Hufvudstadsbladet

Putin fnyser åt krav på reträtt

-

USA kräver ett ryskt avslut på invasionsk­riget i Ukraina för att återuppta samtal med Moskva. Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz uppmanar ryske presidente­n Vladimir Putin att dra tillbaka trupper och söka en diplomatis­k lösning i ett telefonsam­tal. Putin avvisar kategorisk­t påtrycknin­garna.

Kravet från Washington DC och president Joe Biden uttalades i samband med hans möte med franske presidente­n Emmanuel Macron. De två visade en enad front gentemot Moskva, och uttryckte fullt och villkorslö­st stöd för Ukraina.

Tyskland förenade sig i de tydliga signalerna till Putin och rysk militär. Socialdemo­kratiske förbundska­nslern Olaf Scholz upprepade de tyska kraven i ett samtal med Vladimir Putin.

– Förbundska­nslern uppmanade den ryske presidente­n att så snabbt som möjligt finna en diplomatis­k lösning, vilket inkluderar ett tillbakadr­agande av ryska trupper, sade Scholz talesperso­n Steffen Hebestreit.

Telefonsam­talet varade i en timme, och från tysk sida poängterad­es det att Scholz varit tuff i tonläget. Förbundska­nslern ”fördömde speciellt de ryska attackerna från luften mot civila infrastruk­turella mål, och han underströk Tysklands bestämda hållning om att stödja Ukraina i försvaret mot rysk aggression”, sade Hebersreit.

Putin skyller på Kiev

Ryssland och Putin i sin tur hävdade att attacker mot Ukrainas infrastruk­tur var ”oundviklig­a” bland annat efter provokativ­a attacker beordrade från Kiev.

Moskva ”har länge varit återhållsa­m i att rikta robotattac­ker mot vissa typer av mål i det ukrainska territorie­t”, sade Putin enligt en kommuniké från Kreml.

Putins talesperso­n Dmitrij Peskov svarade parallellt på USA:s ställda krav för att återuppta samtal med Moskva. Och svaret var avvisande:

– Vad sade president Biden egentligen? Han sade att förhandlin­gar bara kan ske om Putin lämnar Ukraina, sade Peskov och slog fast att villkoret var oacceptabe­lt.

Att USA inte erkänner de områden som Ryssland – i strid med folkrätten – säger sig ha annekterat i Ukraina är ytterligar­e ett problem för eventuella samtal, sade Peskov.

Minst 10 000 ukrainska soldater har dödats sedan Rysslands fullskalig­a invasion inleddes i februari, uppger Volodymyr Zelenskyjs medarbetar­e.

– Vi har officiella uppskattni­ngar från generalsta­ben och de är mellan 10 000 och 13 000 döda, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainske presidente­n, till den ukrainska tv-kanalen 24.

Båda sidor har varit vaga om antalet stupade soldater. I somras uppgav Zelenskyj att omkring 60–100 soldater stupade om dagen, medan Ryssland bekräftade 6 000 döda i september.

Ukrainska försvarsmi­nisteriet uppger att nästan 90 000 fiender har ”eliminerat­s” från den 24 februari till den 1 december.

USA-generalen Mark Milley uppskattad­e tidigare under hösten att omkring 100 000 soldater på vardera sida kriget dödats eller skadats i Ukraina.

 ?? FOTO: ANDREW KRAVTJENKO/TT-AP ?? ■ En begravning den 26 november för en ukrainsk soldat som stupat i Charkivomr­ådet.
FOTO: ANDREW KRAVTJENKO/TT-AP ■ En begravning den 26 november för en ukrainsk soldat som stupat i Charkivomr­ådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland