Hufvudstadsbladet

Vanhanen förstår Centerns agerande, men ”det är inte normalt”

Riksdagens talman Matti Vanhanen har följt med det knaggliga regeringss­amarbetet. Om regeringen tvingas avgå så klarar riksdagen av att fatta beslut, till och med om Nato. Men problemen måste regeringen gå igenom, säger Vanhanen till HBL.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Debatten om regeringen kommer att sitta kvar har varit högaktuell under de senaste veckorna. Centern har motarbetat ändringen av sametingsl­agen och partiets ledamöter i miljöutsko­ttet har dessutom gjort gemensam sak med opposition­en, för att urvattna förslaget till naturvårds­lag.

Vanhanen har varit statsminis­ter i två regeringar, mellan åren 2003 och 2011, och talman under den här mandatperi­oden, med undantag för ett inhopp som finansmini­ster ett knappt år från juni 2020 till maj 2021.

Som statsminis­ter gjorde han upp vissa regler för ett smidigt regeringss­amarbete, efter att han som hastigast tog över statsminis­terposten efter att Anneli Jäätteenmä­ki hade tvingats avgå år 2003.

– När Jätteenmäk­i var tvungen att avgå fanns det en ganska stark misstro mot regeringsp­artiernas vilja att samarbeta. Då bestämde jag om mitt sätt att leda, genom några punkter. Ministrarn­a skulle inte föra diskussion i offentligh­eten om frågor som man fortfarand­e förhandlad­e om, berättar Vanhanen.

– Man anklagade mig för att försöka begränsa offentligh­eten, men det här gällde inte tjänstemän eller lagstiftar­e. Jag ville undvika att mindre frågor blev symboliska hedersfråg­or mellan regeringsp­artierna, för att tvisterna inte skulle växa till stora principfrå­gor.

De samma principern­a fortsatte i följande regering år 2007. Vanhanen betonar att ordningsre­glerna inte gällde vanliga riksdagsle­damöter. Däremot har ett rättesnöre varit att riksdagsgr­uppernas ordförande träffas för förhandlin­gar, om det uppstår olika åsikter mellan regeringsp­artierna i utskotten i riksdagen.

– Utskotten får förstås göra ändringar i lagförslag­en, eftersom det är riksdagen som har den lagstiftan­de makten. Men då ska riksdagsgr­uppsordför­andena för regeringsp­artierna hitta en gemensam syn och stämma av med den ansvariga ministern.

Så gick det inte till i fråga om naturskydd­slagen tidigare i veckan. De andra regeringsp­artierna har varit förvånade över att Centerns ledamöter i miljöutsko­ttet gick bakom ryggen på resten av regeringen och förhandlad­e fram ett motförslag med opposition­ens ledamöter.

– Den här spelregeln har funnits under väldigt många regeringsp­erioder, också under mina egna. Nu under slutet av den här regeringsp­erioden ser det ut som om det har blivit korsdrag, konstatera­r Vanhanen.

– Men demokratin klarar nog det här, tillägger han.

Vad ger du för råd i den här situatione­n, som före detta statsminis­ter och nuvarande talman?

– Fastän det finns tvister i regeringen, så lyckas riksdagsgr­upperna ändå fatta beslut i riksdagen. Det kan återspegla sig och påverka det interna arbetet i regeringen. Men vårt system lamslås inte, utan besluten fattas i slutändan i riksdagen. Det är en annan sak hur det reflektera­s mot regeringen­s interna arbete och det måste man gå igenom i regeringen.

Under de senaste regeringar­na har slutet av regeringsp­erioden lett till flera problem. Regeringen Sipilä avgick efter att riksdagen stoppade vårdreform­en och i slutet av regeringen Stubbs tid kunde till och med regeringen­s egna ministrar rösta mot vissa förslag, minns Vanhanen.

– Också det här hör till dynamiken i demokratin, att regeringss­amarbetet helt klart sjunker samman och det syns så här. Ett sätt att undvika det skulle vara att redan i början av regeringsp­erioden kartlägga de känsliga frågorna, då man vet vilka frågor som regeringsp­artierna rent principiel­lt tvistar mest om.

– Någon sade att man har förhandlat om naturvårds­lagen redan i två år. Det skulle vara bättre att fatta beslut när regeringen är färsk och viljan att samarbeta är stor. När de lämnas till de sista månaderna och riksdagsva­let är nära, så är man mer benägen att försvara sina egna ståndpunkt­er.

Hur ser du på att det i huvudsak är ditt eget parti Centern som har brutit mot regeringsd­isciplinen?

– Jag förstår att man gjorde så här då det gäller sametingsl­agen, eftersom regeringen tvingades att rösta om den. Också då det gäller naturskydd­slagen så frångick man förslaget på några punkter.

– Det är inte normalt, men då problem uppstår så måste man också gå igenom dem. Jag tänker att man kommer att diskutera det här i regeringen, hur samarbetet ska fortsätta.

Vanhanen betonar att nya problem inte torde uppstå i riksdagen, eftersom alla lagförslag och budgetförs­lag redan har getts.

– Om det inte händer sådant i världen som man måste reagera på.

Hur viktigt är det att ha en funktionsd­uglig regering ända fram till valet, i det här världsläge­t?

– Redan under coronapand­emin såg man det, att man behöver ha en politisk regering, i synnerhet då man ska använda sig av undantagst­illstånd. Och det samma gäller under Rysslands krig. En politiskt vald regering har en förmåga att reagera snabbt om det behövs.

I och för sig finns det alltid en regering, även om det skulle vara en tjänsteman­naregering, konstatera­r Vanhanen.

– I sådana situatione­r måste man bara se till att man skapar fungerande kontakter mellan riksdagsgr­upperna och regeringen. Då flyttas makten ännu tydligare till riksdagen, men riksdagen måste alltid få ett förslag från regeringen.

– Det har förekommit en del spekulatio­ner om vad som händer om det blir en expedition­sministär. Om till exempel ratificeri­ngen av Natomedlem­skapet ska ges till riksdagen, så kan en expedition­sministär göra det, eftersom det finns en klar vilja från riksdagens sida.

Matti Vanhanen bedömer att förslaget till nästa års statsbudge­t och alla budgetlaga­r kommer att hinna behandlas före jul, också naturvårds­lagen som hör till dem.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Riksdagen kan fatta alla nödvändiga beslut, oberoende av hur det går med regeringen. Det säger talman Matti Vanhanen, i en intervju för HBL.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Riksdagen kan fatta alla nödvändiga beslut, oberoende av hur det går med regeringen. Det säger talman Matti Vanhanen, i en intervju för HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland