Hufvudstadsbladet

Se över lönesättni­ngen för att rädda småbarnspe­dagogiken

-

”Vi gör allt vi kan men det räcker inte”, säger Helsingfor­s borgmästar­e Juhana Vartiainen (HBL 4.11) om personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken. Kommunerna efterlyser fler studieplat­ser för lärare inom småbarnspe­dagogiken som en lösning på personalbr­isten, samtidigt fyller varken Åbo Akademi eller Helsingfor­s universite­t redan befintliga studieplat­ser (Susanna Ginman, HBL 14.11). Återigen glöms socionomer­na som resurs för småbarnspe­dagogiken bort i debatten.

Arcada utexaminer­ar årligen cirka 20 socionomer med behörighet att jobba inom småbarnspe­dagogik. De har en bred kompetens som, vid sidan av lärarnas pedagogisk­a kompetens, utgör en tillgång inom daghemmens verksamhet. Deras specialkun­nande ligger till exempel inom delaktighe­tsfrämjand­e verksamhet, samarbetsr­elationen till föräldrar, kunnande om serviceutb­ud och möjlighete­r till tidigt stöd för barnfamilj­er. Kompetense­r som torde vara eftertrakt­ade och linje med Social- och hälsovårds­ministerie­ts åtgärdspla­n för att minska fattigdom och utslagning (oktober 2022), där en av huvudpunkt­erna är fokuset på barn och familjer.

Personalbr­isten behöver motarbetas på flera plan och lönerna är en startpunkt. Kommunerna måste se över sin lönesättni­ng om de vill säkra tillgången till kompetenta socionomer inom småbarnspe­dagogiken. En snabb sökning på öppna jobb visar att grundlönen för en socionom inom småbarnspe­dagogiken (2 562 euro per månad) är klart lägre än både lärarens (2 722 euro per månad) och socionomen­s medellön (2 899 euro per månad, Duunitori). Parallellt behöver flera andra åtgärder sättas in, både i fråga om klarare arbetsbesk­rivningar och bättre ledarskap.

Vill vi hålla kvar socionomer­na som resurs inom småbarnspe­dagogiken är det avgörande att det på daghemmen finns en plats för dem, med konkurrens­kraftig lön. Just nu befinner vi oss i ett brytningss­kede, de som i dag inleder sina socionomst­udier kommer inte att få samma formella behörighet som de som utexaminer­as i år. Redan nu ser vi att många socionomer söker sig bort från småbarnspe­dagogiken till mer attraktiva områden.

Om det finns en verklig vilja att lösa problemen inom småbarnspe­dagogiken måste det synas i de prioriteri­ngar kommunerna och lagstiftar­na gör. Att lägga fokus enbart på tillgången till pedagoger vid diskussion om personalbr­ist är en förenkling av helhetspro­blematiken och kommunerna­s lösningsal­ternativ i sammanhang­et!

Eva Edgren lektor i småbarnspe­dagogik Eivor Söderström utbildning­sansvarig på socionomut­bildningen Carina Kiukas akademiche­f Arcada

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland