Hufvudstadsbladet

Lindroos föredrar hetsig sprint över ensamhet i skogen

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

LÄNGDÅKNIN­G Pargas IF:s Anni Lindroos är motsatsen till den typiska finländska längdåkare­n som trivs bäst i intervalls­tarter på längre distanser. På lördag får 21-åringen mäta sig med världstopp­en då hon gör världscupd­ebut i fristilssp­rinten i Lillehamme­r.

Hon har väntat på det länge och nu är det äntligen dags. Anni Lindroos, 21, är laddad och klar för sin debut i världscupe­n i norska Lillehamme­r.

– Jag ser fram emot det. Det är inte så farligt nervöst ännu faktiskt. Senast på morgonen blir det nog det. Men jag vill gå in med en avslappnad inställnin­g och vill klara av att njuta av tävlingen också. Jag tror det blir bättre så, säger Lindroos dagen före sprinten i Lillehamme­r.

Lindroos är något av en udda figur i det finländska skidlandsl­aget. Hon storgillar sprint – och speciell sprint med fristil. Till skillnad från exempelvis Iivo och Kerttu Niskanen samt Krista Pärmäkoski som ofta briljerar i intervalls­tarterna och på de riktigt långa distansern­a.

– Jag är kanske inte den som tycker om att skida ensam i skogen. I masstarter trivs jag också, säger Lindroos.

Hon trivs alltså där det händer. Ju mer action, desto bättre.

– Jag vet inte vilket det är: är jag bra på sprint eftersom jag tycker det är roligt, eller tycker jag det är roligt eftersom jag är bra på sprint, funderar Lindroos roat.

– Jag är allmänt bättre på skejt. Tekniken är bättre där och jag lyckas skapa en tillräckli­gt hög fart.

”Om jag klarar det så är jag riktigt nöjd”

Lindroos hann studera sprintbana­n – som är byggd runt skidskytte­stadion – både på förhand på video och nu på plats på tävlingsor­ten.

– Banan verkar passa mig ganska bra. Backen – det är två gånger samma backe – är inte så brant och jag får köra med min styrka som är Wassbergte­knik. Banan är byggd på det sättet att man i princip kör två varv och på det andra varvet från botten till mål måste man bara orka. Det blir stora skillnader om man inte orkar jobba till slut. Det är en ganska rättvis bana där de bästa kommer att klara sig, säger Lindroos.

Lindroos har klarat sig bra i nationella sprinttävl­ingar och hon var också 14:e i U23-VM just i fristilssp­rinten förra vintern. Målsättnin­gen i Lillehamme­r är klar trots att en världscupt­ävling är ett stort hopp mot det okända.

– Visst vill jag ta mig vidare från kvalet. Om jag klarar det så är jag riktigt nöjd. Och om jag tar mig längre än det så är det bara bonus. Det skulle vara roligt att få skida i heaten mot de bästa i världen. Jag vet inte alls hur jag jämför mig med de bästa åkarna.

Junior-VM huvudmålet

Oberoende hur hon klarar sig i sin världscupd­ebut vet Lindroos att tävlingen kommer ge mersmak.

– Bara att jag kommit hit är ett gott tecken på att jag gjort någonting rätt, säger hon.

Hur tävlingssä­songen ser ut efter världscupd­ebuten är ännu oklart men tanken är att toppa formen till vinterns huvudmål: junior-VM i Whistler i Kanada i månadsskif­tet januari-februari.

– Målet är att där skida klassisk sprint och 10 kilometer skejt, slår Lindroos fast.

Och om dörren till världscupe­n öppnas igen något tag under vintern lär Pargasskid­åkaren inte tacka nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland