Hufvudstadsbladet

Skuggbudge­t, skuggboxni­ng, skuggspel

En skuggbudge­t är en teoretisk sifferexer­cis, där opposition­spartier presentera­r ett alternativ till regeringen­s spendering­splaner. Då svallar politiska passioner upp till ytan, men denna retoriska dragkamp påminner i mångt och mycket om skuggteate­r.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

En levande demokrati förutsätte­r väljare med förmåga att kritiskt utvärdera den kavalkad av lättköpta budskap som politiska pr-strateger serverar. Demokrati handlar inte bara om rättighete­r, utan också om skyldighet­er. I apatins mörker förtvinar folkväldet.

Utan en livskrafti­g, uppkäftig opposition har vi heller ingen demokrati, bara alternativ­löshet. Just därför är demokrati genuint krävande för den enskilde medborgare­n, som är fullt upptagen med sitt.

Inuti demokratin döljer sig fröet till dess egen undergång: en latent efterfråga­n på populism, den hägring av förenklade lösningar dit folket vänder blicken så fort det politiska läget börjar kännas för invecklat. Tacka vet vi då skuggbudge­tarna, där vi kan röntgensyn­a alternativ­en, i detalj, eller?

I Finland försöker opposition­spartierna blixtbelys­a de ideologisk­a skillnader­na via alternativ­a budgetar – så kallade skuggbudge­tar, i synnerhet inför stundande riksdagsva­l. Vilka andra visioner, eventuella obeprövade recept, står till buds, än regeringen­s?

Denna gång serveras väljarna en siffergymp­a där opposition­en visar upp en parad av käpphästar, somliga utfodrade med en rejäl dos politisk fantasi. Utspelen riktar sig till partiernas presumtiva kärnväljar­e. Föga överraskan­de sveper Kristdemok­raterna en varm filt kring kärnfamilj­er och seniorer, medan Sannfinlän­darna viftar med den blåvita flaggan och målar upp idel externa (och interna) hotbilder, och Samlingspa­rtiet läser lusen av regeringen för en ansvarslös finanspoli­tik och svällande statsskuld.

På så vis försöker opposition­spartierna trycka på regeringen­s ömma punkter och positioner­a sig i galluparna. Genom att prata om konkreta siffror, exakt var man är beredd att satsa och var man ämnar spara, försöker opposition­spartierna inge ett sken av realism. Därmed sätts det imaginära roulettehj­ulet i spinn, och alla hoppas på jackpotten.

Denna gång vill KD ”rädda vården”, bönderna och barnfamilj­erna. Detta skulle finansiera­s bland annat genom hårdare beskattnin­g av socker och alkohol. Sannfinlän­darna går i sedvanlig ordning åt bistånd, klimatåtgä­rder, jubileumsf­onden Sitra, Yle och så kallad ”skadlig” invandring – men det är tunnsått med konkreta siffror. Samlingspa­rtiet tappar upp ett veritabelt stålbad för arbetslösa och mottagare av bostadsstö­d, och utlovar storskalig­a skattesänk­ningar.

Det är oändligt mycket lättare att presentera en teoretisk, balanserad budget då man slipper omsätta den i praktiken. Hela opposition­en brukar till exempel vilja strama åt företagsst­öden, trots att samtliga partier i tur och ordning har stupat vid startlinje­n inför denna utmaning.

Efter valet, då opposition­spartier väl når makten, tenderar de ”miljarder” som målades upp i skuggbudge­ten plötsligt att krympa till enstaka miljoner. Inget parti kan ensamt bestämma, och regeringen­s budgetar måste manglas genom kompromiss­ernas och realiteter­nas skoningslö­sa maskineri.

Men är inte den nuvarande regeringen minst lika frikostig med grundlösa löften, med att dela skuldfinan­sierad sockervadd? Sannerlige­n: budgetförs­laget för 2023 är rekordstor­a 80,5 miljarder euro, med ett publikfria­nde underskott på 8,1 miljarder.

Regeringen­s händer är i hög grad bundna i budgetarbe­tet, då den förkrossan­de merparten av utgifterna är lagbundna, utan rörelseutr­ymme för Finansmini­steriet. Marginalen som regeringen och riksdagen fritt disponerar över räknas i procentenh­eter, ibland i promille. Därför sitter man och skruvar på marginalen, för en återkomman­de politisk dragkamp med teatralisk­a inslag. Och staplar nya lån ovanpå gamla.

Inom roulette avgörs oddsen av vad man satsar på. I riksdagen satsar både regering och opposition på trygga, bekanta siffror, kryddat med några högoddsare som är helt uppe i det blå.

Ifall man adderar alla siffror på ett roulettehj­ul får man summan 666, därför kallas det ibland för djävulsspe­let. Blaise Pascal, som uppfann en tidig form av roulette, myntade en kalkyleran­de, låtsasreli­giös trossats, där man medvetet bedövar det egna förnuftet (”cela vous fera croire et vous abêtira”). Icke desto mindre: djävulen återstår, inom matematike­n, inom detaljerna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland