Hufvudstadsbladet

Trög terapiproc­ess väckte politiker

I våras skrev HBL om familjen Abrahamsso­n, som först nekades terapi för familjens 14-åring, sedan fick rätt till den och sist fick nej igen. Orsaken: en långdragen myndighets­process som föråldrade terapibesl­utet.

- Annika Rentola annika.rentola@hbl.fi

I början av 2022 brast Harriet Abrahamsso­ns tålamod. Då berättade hon offentligt om hur hopplöst det känns att slåss mot myndighete­r för rätten till terapi för ett barn. När familjens historia nådde riksdagsle­damoten Johan Kvarnström (SDP) tog han kontakt med olika tjänstemän i frågan.

Kvarnström drog snabbt slutsatsen att ingen vill ändra på praxis så länge lagen är skriven som den är. Nu har han skrivit en motion för att få lagen ändrad. Med sig har han sju riksdagsle­damöter från fyra partier.

Det centrala är att den som överklagar ett nekande beslut om krävande medicinsk rehabilite­ring och får rätt inte sedan ska gå miste om sin terapi bara för att det ursprungli­ga beslutet har fattats under fel kalenderår. Den som har fått ett felaktigt nekande beslut ska inte straffas extra genom att på nytt tvingas in i nya tunga ansöknings­omgångar, som kräver nya intyg och nya besök hos läkare och terapeuter.

– Om man är felbehandl­ad borde man få en ursäkt och ersättning, inte en halvvåt trasa i ansiktet, säger Kvarnström.

”Konkret sak som behöver lösas”

I motionen motiveras behovet av ändrad lag med att terapibeho­vet inte försvinner bara för att året blir nytt, tvärtom kan behovet ha ökat medan byråkratin­s kvarnar har malt och terapin pausats eller inte alls påbörjats.

Den terapi som familjen Abrahamsso­n ansökte om i fjol sorterar just under rubriken krävande medicinsk rehabilite­ring. En sådan godkänns eller nekas av Folkpensio­nsanstalte­n. Nekande beslut kan överklagas, men vid ett slutligt nej övergår ansvaret för hjälpen till kommunen.

– I praktiken fungerar det sedan inte och det visar också det här fallet med familjen Abrahamsso­n, säger Kvarnström.

Han vet att tidtabelle­n för sittande riksdag är sträng nu.

– Ärendet kanske inte hinner få en utskottsbe­handling under den här valperiode­n, men frågan kan återupptas under nästa valperiod. Det här är inte en partipolit­isk fråga på axel höger–vänster, utan en konkret sak som behöver få en lösning. Alla jag har pratat med ser att det här ett problem som behöver lösas, säger han.

Harriet Abrahamsso­n hoppas ärendet inte glöms bort om det inte kan behandlas av sittande riksdag. Hon tackar dem som tagit sig an frågan.

– Jag blev jätteglad när jag hörde om det här. Motionen är en viktig signal att sända. Det här är en stor och betydelsef­ull sak för dem som berörs, säger hon.

Motionen har underteckn­ats av Kvarnström­s partikamra­ter Hussein al-Taee och Suna Kymäläinen, men också av Merja Kyllönen, Pia Lohikoski och Jari Myllykoski från Vänsterför­bundet samt Mari-Leena Talvitie från Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darnas Ritva Elomaa.

 ?? FOTO: ARKIVBILDE­R ?? ■ För tillfället kan finsk lagstiftni­ng orsaka en loop där familjer som behöver krävande medicinsk rehabilite­ring fastnar i en ansöknings­process utan att beviljad terapi ändå kan ges. Riksdagsle­damoten Johan Kvarnström (SDP) vill ändra lagen för att andra familjer inte ska hamna i samma ansöknings­fälla som Harriet Abrahamsso­ns.
FOTO: ARKIVBILDE­R ■ För tillfället kan finsk lagstiftni­ng orsaka en loop där familjer som behöver krävande medicinsk rehabilite­ring fastnar i en ansöknings­process utan att beviljad terapi ändå kan ges. Riksdagsle­damoten Johan Kvarnström (SDP) vill ändra lagen för att andra familjer inte ska hamna i samma ansöknings­fälla som Harriet Abrahamsso­ns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland