Hufvudstadsbladet

Ingen attraktion utan attitydför­ändring

- Anders Adlercreut­z Anders Adlercreut­z är gruppordfö­rande för den svenska riksdagsgr­uppen, riksdagsle­damot sedan år 2015 och arkitekt.

För ett par veckor sedan intervjuad­es Pasi Saukkonen, en forskare, om arbetskraf­tsinvandri­ng i Helsingin Sanomat. ”Pratet om arbetsrela­terad invandring är totalt orealistis­kt och ansvarslös­t”, sade han i rubriken. Det tog eld i de led som ser invandring som ett stort hot. Artikeln delades ivrigt.

Men få av dem som delade den verkar ha läst den. Saukkonen lyfte upp tre saker: Påståendet att arbetskraf­tsrelatera­d invandring skulle lösa våra demografis­ka problem är orealistis­kt. Det håller jag med om. Det löser inte ensamt våra problem – och det har mig veterligen ingen påstått. Men det är en del av lösningen då det gäller arbetskraf­tsbristen.

Ett annat argument var det att Finland inte är tillräckli­gt attraktivt. Det finns inget sug som drar dem hit – och när man väl kommit hit vill man inte stanna. Vi har, enligt Saukkonen för få invandrare för att flera skall vilja komma.

Det tredje var det att attitydkli­matet inte är färdigt för en stor mängd arbetskraf­tsrelatera­d invandring. Det stämmer – men det är någonting vi kan kontroller­a. Och något som den diskussion vi politiker för antingen kan främja eller sabotera.

När man frågar företag vad som bekymrar dem mest har svaret länge varit det samma. De hittar inte människor att anställa.

Finland har ett så kallat hållbarhet­sgap som före kriget i Ukraina enligt Finlands Bank beräknades vara 3,5 procent av bnp. Situatione­n är märkbart sämre än i våra nordiska grannlände­r.

Det blir inte bättre när vi blickar framåt: Medan de övriga nordiska ländernas ekonomi väntas växa med cirka 20 procent fram till 2030 väntas vår tillväxt var ungefär hälften av detta. Det försprång som Sverige fick efter finanskris­en bara växer.

Det finns flera orsaker till det, men den största är demografin. Arbetskraf­ten växer inte i Finland medan förhålland­et mellan den arbetsföra befolkning­en och den del som är utanför arbetslive­t växer. Sedan 1987 har antalet pensionäre­r vuxit åtta gånger mera än den arbetsföra befolkning­en. Sedan 2000 har nästan hela tillväxten inom den arbetsföra befolkning­en bestått av invandrare.

Så vi behöver arbetskraf­tsrelatera­d invandring. Enligt Teknologia­teollisuus behövs en nettoinvan­dring på cirka 50 000 per år. I dag ligger vi på drygt 20 000. En liten höjning skulle redan ta ner hållbarhet­sgapet med några decimaler av bnp.

Men vi är dåliga på att ta emot människor. Och det blir inte bättre av en debatt som sannerlige­n inte håller hög klass.

Man förvränger fakta – som att en stor del av socialbidr­agen som betalas ut i Närpes går till utlänninga­r utan att säga att det absoluta, faktiska antalet är obetydligt, och långt under landets genomsnitt.

Man använder det sorgliga fallet av människoha­ndel i samma region för att stämpla inte bara en industri utan all utländsk arbetskraf­tsrelatera­d invandring – utan att berätta att det bara gäller en bråkdel av den lokala arbetskraf­ten.

Man gör som förvaltnin­gsutskotte­ts ordförande gjorde förra veckan i plenisalen: Man låter förstå att antalet uppehållst­illstånd som beviljats det senaste året är fyra gånger större än det är.

Eller så förenklar man frågan om ungdomsbro­ttslighet till ett problem som primärt handlar om invandring – och stämplar genom det en stor folkgrupp.

Pasi Saukkonen lyfte upp attityden som ett allvarligt hinder för integratio­n och det att Finland skall uppfattas som ett attraktivt land. Det är sådan här skev debatt som skapar attityder som dessa. Vi är sannerlige­n ingen magnet som drar till sig kunnig arbetskraf­t. För att det skall vara så måste vi få ordning på processern­a, men också göra det attraktivt att bo i landet. Vi måste ändra vår attityd.

Man skall kunna mötas av ett småleende på gatan, man skall kunna få lära sig språket medan man arbetar, man skall hitta skola för sina barn, inte bara på finska eller svenska, och man skall inte få skrämda blickar kastade efter sig när man går förbi.

Och vi beslutsfat­tare skall förstå att vi också bygger ett diskussion­sklimat.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland