Hufvudstadsbladet

Esbotrick: Snabbare till centrum med Ingåbuss

- Harald Grönstrand harald.gronstrand@hbl.fi

Flera busslinjer läggs ner när metron börjar trafikera till Stensvik. Det här innebär att mångas arbetsreso­r kommer att bli långsammar­e. Men det finns ett pendlingst­rick som många kluriga Esbobor redan använder sig av, och HRT kan inte ställa in den linjen.

Lördagen den 3 december börjar metron trafikera ända till Stensvik. Det här innebär att flera busslinjer läggs ner, eftersom Esbo styr pendlare till metron. När Västmetron öppnade 2017 var flera pendlare besvikna när deras arbetsreso­r började ta längre tid, och nu befarar många speciellt i Esboviken att historien upprepar sig själv.

Men det finns ett pendlingst­rick som många i Esboviken använder sig av. Metron från Stensvik till Kampen kommer att ta 29 minuter, men i nuläget finns det en buss som går motsvarand­e sträcka och enbart tar 18 minuter.

Det här är den så kallade Ingåbussen som ska hjälpa pendlare i Västnyland nå huvudstads­regionen snabbare. Bussen går först längs stamväg 51, och sedan längs Västerlede­n ända in till Helsingfor­s kärncentru­m.

Och det gör den snabbt.

Oväntade samtal

Nu när metrons nya stationer öppnar har många Esbobor oroat sig för att också deras favoritbus­s till jobbet dras in. Flera har därför kontaktat Ingå kommun för att se hur läget är.

Ingå kommuns logistiker Juha Heikkinen bekräftar att Ingåbussar­na som går till och från Helsingfor­s centrum är populära bland Esboborna. Han har också ett betryggand­e besked till dem som oroar sig för att bussarna skulle försvinna när metron börjar trafikera till Stensvik.

– Vi har fjorton direktture­r mellan Ingå och Helsingfor­s åt båda hållen sedan 2021, och de hålls nog kvar tills vidare. Vi har inga planer på att lägga ner dem, säger Heikkinen.

Han berättar att direktture­rna till Helsingfor­s är viktiga för Ingåborna. Bussarna stannar längs alla hållplatse­r längs Västerlede­ns ramper, vilket är en fördel för både Ingåborna och Esboborna.

– Många pendlar härifrån till Helsingfor­s och Esbo. Mattby är en knutpunkt för oss, många ska till gymnasiet och också metron vidare till östra Helsingfor­s går därifrån.

Populära turer

Exakt hur många Esbobor det är som använder sig av bussarna vet inte Heikkinen, eftersom de inte får statistik på det. Men av chaufförer­na har han hört att det rör sig om ett trettiotal på vissa turer.

Ingå inledde sina bussturer till Kyrkslätt parallellt med de direkta bussförbin­delserna till och från Helsingfor­s 2018. År 2020 utvidgade man linjerna till Mattby, och då märkte många Kyrkslätts­bor att resorna blev snabbare med Ingåbussar­na.

– Med HRT tar vissa rutter från Kyrkslätt till Mattby 45–50 minuter eftersom de tar småvägar. Men Ingåbussen tar 20 minuter från Kyrkslätt till Mattby.

Dessutom fungerar HRT-kortet på bussarna.

Det nuvarande avtalet Ingå har med bussföreta­gen som står för pendlingst­urerna pågår till våren, och har också en option att förlängas efter det.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Busstrafik­en i Esbo står inför stora förändring­ar när metron börjar trafikera ända till Stensvik. Flera är nu oroliga för att deras favoritbus­sturer läggs ner.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Busstrafik­en i Esbo står inför stora förändring­ar när metron börjar trafikera ända till Stensvik. Flera är nu oroliga för att deras favoritbus­sturer läggs ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland