Hufvudstadsbladet

Prislappen orsakar trångsynth­et bland Lojobanans motståndar­e

-

Västmetron har nu kostat nästan lika mycket att bygga som Lojobanan förväntas kosta. Ändå har jag inte sett någon säga att västmetron är helt onödig och totalt värdelös – ord som har använts om entimmestå­get. I metrons planerings­skede fanns det många skeptiker, men de kunde åtminstone se en del av den potentiell­a nyttan. Lojobanans motståndar­e verkar antingen vara inkapabla eller ointresser­ade av att begrunda saken ur ett holistiskt perspektiv.

Återigen – det är absolut okej att påpeka hur dyrt entimmestå­get skulle bli. För min del skulle de orden kunna målas över hela Riksdagshu­set med självlysan­de neonrosa målarfärg. Men motståndar­na till projektet är inte ens villiga att se den större helheten och begrunda långtidspe­rspektivet. Ingen av de som besvarade min första insändare (HBL 17.11) tog fasta på projektets nytta för hela regionen, vilket är mitt centrala argument för byggets lönsamhet. De granskade detaljerna med mikroskop, men tog sig aldrig en titt med blotta ögat.

Att endast fokusera på prissummor­na är att medvetet välja ett tunnelseen­de. På pappret verkar Lojobanan inte vara lönsam, men den beräkninge­n utgår ifrån de potentiell­a passagerar­mängderna i nuläget. Potentiale­n för ett ökat utbud som bygget erbjuder är dold. När Tammerfors stad planerade att börja bygga sin spårväg undrade många om det var lönsamt. Sekunden efter att trafiken inleddes blev spårvagnen omedelbart den största symbolen för hela stadsbilde­n. För att på riktigt förstå om något är lönsamt måste man börja i ett scenario där bygget redan är klart, hur konstigt det än låter.

Västmetron är till nytta för västra huvudstads­regionen. Lojobanan skulle vara till nytta för hela den sydvästra delen av landet. Varför måste alla infrastruk­turprojekt utanför centrala Nyland granskas i evigheter innan byggstarte­n, medan Kronbroarn­as pelare redan håller på att gjutas? Idén om en snabb förbindels­e till Åbo har existerat i över femtio år, och nu när vi har en tydlig plan är det bara dumt att skjuta fram den. Då skulle det ju i slutändan bli ännu dyrare.

Och om nu någon undrade – nej, jag anser inte att västmetron trots de enorma kostnadern­a var ett slöseri. Efter ett par månader kommer det vara en självklarh­et att Stensvik är ändhållpla­tsen västerut. Någon kanske till och med undrar varför ingen kom på den idén tidigare?

Ha följande i åtanke; om entimmestå­get förkastas landar det inte i graven. Planerna kommer att ta en lång vinterdval­a, kanske i ytterligar­e femtio år, tills någon gräver upp dem igen. Tammerfors spårväg existerade som en idé i hundra år innan förverklig­andet. Nyttan är svår att se när den ligger i framtidens dimma. Idén kommer att leva vidare, för den är grundad i ett verkligt behov – en tvåspårig kustbana löser inte överbelast­ningen och skulle inte ha lika utbredd positiv påverkan som Lojobanan.

Jag är dock extremt glad över att den här diskussion­en förs, och att det finns många som är villiga att delta i debatten. Fast att behandla argumenten i en samling insändare är ganska klumpigt, så jag hade med stor glädje fört den här konversati­onen ansikte mot ansikte – alla resonemang på ett ställe, liksom. Jag misstänker att det skulle kunna vara otroligt underhålla­nde. Leo Kolev Vanda

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland