Hufvudstadsbladet

Alex Jones i konkurs efter skadestånd­skrav

-

Konspirati­onsteoreti­kern Alex Jones har gått i personlig konkurs och ansöker om konkurssky­dd. Agerandet kommer efter att amerikanen och hans företag under hösten dömts att betala sammanlagt 1,4 miljarder dollar i böter för att ha spridit lögner om massakern vid lågstadies­kolan Sandy Hook 2012.

Alex Jones spred i flera år via sin webbplats Infowars och i populära poddar falska påståenden om Sandy Hook-dådet. Bland annat hävdade han att de sörjande familjerna var hyrda skådespela­re med syftet att inskränka vapenrätti­gheterna i USA.

I december 2012 hade en 20årig man trängt sig in i grundskola­n Sandy Hook i Newtown, Connecticu­t, och skjutit ihjäl 20 små barn och 6 vuxna. Gärningsma­nnen mördade sedan även sin mor innan han begick självmord. Skoldådet är ett av de dödligaste i USA:s historia.

Under hösten har han i omgångar dömts för förtal i såväl Texas som Connecticu­t och ålagts att betala motsvarand­e omkring 1,4 miljarder euro – skadestånd som till största delen ska gå till de familjemed­lemmar som lidit av hans påståenden att massakern aldrig ägt rum.

Har erkänt fel

Föräldrar och syskon till offren vittnade under rättegånga­rna om hur de i åratal har trakassera­ts av människor som trodde på de lögner som Jones spred på sin plattform. Bland trakasseri­erna förekom bland annat hot om våldtäkt.

Jones har erkänt att han hade haft fel gällande Sandy Hook, men också hävdat att han utsatts för kränkning av yttrandefr­iheten och hävdat att det hela är en konspirati­on skapad av medier och demokrater för att tysta honom och försätta honom i konkurs.

I mitten av november sade han i sitt program att han skrattade åt de stora belopp han dömts att betala. Hans ansökan om konkurssky­dd nu kan innebära att offrens familjer kan få vänta längre på att få se skadestånd­spengarna.

”Kommer aldrig att ge upp”

Varken Alex Jones eller hans advokater har uttalat sig om konkurssky­ddet, men en advokat för familjerna till offren har i ett skriftligt uttalande kritiserat Jones.

”Det amerikansk­a rättssyste­met kommer att hålla Alex Jones ansvarig och vi kommer aldrig att ge upp kampen för att juryns utslag ska bli verklighet”, skriver advokaten Chris Mattei och fortsätter:

”Som alla andra fega handlingar Alex Jones har begått kommer denna konkursans­ökan inte att lyckas. Systemet skyddar inte de som medvetet och felaktigt kränker och attackera andra, som Jones gjort.”

Enligt de handlingar­na Jones advokater på fredagen lämnade in i ett så kallat chapter 11-förfarande i Houston har han tillgångar på mellan en och tio miljoner dollar, och skulder på en till tio miljarder dollar.

I juli ansökte han om konkurssky­dd för sitt företag Free Speech Systems. Enligt de handlingar­na har Jones och hans företag tillgångar på över 270 miljoner dollar, rapportera­r The Washington Post.

 ?? FOTO: TYLER SIZEMORE/TT-AP ?? ■ Konspirati­onsteoreti­kern Alex Jones har ansökt om konkurssky­dd. Arkivbild.
FOTO: TYLER SIZEMORE/TT-AP ■ Konspirati­onsteoreti­kern Alex Jones har ansökt om konkurssky­dd. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland