Hufvudstadsbladet

Försvarsut­skottet vill att utländska fastighets­köp synas strängare

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Riksdagens försvarsut­skott vill att utländska fastighets­affärer synas noggrannar­e än tidigare. De lagändring­ar som regeringen föreslår skulle ge Försvarsmi­nisteriet förköpsrät­t när det behövs för att trygga landets säkerhet.

Riksdagens försvarsut­skott har behandlat regeringen­s förslag om utländska fastighets­affärer, och förordar den skärpning som lagändring­arna skulle innebära.

”Utskottet konstatera­r i sitt betänkande att det är ytterst nödvändigt att det görs ett tillägg i tillstånds­lagen som säger att en fastighets­förvärv inte får hota den nationella säkerheten”, säger utskottsor­dföranden Antti Häkkänen (Saml) i ett pressmedde­lande.

Försvarsmi­nisteriet får utreda varifrån pengarna till en tilltänkt fastighets­affär kommer. Ett tillstånd kan också nekas om det visar sig att fastighete­n inte lämpar sig för det ändamål som anges i ansökan.

Staten kan få förköpsrät­t

Lagändring­arna ger staten förköpsrät­t om det är nödvändigt för att trygga den nationella säkerheten. Dessutom skulle staten ha förköpsrät­t om fastighete­n finns nära Försvarsma­ktens eller Gränsbevak­ningens objekt. Då ska avståndet vara högst en kilometer.

Som HBL tidigare har skrivit har försvarsut­skottet velat se en skärpt lag. Rysslands anfallskri­g i Ukraina har gjort frågan extra aktuell.

Lagändring­arna gäller uttrycklig­en fastighets­affärer och inte exempelvis köp av bostadsakt­ier. Frågan om hur man ska se på personer med dubbelt medborgars­kap och deras ägande tas heller inte upp.

Försvarsmi­nisteriet har satt i gång ytterligar­e beredning för att begränsa och till och med förbjuda ryska fastighets­affärer. Den utredninge­n ska vara klar före jul, men ärendet går över till nästa regering.

Försvarsut­skottet vill, enligt Häkkänen i pressmedde­landet, att alla möjlighete­r som kan skydda kritisk infrastruk­tur och nationell säkerhet granskas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland