Hufvudstadsbladet

VR föreslår fler turer mellan Hangö och Helsingfor­s

- Harald Grönstrand harald.gronstrand@hbl.fi

VR har fört fram ett förslag på när fler tågturer kunde gå mellan Hangö och Helsingfor­s. Men turerna är inte optimala för pendlare, eftersom kustbanans kapacitet blivit en flaskhals.

Trafiken på kustbanan kommer att utvecklas, och VR har gjort ett förslag till kommunerna om när fler turer mellan Helsingfor­s och Hangö kunde läggas in. Men det finns ett problem, kustbanan är nämligen en flaskhals med få ställen där tåg kan mötas. I praktiken betyder det här att fler tågturer inte kan sättas in i rusningsti­d, när pendlare behöver dem som mest.

– Jag vill inte gå in på detaljnivå eftersom förslaget ännu kan ändra. Men nu handlar det mest om tågturer som inte går på den mest optimala pendlingst­iden, säger Henrik Wickström (SFP).

De västnyländ­ska representa­nterna kommer nu att föra diskussion­er med både VR, HRT och Kommunikat­ionsminist­eriet för att tågturerna ska bli så fördelakti­ga som möjligt för regionen. Elektrifie­ringen av Hangö–Hyvinge-banan ska vara klar 2024, och då ska också de nya turerna köra i gång.

– Det är olika scenarier som presentera­ts för oss, det rör sig kring fyra tur retur-turer. Vi hoppas förstås på så många som möjligt, men det finns förstås också en prislapp, säger Wickström.

VR:s direktör för trafikplan­ering Juho Hannukaine­n har tidigare sagt att kustbanans största utmaning är spårkapaci­teten som inte räcker till. Förslaget på extra tågturer som VR nu gjort kostar strax under en miljon euro.

– VR har varit hjälpsamma och gjort mycket utrednings­arbete. De nuvarande tågturerna är insatta där det finns luckor, säger Wickström.

Stopp i Ingå?

Ett hopp är att staten skjuter in pengar i kustbanans turer. Det har staten gjort i Tammerfors­regionen när tågtrafike­n där utvecklats.

– Vi hoppas nu att ministerie­t behandlar alla regioner lika.

De nya tågturerna skulle gå mellan Hangö och Helsingfor­s, och möjligtvis också stanna vid Ingå station där tåg inte stannar i nuläget. Den västnyländ­ska representa­ntgruppen kommer att inleda diskussion­er med ministerie­t den här månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland