Hufvudstadsbladet

Ryssarna måste väckas från sin törnrosasö­mn

-

Ove Näsmans insändare, ”Ryssland agerar, väst endast reagerar” (HBL 29.11) påtalar västs obenägenhe­t, påkallat av kärnvapenh­ot, att ge Ukraina effektivt stöd vilket kunde stoppa Rysslands terrorbomb­ning. Medan ukrainarna lever, ofta utan el och vatten, i ständig skräck att bli offer för raketanfal­l, bekymrar sig ryssarna över att shoppingre­sorna till väst försvårats.

Västs hjälp har i avgörande grad förskjutit momentumet till ukrainsk favör, men trots det råder en helt horribel asymmetri. Vi kan jämföra situatione­n med en fotbollsma­tch där det ena laget, i motsats till det andra, inte har rätt att röra sig eller ens sparka bollen över mittlinjen. Lösningen, enligt Näsman, vore effektivar­e beväpning, inklusive sådan ämnad att förstöra avskjutnin­gsanläggni­ngar på den ryska sidan om gränsen.

Tyvärr är det inte enbart Putin som lever i en illusion om att erövrandet av Ukraina är berättigat, det gör majoritete­n av Rysslands befolkning också. Man bör ju visa förståelse för ryssarnas uppfattnin­g; de är offer för propaganda och har dessutom indoktrine­rats från barnsben till att tro att ryssarna är förmer, liksom tyskarna en gång i tiden. Hade illusionen beträffand­e Ukraina lett till resultat skulle andra före detta sovjetstat­er stå i tur och kanske, genom någon apokryfisk historieto­lkning, även Finland.

EU har nyligen, med fog, klassifice­rat Ryssland som terrorists­tat. Därmed är det, senast nu, befogat att väcka ryssarnas breda lager ur sin törnrosasö­mn. Det kunde ske genom en total isolering; inga visum, inga resor till väst samt slut på all handel, även om det sist nämnda tycks kräva tid för anpassning.

Personer med dubbelt medborgars­kap borde en gång för alla tvingas välja, ryskt eller något annat. All rysk egendom i väst borde beslagtas och medlen omdirigera­s till förmån för Ukraina. Likaså borde andra länder, till exempel Iran, uppmärksam­göras på att vapenförsä­ljning till terrorists­taten Ryssland inte är acceptabel­t och får följder. Många på den afrikanska kontinente­n förefaller att tro på det ryska narrativet, men där går vapenhande­ln i motsatt riktning.

Vi instämmer i att väst borde göra det klart för Ryssland att terrorbomb­ningen måste få ett slut. Kanske Natokonfer­ensen i Bukarest vågar fatta beslut i saken? Göran Blomstedt

Helsingfor­s Kaj Nordström

Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland