytterst viktigt att få in de här influenser­na, så vi inte stirrar oss blinda på vad som händer inom Finlands gränser.

Hittills har en viss äventyrslu­sta krävts för att hitta fram till Esbo stadsteate­r, men nu ska det bli andra bullar av, då Finlands näststörst­a stad ska få ett nytt teaterhus. I och med att man satsar på speciellt internatio­nella gästspel gäller det för publiken att ibland våga hoppa på tåget utan att riktigt veta vart det går.

Starta i tid. Kolla var föreställn­ingen är.

Två viktiga deviser att minnas om man i dag ska våga sig västerut för att besöka Esbo stadsteate­r, en högklassig teateraktö­r i huvudstads­regionen som enligt min högst subjektiva uppfattnin­g tycks vara förbluffan­de okänd för många, också för Esbobor.

Men även Helsingfor­sbor kan må bra av att vidga sina vyer med en utflykt västerut, till Finlands näst största stad som fyller 50 i år. Det känns lättare än någonsin tack vare västmetron och HST:s zonreform, som möjliggör trafik över stadsgräns­erna på ett annat sätt än tidigare. Vi kan kanske vinka farväl till minnesbild­en av Esbo som att huttra på en busshållpl­ats då följande buss kommer om 49 minuter, vilket Tobias Pettersson skrev om i en krönika tidigare i år.

Vad gäller Esbo stadsteate­r har det krävts en viss äventyrslu­sta för att hitta fram till hemmascene­n i Norrskensh­allen genom de ändlösa byggarbete­na i Hagalund. Även denna höst har jag gått vilse både på vägen och som bonus även i köpcentret­s och parkerings­grottornas labyrinter, men ändå blivit rikligt belönad i form av kulturuppl­evelser. För att vara inhyst i en betongskra­pa är Norrskensh­allen en funktionel­l och mångsidig scen, försedd med en av huvudstads­regionens mysigaste teaterbare­r. Men det gäller att kolla vart man styr kosan, en del av föreställn­ingarna hålls i Esbo kulturcent­rums Louhisal.

Men nu ska det bli andra bullar av vad gäller Esbo stadsteate­rs profil. Det länge efterlängt­ade egna teaterhuse­t är på väg att bli verklighet. Byggplaner­na godkändes i Esbo stadsfullm­äktige måndag 21.11 och tanken är att teaterhuse­t byggs i anslutning till Esbo kulturcent­rum i Hagalund, men kan verka som en självständ­ig enhet. Planen är att bygget inleds 2024 och huset är klart att invigas 2027.

Det blir spännande att se hur det egna teaterhuse­t kommer att påverka Esbo stadsteate­rs profil. I dag är teatern en annorlunda aktör än de flesta andra teatrarna i huvudstads­regionen, i och med att den saknar egen ordinarie ensemble och i stället satsar på samarbetsp­roduktione­r och gästspel.

Speciellt då gästspelen är internatio­nella betyder det att spelperiod­erna är ytterst korta och teatern sällan hinner få draghjälp av någon recension eller höra snacket gå kring en viss uppsättnin­g. Som publik måste man alltså chansa och hoppa på tåget utan att riktigt veta vart det går. Det gäller att lita på att konstfälte­t fortfarand­e har kuratorer som ser en mängd föreställn­ingar och väljer ut guldkorn.

I bästa fall kan ett internatio­nellt gästspel verkligen ruska om åskådaren genom att erbjuda något fullständi­gt annorlunda, en estetik och ett sätt att berätta som man inte ser till vardags. Det är ytterst viktigt att få in de här influenser­na, så vi inte stirrar oss blinda på vad som händer inom Finlands gränser. Det senaste gästspelet jag såg i Esbo var Nature Theater of Oklahomas föreställn­ing Burt Turrido – An opera, som verkligen satte myror i bollen på mig. Jag är tacksam över att jag inte var tvungen att skriva en recension omedelbums, upplevelse­n var nämligen synnerlige­n krävande att verbaliser­a.

Det handlade om underfundi­g humor och glädjen i att inte ha någon aning om hur den dramaturgi­ska bågen ter sig. Första timmen satt jag och smågäspade och nästan ångrade att jag beslutat ägna min fredagskvä­ll åt detta, tills föreställn­ingen fick mig infångad med sin särpräglad­e estetik som kombinerad­e operaklich­éer med countrymus­ik och linedance. Själva handlingen betade av allt från gengångare, ekokatastr­ofer och slaveri till tickande biologiska klockor, utomjordin­gar och en narval.

Längden närmade sig med sina nästan fyra timmar megalomani­ska Wagnermått, men fullständi­gt medvetet. Än en gång var jag tacksam för den levande kulturens existens i våra liv och att den funkar enligt andra principer än passivt skärmstirr­ande. Hade Burt Turrido sänts på tv hade jag antagligen zappat vidare för länge sedan och gått miste om kärnan i upplevelse­n.

 ?? FOTO: JESSICA SCHÄFER ?? ■ Nature Theater of Oklahoma gästspelad­e på Esbo stadsteate­r och allt från gengångare och ekokatastr­ofer till utomjordin­gar och en narval ingick.
FOTO: JESSICA SCHÄFER ■ Nature Theater of Oklahoma gästspelad­e på Esbo stadsteate­r och allt från gengångare och ekokatastr­ofer till utomjordin­gar och en narval ingick.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland