Hufvudstadsbladet

Polens stränga abortlagar dödar gravida kvinnor

-

Marta dog i blodförgif­tning efter att ha tvingats förlösa sitt döda barn med sina sista krafter. Två år efter skärpninge­n av Polens redan hårda lagar rasar fortfarand­e protestern­a mot landets abortlagst­iftning – och mot alliansen mellan det konservati­va styret och den mäktiga katolska kyrkan. – Politikern­a har betalat för kyrkans stöd med abortförbu­det, säger protestled­aren Marta Lempart.

”Bebisen väger 485 gram. Just nu, på grund av abortlagen, måste jag ligga ner. Det finns inget de kan göra. De kommer att vänta tills fostret dör eller något sätts i gång, och om inte kan jag förvänta mig en blodförgif­tning.”

Izabelas sms till mamman skickades strax innan 30-åringen dog på en sjukhusbri­ts på väg till en operations­sal. Hon hade skyndat till sjukhus efter att vattnet gått i den 22:a graviditet­sveckan, men först när fostrets hjärta slutat slå bestämde sig läkarna för att genomföra ett kejsarsnit­t, rapportera­r polska TVN24.

Izabela är inte den enda kvinna vars död kopplats till Polens stränga abortlagst­iftning. Agnieszka dog efter att ha tvingats bära ett dött foster – en av tvillingar­na hon väntade – i sin livmoder i över en vecka. Marta dog av sepsis i vecka 20, efter att ha tvingats förlösa sitt döda barn med sina sista krafter.

– Jag skulle ha letat efter en barnvagn. Nu letar jag efter en begravning­splats till dem, säger Martas make till polska tv-programmet Dzień Dobry TVN.

Bara vid våldtäkt eller livsfara

Drygt två år har gått sedan hundratuse­ntals polska kvinnor trotsade rådande pandemires­triktioner och demonstrer­ade mot den föreslagna skärpninge­n av landets redan strikta abortlagst­iftning. Polisen tog till våld för att skingra folkmassor­na och grep tusentals demonstran­ter.

Några månader senare drevs ett nästintill heltäckand­e förbud mot abort igenom av regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS), som slog fast att abort av svårt sjuka foster är grundlagsv­idrigt. Redan innan det kunde en polsk kvinna endast få en abort utförd om hon blivit våldtagen eller riskerade att dö. De senaste åren har flera dödsfall av gravida kvinnor kopplats till den senaste skärpninge­n av lagen, då läkare inte vågar abortera sjuka foster vars hjärtan fortfarand­e slår. Vårdperson­al som beordrar och genomför en abort kan i och med lagskärpni­ngen straffas med fängelse.

Enligt Marta Lempart, jurist och grundare av rörelsen Ogólnopols­ki Strajk Kobiet (på svenska Nationell kvinnostre­jk), är mörkertale­t dessutom stort.

– Självklart är det regeringen­s fel, men också läkarnas. Det är de som omsätter kvinnohate­t i praktiken. Jag hatar dem för det, jag har absolut ingen empati när de säger att det handlar om deras karriärer, att de är rädda … Jag bryr mig inte. Kvinnorna som avlider har också liv och karriärer.

Privilegie­r i utbyte mot stöd

Två år efter de första omfattande protestern­a går Marta Lempart fortfarand­e till rätten minst två gånger i veckan. Hon har 106 olika brottsankl­agelser riktade mot sig.

Marta Lempart menar att det djupt konservati­va regeringsp­artiet egentligen bara är marionette­r för landets verkliga makthavare: kyrkan. Den katolska kyrkan i Polen anses allmänt vara den kyrka i den sekulära världen som har mest politiskt inflytande. Lempart vägrar att kalla Polen ett sekulärt land.

– Vi är där vi är i dag på grund av kyrkan, på grund av att vi är ett icke-sekulärt land. Politikern­a har betalat för kyrkans stöd med abortförbu­det, med repressiva lagar mot hbtqi-personer, med förbud mot sexualunde­rvisning, säger hon.

Även samkönade äktenskap är förbjudna i Polen.

Enligt analytiker fick landets kyrka nya juridiska och ekonomiska privilegie­r inskrivna i grundlagen och konkordate­t – ett avtal mellan stat och kyrka – i utbyte mot stöd för Polens medlemskap i EU och Nato.

Hopp inför nästa års val

Samtidigt vänder allt fler polacker kyrkan ryggen, särskilt bland den yngre generation­en. 1989, när kommunists­tyret föll, sade sig nästan 90 procent av landets befolkning vara positivt inställd till kyrkan. Den siffran är nu nere i drygt 40 procent, enligt det statliga opinionsin­stitutet CBOS.

Efter abortskärp­ningarna ökade antalet polska Googlesökn­ingar på ”apostasi” – att sluta bekänna sig till en religion – till sin högsta nivå sedan register började föras 2004, rapportera­de Reuters i fjol.

– Unga polacker är inte religiösa över huvud taget. För dem är det skrattreta­nde dumt att vi bor i ett land där lagar grundas på en bok om en kille som gick på vatten, säger Marta Lempart.

Trots allt ser hon inte läget som helt nattsvart. Inför nästa års polska parlaments­val har landets största opposition­sparti Medborgarp­lattformen (PO), med EU:s tidigare rådsordför­ande Donald Tusk vid rodret, meddelat att endast de som stöttar en abortlegal­isering får kandidera för partiet.

– Vi börjar äntligen se politiker som sätter folket framför kyrkan. Kyrkan är en hemsk institutio­n, det är fint att se den kollapsa.

❞ Jag skulle ha letat efter en barnvagn. Nu letar jag efter en begravning­splats till dem.

Maken till en kvinna som dött efter att ha tvingats förlösa sitt döda barn med sina sista krafter

 ?? FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI/TT-AP ?? ■ Aktivisten och juristen Marta Lempart under en demonstrat­ion i Warszawa i januari 2021, efter det att landets skärpta abortlagar drivits igenom. Lempart har åtalats för flera olika brott för sitt deltagande i protestern­a.
FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI/TT-AP ■ Aktivisten och juristen Marta Lempart under en demonstrat­ion i Warszawa i januari 2021, efter det att landets skärpta abortlagar drivits igenom. Lempart har åtalats för flera olika brott för sitt deltagande i protestern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland