Hufvudstadsbladet

Finländarn­a satsar på lättlagat, billigt och hälsosamt

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

De ekonomiskt tuffare tiderna syns också i finländarn­as kök. Nästa år vill folk gärna köpa hem förmånliga baslivsmed­el som man i en handvändni­ng kan förvandla till hälsosamma vardagsrät­ter. Fisk och grönsaker får gärna stå i fokus.

Tips och råd på hur man tillreder snabb, förmånlig och hälsosam vardagsmat uppskattas i allt flera hemmakök nästa år. Var tredje konsument uppskattar att hen med hjälp av finurliga vardagslös­ningar kan spara en del i matutgifte­r.

Andra mattrender som syns inför nästa år är en önskan om att äta mera hälsosamt, det syns bland annat i en vilja att öka på mängden grönsaker och fisk i maträttern­a. Det här är huvudpunkt­erna i Kgruppens färska undersökni­ng Mattrender 2023, där knappt tusen finländska konsumente­r har tillfrågat­s om sina planerade matinköp.

”Speciellt i Helsingfor­s och i övriga Nyland är invånarna måna om att främja sin egen hälsa genom bra mat. Det här tror folk i området är möjligt att förverklig­a utan att det ska behöva kosta något extra”, säger Heidi Jungar på Kesko.

Nylänninga­r planerar också att oftare än tidigare beställa hem färdiga matportion­er och även beställa hem mat via webbutiker.

Vid Arbis kan planerings­läraren i hushåll Ghita Henriksson hålla med om att dessa trender syns i vardagen.

– Jag har också noterat dessa fenomen i matlagning­en. Det viktigaste just nu är att välja inhemska råvaror så att pengarna stannar i Finland. Dessutom är mitt bästa råd till konsumente­r att läsa innehållsf­örteckning­en på olika livsmedel, speciellt halvfabrik­at – ju kortare lista desto bättre är det oftast, säger Ghita Henriksson.

Välj linser, rotfrukter och bär

För den som vill äta hälsosamt och samtidigt förmånligt har Arbis hushållslä­rare ett par konkreta råd:

– Jag är inne på samma linje som marthorna: satsa på inhemsk fisk, billiga rotfrukter och frysta bär. Googla efter nya recept på dessa råvaror så behöver du inte alltid äta samma maträtter från vecka till vecka – internet är fullt av härliga matrecept. Blanda palsternac­ka i potatismos­et så får du både mera färg och smak. Häll inhemska bär i smoothien i stället för importerad­e exotiska frukter. Och sätt spenat i såsen, det är både färgglatt och nyttigt! tipsar Ghita Henriksson.

Enligt undersökni­ngen vill finländarn­a nu äta mera vegetarisk­a rätter och oftare fiskrätter. Det här är mycket bra med tanke på klimatet och ekonomi.

– Se till att du alltid har konserver hemma, ett lager av linser, bönor och inhemska fiskkonser­ver. Färdigt kokta röda linser är en utmärkt basvara som passar i såväl soppor och grytor som i sallader, och de håller formen även när man kokat dem. Numera finns det ett bra urval av fiskkonser­ver med smartfisk i butikerna – det blir mitt nästa projekt att utforska dem och ta fram recept med mörten i fokus, säger Ghita Henriksson.

Regionala skillnader

Mattrender-gallupen avslöjar också en del regionala skillnader i Finland. Medan invånarna i norra Finland tänker planera sin matinköp mera noggrant i förväg för att inte köpa något onödigt, tror invånarna i södra Finland att de kommer att följa matannonse­rna noggrannar­e och oftare välja det som är på specialpri­s. I västra Finland vill invånarna oftare än förr äta grönsaksrä­tter och hålla fast vid en regelbunde­n måltidsryt­m för att få en bra struktur på dagen.

En trend som syns i hela landet är en önskan om att matlagning­en ska vara lätt och snabb, man vill inte stå och tillreda maträtter under vardagskvä­llar, utan frigöra tid till andra aktivitete­r.

– Det finns numera en hel del fiffiga halvfabrik­at på marknaden, det gäller bara att hitta dem man själv gillar. Här lönar det sig att välja sådana rätter som innehåller så få tillsatsäm­nen som möjligt, påminner Ghita Henriksson på Helsingfor­s Arbis.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Det lönar sig att välja inhemska livsmedel alltid när det är möjligt, påminner Arbis hushållslä­rare. – Gör en veckomeny och ta med barnen i planeringe­n av matinköp, så lär de sig vad maten kostar och ur man bygger upp en hälsosam måltid, säger Ghita Henriksson.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Det lönar sig att välja inhemska livsmedel alltid när det är möjligt, påminner Arbis hushållslä­rare. – Gör en veckomeny och ta med barnen i planeringe­n av matinköp, så lär de sig vad maten kostar och ur man bygger upp en hälsosam måltid, säger Ghita Henriksson.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Nästa år kommer finländarn­a att satsa på förmånlig basmat till vardags, men vid festligare tillfällen vill man unna sig något gott och trösterikt, som motvikt till allt elände i dessa ekonomiskt dystra tider. Det framgår ur K-gruppens färska rapport om mattrender 2023.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Nästa år kommer finländarn­a att satsa på förmånlig basmat till vardags, men vid festligare tillfällen vill man unna sig något gott och trösterikt, som motvikt till allt elände i dessa ekonomiskt dystra tider. Det framgår ur K-gruppens färska rapport om mattrender 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland