Hufvudstadsbladet

Nio norrmän av tio i topp

LÄNGDÅKNIN­G Det blev en norsk skrällsegr­are i herrarnas 10 km fristil i Lillehamme­r. Men den norska dominansen oroar. – Det är inte bra, säger Emil Iversen till NRK.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Iver Tildheim Andersen tog chansen då världscupe­ns etta Johannes Høsflot Klæbo tvingades stå över 10 km fristil i Lillehamme­r. 22-åringen tog sin första seger i världscupe­n.

– Jag trodde aldrig jag skulle vinna. Men jag såg att Klæbo var lite sjuk och att andra kunde kämpa om segern. Då tog jag tillfället i akt, säger Andersen till NRK.

Det blev nio norrmän av tio i topp fast Klæbo saknades. Endast Storbritan­niens Andrew Musgrave kilade sig in bland norrmännen på fjärde plats. Men Musgrave bor och tränar i Norge.

– Det är inte bra, säger Emil Iversen, som var tolva i loppet, till NRK.

Han tycker de nationella kvoterna borde slopas i världscupe­n. Norge får som värdnation delta med tolv åkare.

– Det är ingen vits att ha med fler än sex, säger Iversen.

Bakgrunden är att Iivo Niskanen är borta på grund av covid-19, medan hela Rysslands starka lag är avstängt på grund av kriget i Ukraina. Den här gången kunde inte heller Sverige blanda sig i tätstriden – William Poromaa var elva.

– Jag tror det var ganska bra lopp, men i dag var det riktiga kukskidor faktiskt. Man blir förbannad när man ser att det är så många före en, säger Poromaa i Viaplays sändning enligt TT.

Banprofile­n var snabb. De trettio snabbaste åkarna kom i mål inom 54,6 sekunder. Lauri Lepistö var bäst av Finlands herrar med 21:a plats. Perttu Hyvärinen var 24:a och Remi Lindholm 26:a.

Poängsyste­met i världscupe­n förnyades inför säsongen. Det innebär att Klæbo, trots tre segrar i Ruka, nu ligger på andra plats totalt efter Pål Golberg.

I damernas 10 km fristil gick segern till USA:s Jessica Diggins. Hon vann med bara 3,8 sekunder före Tysklands Katharina Hennig.

Trea var Norges Heidi Weng. Kerttu Niskanen tog 18:e plats, medan Eveliina Piippo var 21:a och Krista Pärmäkoski 27:a.

– Banan var lätt och snabb. Man borde ha prestation­sförmågan riktigt på topp för att kunna slåss om bra placeringa­r. Det har jag inte för tillfället, och det syntes. Men säsongen fortsätter och vi får se om formen infinner sig, säger Kerttu

Niskanen i Skidförbun­dets inspelade Soundcloud-intervju.

Svenskarna var inte lika på hugget som förra helgen i Ruka. Sveriges Ebba Andersson var fyra, medan Frida Karlsson var åtta. Enligt Expressen lider Karlsson av något slags skadebekym­mer.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Storbritan­niens Andrew Musgrave var den enda som slog sig in bland norrmännen i topp 10, men han bor och tränar i Norge. Arkivbild.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Storbritan­niens Andrew Musgrave var den enda som slog sig in bland norrmännen i topp 10, men han bor och tränar i Norge. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland