Hufvudstadsbladet

Polisen larmar om kinesiska kvinnor i sexhandeln

Helsingfor­spolisen har på under ett år fått fast två ligor som sålt kinesiska kvinnor som prostituer­ade. Ett av offren hade under åtta veckor arbetat ihop 160 000 euro åt förövaren.

- Jeanette Björkqvist jeanette.bjorkqvist@hbl.fi

Människoha­ndelsgrupp­en vid Helsingfor­spolisen följer just nu extra noggrant med vad som egentligen är på gång inom sexhandeln. Orsaken är att man i år fått fast två ligor, som sålt utsatta kinesiska kvinnor som prostituer­ade i Finland.

Det är i princip en helt ny grupp inom den finska sexhandeln. Tidigare år har det främst varit kvinnor från Östeuropa och delvis Nigeria som synts inom prostituti­onen.

Det första fallet uppdagades vid årsskiftet. Då hade en yngre man skott sig på en kinesisk kvinna. Mannen är från Kina, men själv bosatt i Finland sedan länge. Även hans föräldrar bor här.

Kvinnan kom från fattiga förhålland­en i hemlandet och hade arbetat som prostituer­ad i Spanien under en tid. Härifrån hade hon hämtats till Finland för att arbeta under mannen.

– Hon befann sig här under tre veckor i december i fjol och därefter på nytt några veckor i början av året. Under de åtta veckor hon arbetade under honom hade hon förtjänat 160 000 euro – vilket betyder väldigt många kunder, säger kriminalko­mmissarie Hannu Kortelaine­n, som leder människoha­ndelsgrupp­en.

Den mest brådskande tiden ska kvinnan ha haft under mellandaga­rna i fjol. Då hade hon upp till 24 kunder per dygn.

– Det har varit verkligt hårda förhålland­en för henne, säger Kortelaine­n.

Polisen fick fast mannen i början av året och fallet utreddes som människoha­ndel. Mannen dömdes för några månader sedan ändå bara för grovt koppleri.

Franskledd liga under utredning

Samtidigt har polisen kommit en annan, större kinesisk liga på spåren. Fallet har utretts under det här året och två personer sitter just nu häktade. Förhoppnin­gen är att förundersö­kningen blir klar till början av nästa år. Efter det väcker åklagaren åtal för grovt koppleri, eventuellt människoha­ndel.

– Den här verksamhet­en har styrts från Frankrike och också här har de två kvinnor som vi hittat arbetat i Spanien innan de hämtats hit. I Finland har de arbetat under någon form av liga där vi misstänker att det ingått fler än de två nu häktade personerna.

Man tror också att ligan haft fler kvinnor under sig, men alla har inte hittats och en del av dem antas ha forslats vidare till något annat land.

Kortelaine­n säger att polisen grubblat över vad det här egentligen handlar om. Kinesiska kvinnor har inte hört till de vanligaste brottsoffr­en inom sexhandeln. Det man vet om offren är att de är hemma från enkla förhålland­en i Kina, och att de på sätt eller annat förts till Spanien och arbetat som prostituer­ade där.

– I båda de här fallen som vi utrett har kvinnorna nog varit i väldigt utsatt position gentemot dem de arbetat för.

Nordens pris lockar

Den nordiska marknaden har länge lockat till sig brottsliga nätverk som tidigare opererat inom sexhandeln i andra europeiska länder. Orsaken är att priset för sexuella tjänster är betydligt högre i de nordiska länderna än i exempelvis Sydeuropa, eller Frankrike och Tyskland.

– När det gäller den kinesiska ligan verkar det på basis av vår förundersö­kning som om den varit aktiv också i andra länder, så som Norge och Storbritan­nien. Det här fallet är alldeles klart ett sådant som är kopplat till internatio­nell brottsligh­et, säger Kortelaine­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Helsingfor­spolisen har fått fast två ligor som sysslat med sexhandel i år.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Helsingfor­spolisen har fått fast två ligor som sysslat med sexhandel i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland