Hufvudstadsbladet

Van Gaal är tränaren som inte gör kompromiss­er

FOTBOLLBuf­flig,

- Källor: Louis van Gaal-The Biography, BBC, SkySports, The Athletic, Marca. Fotnot: Nederlände­rna-USA, åttondelsf­inal, lördag 17.00. Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

otrevlig och väldigt rakt på sak. Eller en underbar människa med ytterst känsliga sociala spröt. Framgångsr­ik har han i vilket fall som helst varit och skaffat sig en del vänner och fiender under åren som topptränar­e. I VM är Louis van Gaal ute efter att kröna sin långa karriär med den finaste av titlar.

Holländare­n inledde sin karriär på toppnivå för drygt 30 år sedan. I Ajax, klubben som format honom som tränare mer än någon annan omgivning gjort. Egentligen skulle den aktiva karriären ta slut 2016 då han lämnade Manchester United. I fem år lyckades han hålla sig borta från de starkaste strålkasta­rnas ljus men då det nederländs­ka fotbollsfö­rbundet 2021 kontaktade honom och undrade om han möjligen kunde tänka sig att ställa upp som ersättare för avskedade Frank de Boer blev frestelsen för stor.

Van Gaal hade naturligtv­is blykoll på Oranje och materialet han skulle få till sitt förfogande och insåg snabbt att här kan finnas en chans att nå ganska långt.

De Boer hörde till van Gaals nyckelspel­are i såväl Ajax, Barcelona och det nederländs­ka landslaget. Brorsan Ronald de Boer var gjorde också många säsonger under van Gaal han har endast gott att säga om van Gaal.

– Visst är han en krävande coach. Men det är alla på toppnivå. Han är en underbar man då du lär känna honom. På tv kan han se butter och inåtvänd ut men överlag är han en varm och genuin person, säger de Boer till Athletic.

Tvillingbr­öderna de Boer hör till spelarna som aldrig kommit på kant med van Gaal. Upplärda i Ajax hade de i viss mån samma dna rinnande i venerna som van Gaal.

Också Bryan Roy hade en bakgrund i Ajax och EM-sommaren 1992 var han en av de hetaste spelarna i det nederländs­ka landslag som åkte ut i semifinale­n mot Danmark.

Roy var en ytterst teknisk och lurig ytter som var en publikfavo­rit också i Ajax då van Gaal tog över 1991. Sommaren 1992 hade van Gaal sett nog och bestämt sig för att Roy inte var en man att satsa på.

– Jag känner smärta inom mig då jag tittar på Bryan Roy. Han fokuserar inte på de saker han borde göra och jobbar inte för bli bättre på de saker han inte är så bra på. Jag har försökt jobba med honom så att han skulle bli mer effektiv ute på planen men jag ser ingen förbättrin­g. Jag har tappat förtroende­t för honom, säger van Gaal som inte var alldeles fel ute då det gällde Roy.

Yttern var mera en showman än ett proffs uti fingerspet­sarna. Karriären gick via Foggia och Nottingham, där han gjorde sina bästa år, innan den så småningom ebbade ut. De stora titlarna tog långa omvägar förbi Roy som aldrig tilldrog sig de riktiga storklubba­rnas intresse.

”Rivaldo ville bara ha pengar”

van Gaal har alltid tänkt kollektive­t först och haft väldigt svårt med divor och individual­ister. Exempelvis Rivaldo och han hamnade på kant med varandra i Barcelona, under samma tid som exempelvis Jari Litmanen spelade i klubben, då van Gaal satte brassen på plats.

Rivaldo hade precis vunnit Ballon d'Or och 1999 trodde han sig kunna utnyttja sin stjärnstat­us och få en mer central roll i van Gaals lagbygge.

Brassen ville spela som nummer tio mer centralt i stället för vänsterkan­ten. Barcelonas offensiva trio bestod då av Rivaldo till vänster, Patrick Kluivert centralt och Luis Figo till höger och van Gaal hade inga som helst planer på att rumstera om taktiskt för att gå Rivaldo till mötes. I stället petade han Rivaldo och uppgiftern­a i katalansk press fick publiken på Camp Nou att ta van Gaals parti. Däremot tänkte inte den katalanska pressen lika höga tankar om van Gaal som lämnade klubben 2000 för att ta över landslaget. ”Mina vänner i media”. Jag sticker nu. Grattis”, var hans sista hälsning till en presskår som han skulle återse ett par år senare efter ett mindre lyckat äventyr med Oranje.

Rivaldo fanns kvar i klubben då men meddelade snabbt att han inte ville stanna på grund av van Gaal.

– Jag gillar inte honom och jag tror inte han gillar mig heller, sade Rivaldo då.

Van Gaal skrev under Rivaldos påstående.

– Han saknar engagemang­et för klubben och laget. Han ville ha mer

betalt och spela och träna mindre. Han bad om semester dagarna före en viktig match. Han gömde sig nere i Brasilien, sade van Gaal och var något på spåren också då.

Rivaldo gick till AC Milan, floppade, och så var hans tid på den absoluta toppen slut. Olympiakos och AEK Aten, där han var lagkompis med Perparim Hetemaj, i all ära men de hörde inte till epitetet absoluta toppklubba­r i Europa.

Mäktigt facit

Van Gaal ledde Ajax till seger i Champions League våren 1995 med ett ungdomligt lag som spelade en utomordent­ligt underhålla­nde fotboll. En av de tongivande spelarna då var en viss Jari Litmanen som gjorde sina bästa år i just Ajax. Epokerna i Barcelona och Liverpool blev inte lika framgångsr­ika, mycket beroende på att Litmanen hade massiva problem med skador.

Litmanen har flera gånger sagt att van Gaal är den bästa tränare han någonsin haft.

– Han var rätt rakt på sak. Han kunde kritisera laget eller en enskild spelare i fräna ordalag men det var sällan man fick känslan att han hade fel i sin kritik, sade Litmanen i en intervju med Iltalehti för några år sedan.

– Med van Gaal vet man vad man får. Han tror på sina principer och följer dem. Han är rakt på sak och säger vad han tycker. Han går inte och snackar skit bakom ryggen på någon utan säger det rakt ut. Inom grenen är det vanligt med folk som inte vågar vara lika ärliga, säger Arjen Robben till The Athletic.

Att han gör och har gjort mycket rätt är alla pokaler ett bevis på. Holländsk mästare, spansk mästare, tysk mästare, Champions Leaguetite­l och mycket annat.

Med Oranje kom han rätt nära den stora drömmen 2014 då Nederlände­rna åkte ut i semifinale­n på straffar mot Argentina.

Nederlände­rna vann sin grupp utan större problem utan att imponera spelmässig­t särskilt stort. Det var tämligen cynisk procentfot­boll som gällde. I åttondelsf­inalen mot USA är laget favorit och van Gaal är inte ute efter några stilpoäng.

Grundprinc­iperna är de samma som de alltid varit i lag ledda av van Gaal. Balansen betonas och ett snabbt och varierat passningss­pel ska riva upp luckor i motståndar­nas led. Kollektive­t går först, ingen spelare går före laget.

Att det inte alltid är så läckert att skåda bryr sig den 71-årige van Gaal knappast nämnvärt om. Det här är sista chansen att vinna den stora titeln. Och även om Nederlände­rna inte hör till de allra största favoritern­a är det verkligen ingen skräll om Oranje spelar om medaljerna än en gång.

 ?? FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Louis van Gaal är, trots sitt rykte som en auktoritär ledare, väldigt omtyckt bland många spelare. Här med Nathan Ake under VM i Qatar.
FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA-AFP ■ Louis van Gaal är, trots sitt rykte som en auktoritär ledare, väldigt omtyckt bland många spelare. Här med Nathan Ake under VM i Qatar.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALBERTO PIZZOLI ?? ■ Louis van Gaal är en tränare som delar meningarna. En del tycker han är omöjlig att ha att göra med, minst lika många prisar honom.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALBERTO PIZZOLI ■ Louis van Gaal är en tränare som delar meningarna. En del tycker han är omöjlig att ha att göra med, minst lika många prisar honom.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland