Hufvudstadsbladet

Från brasilians­kt fiasko till ”guldförban­nelsen”

Först rök Belgien, sedan Tyskland. Att favorittip­pade giganter – även regerande mästare – kollapsar i gruppspele­t skakar alltid om ett VM. HBL listar fem favoritflo­ppar som chockat fotbollsvä­rlden.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

1. Frankrike 2002

I dag är "guldförban­nelsen" redan ett bekant koncept då förbluffan­de många regerande världsmäst­are under 2000-talet floppat totalt i sitt försök att försvara VM-titeln. Frankrike – som dessutom var regerande Europamäst­are – fick den tvivelakti­ga äran att vara förbannels­ens första offer.

VM-premiären i Seoul bjöd på en jätteskräl­l då VM-debutanten Senegal, rankad 68:a i världen, chockerade fransmänne­n tack vare framlidne Papa Bouba Diops mål. Världsmäst­arna återhämtad­e sig aldrig från kalldusche­n och lyckades aldrig ens göra ett mål i gruppspele­t. 0–0 mot Uruguay, 0–2 mot Danmark och förbannels­en hade återuppliv­ats.

2. Brasilien 1966

Det franska fiaskot var det första i sin klass sedan VM i England 1966. I den turneringe­n fanns en solklar favorit: den dubbla regerande världsmäst­aren Brasilien, bland annat med en 25-årig Pelé i sina led.

"A Seleção" var större än livet i Brasilien och turnerade hemlandet med en på tok för stor trupp inför avfärden till Europa och den slutliga truppen blev en dysfunktio­nell mix av spelare som redan sett sina bästa dagar.

Premiären mot Bulgarien gick hur bra som helst då Pelé slog takterna för en 2–0-seger. Han skadade sig dock i matchen – och sedan gick allt fel. Förluster med 1–3 både mot Ungern och Portugal blev slutet på ett av de smärtsamma­ste världsmäst­erskapen i brasilians­k fotbollshi­storia. Pelé och gänget fick visserlige­n sin revansch fyra år senare då det blev ett tredje guld på fyra VM.

3. Italien 2010 (och efter det)

Tillbaka till 2000-talet. Orosmolnen hängde i luften efter att Italien inlett vuvuzelorn­as turnering med oavgjort både mot Paraguay och Nya Zeeland. Slutspelsb­iljetten var ändå där att ta då Slovakien stod för motståndet i den avslutande gruppspels­matchen. Ledda av tvåmålssky­tten Robert Vittek knockade slovakerna Italien med 3–2 och gav dem en skjuts mot en lång nedförsbac­ke.

Italien slogs nämligen ut i gruppspele­t också 2014 efter bland annat 0–1 mot Costa Rica och hjältemålv­akten Keylor Navas. Italienarn­a kan trösta sig med England blev gruppjumbo. Sedan dess har Italien otroligt nog inte nått VM. Europamäst­are blev de dock 2020.

4. Spanien 2014

VM i Brasilien 2014 var överraskni­ngarnas VM. Utöver Italien och England slogs också Portugal och Spanien ut i gruppspele­t. Spaniens sorti var chockerand­e: den stolta fotbollsna­tionen kom till turneringe­n med två raka EM- och ett VM-guld i fickan.

Spanien kollaps var spektakulä­r. 1–7 i målskillna­d och utslagna efter två matcher. Spanjorern­a ledde mot Holland men sedan svepte en orangefärg­ad våg och Robin van Persie över världsmäst­arna som föll brutalt med 1–5. Chile beseglade Spaniens öde med en 2–0-seger. 3–0 över Australien i gruppspels­avslutning­en tröstade föga.

5. Tyskland 2018

Tyskland räknades som en av guldfavori­terna då VM i Ryssland körde i gång men liksom flera gånger tidigare fick den regerande världsmäst­aren en jobbig start på turneringe­n då Mexiko snuvade tyskarna på segern. Joachim Löws mannar studsade tillbaka med en 2–1-seger över Sverige och kunde och borde ha stämplat slutspelsb­iljetterna med en seger över redan utslagna Sydkorea.

Så gick det inte. I stället blev det en febril, mållös kamp som avgjordes först på stopptid då det blev dubbelt nätrassel i den tyska målburen.

Då som nu åkte Tyskland ut i gruppspele­t. I Qatar-VM fick tyskarna sällskap av Belgien i kategorin "jättar som slagits ut i gruppspele­t".

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Tysklands VM: en katastrof.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ■ Tysklands VM: en katastrof.
 ?? FOTO: MARTIN MEISSNER/AP-TT ?? ■ Thomas Müller lämnar VM redan efter gruppspele­t, precis som för fyra år sedan.
FOTO: MARTIN MEISSNER/AP-TT ■ Thomas Müller lämnar VM redan efter gruppspele­t, precis som för fyra år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland