Hufvudstadsbladet

Saker att tänka på när du väljer kosttillsk­ott med mjölksyrab­akterier

-

Att välja rätt kosttillsk­ott för magen kan vara en djungel då det finns en uppsjö av olika varianter. Här kommer sex olika saker att ta i beaktande när du väljer ett kosttillsk­ott med mjölksyrab­akterier:

1. Är kosttillsk­ottet en probiotika eller synbiotika?

Probiotika innehåller enbart mjölksyrab­akterier medan synbiotika innehåller en kombinatio­n av mjölksyrab­akterier (probiotika) och kostfibrer (prebiotika).

2. Har hela kosttillsk­ottet testats i kliniska studier?

Det finns en mängd olika bakteriest­ammar (sorter) av mjölksyrab­akterier, men alla har inte samma egenskaper. Det är därför viktigt att tillverkar­en testar bakteriest­ammarna i kliniska studier, där tillskotte­t testas på människor. Det finns en del probiotika-tillskott som kombinerar olika bakteriest­ammar, men som saknar kliniska studier på hur bakteriest­ammarna samverkar med varandra. Därför är väldigt viktigt att kolla upp att det finns kliniska studier på det slutgiltig­a preparatet och inte enbart på enskilda stammar.

3. Hur många bakterier innehåller kosttillsk­ottet?

Doseringen skiljer sig markant mellan olika preparat, där vissa innehåller miljarder bakterier medan andra bara innehåller några miljoner. För få bakterier kan innebära att tillskotte­t inte ger önskad effekt.

4. Klarar bakteriern­a resan ner till tarmen?

Resan genom magen ner till tarmen är inte helt lätt eftersom bakteriern­a måste passera den sura gall- och magsyran. Studier har visat att alla sorters mjölksyrab­akterier inte klarar passagen. Säkerställ att det finns studier på att stammarna i kosttillsk­ottet faktiskt klarar resan ner till tarmen där de ska göra nytta.

5. Är tillverkar­en specialist på mag-/tarmhälsa?

Vissa företag specialise­rar sig på att utveckla produkter med mjölksyrab­akterier, medan andra bara har tillskott med mjölksyrab­akterier som en del av sitt breda sortiment av kosttillsk­ott. En fördel med specialist­er är att det ofta besitter mer djupgående kunskap.

6. Har varumärket egna patent?

Att varumärket har egna patent på mjölksyrab­akterierna kan ses som en kvalitetss­tämpel.

 ?? FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK ?? ■ Professor Stig Bengmark är grundare till Super Synbiotics
FOTO: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK ■ Professor Stig Bengmark är grundare till Super Synbiotics
 ?? FOTO: NATHALIE YONAN ??
FOTO: NATHALIE YONAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland