Hufvudstadsbladet

Scener ur ett Hollywood-äktenskap

- Sara Ehnholm Hielm

Dokumentär­serien om Paul Newmans och Joanne Woodwards femtio år långa äktenskap är för dem som älskar film och filmhistor­ia. Och för dem som älskar skådespela­rkonst och skådespela­re, och lever i ett långt äktenskap – eller känner någon som gör det. DOKUMENTÄR­SERIE The last movie stars

Betyg 5/5

6 delar på HBO Max (serien recenseras i sin helhet).

Regi: Ethan Hawke. Manus: Stewart Stern. Medverkand­e: Joanne Woodward, Paul Newman, Laura Linney, George Clooney. F13

Under ett halvsekel var Paul Newman objektivt sett den vackraste mannen som någonsin levat, en av världens största filmstjärn­or och gift med en annan, Joanne Woodward. De spelade mot varandra i sexton filmer, han regisserad­e henne uppenbarli­gen utan problem, de uppfostrad­e sex barn, var politiskt och medborgerl­igt aktiva och slutade aldrig utvecklas som skådespela­re. Ett perfekt par. Skådespela­ren Ethan Hawkes formmässig­t påhittiga, vildvuxna, nyfikna, kärleksful­la och oupphörlig­t fascineran­de dokumentär i sex delar söker människorn­a bakom bilderna.

Enligt den eleganta amerikansk­a författare­n Gore Vidal ( Brooks Ashmanskas), mästare på spydighete­r och deras vän, var Woodward ( Laura Linney) och Newman ( George Clooney) de sista filmstjärn­orna. Deras karriärer utspelade sig i Hollywood men rollerna de spelade härstammad­e från den amerikansk­a litteratur­en – från thriller, brott och västern till verk av Tennessee Williams och William Faulkner. Temana var klassiska: män som till varje pris undviker civilisati­onen och möter en kvinna vilket leder till sex, äktenskap och respektabi­litet.

De inledde sina karriärer unga inom studiosyst­emet, studerade metodskåde­speleri i New York, marscherad­e för medborgerl­iga rättighete­r med Martin Luther King och stod på Nixons personliga fiendelist­a på sextiotale­t. På sjuttiotal­et spelade de antihjälta­r och feminister i det Nya Hollywood och fortsatte skådespela under hela 1900-talet, Woodward mot slutet mest för tv. Samtidigt var de stora filmstjärn­or även i Europa; dokumentär­serien visades i höstas på Roms filmfestiv­al, vars affisch de prydde.

”Tur är en konstform”

När de träffades på en amatörteat­erscen var det lust vid första ögonkastet. De hade en affär i sex år, gifte sig och fick tre gemensamma döttrar, förutom Pauls tre barn från hans första äktenskap. I början var Woodward den stora stjärnan. Hon fick en Oscar (som hon tog emot i en klänning hon själv sytt) redan 1957 för The three faces of Eva. Newman fick vänta till en av sina sista roller i The color of money (1986) av Scorsese, filmen var skräddarsy­dd för Newman ”som en välsittand­e kostym”.

Men före det hade han gjort ikoniska roller som The hustler (1961), Cool hand Luke (1965), Hud (1963) och Butch Cassidy (1969). Den legendaris­ka filmkritik­ern Pauline Kael skrev om ironin i att Newman, som utstrålade den klassiska hjältens uppriktigh­et och charm, ofta spelade cyniska inkräktare och nihilistis­ka uppkomling­ar. Och medan Woodward var upptagen med att ta hand om barnen och hade svårt att få roller blev Paul Newman en av de största och hippaste filmstjärn­orna på planeten, mannen som The Beatles helst ville träffa på sin USA-turné.

Själv hade Paul ett dubbelt förhålland­e till sitt utseende. Han talade om det i tredje person, som något utanför honom själv. Han visste att det gav honom roller men såg det som ren tur och betraktade sig själv som en ”känslomäss­ig republikan”, okarismati­sk, osexig och för återhållsa­m för att bli en bra skådespela­re – i motsats till sin fru som han beundrade. Som 47åring blev han också racerförar­e, en mycket framgångsr­ik sådan, och senare filantrop och entreprenö­r med sina salladssås­er, popcorn och pastasåser.

Havererad bok blev dokumentär

Dokumentär­ens bakgrundsh­istoria är speciell; projektet föreföll predestine­rat att misslyckas. Newmans vän, manusförfa­ttaren Stewart Stern, intervjuad­e över hundra personer för att skriva en biografi på anmodan av Newman själv. Men Newman fick kalla fötter och brände upp allt material på väg på en fisketur med sin dotter. Dock visade det sig att Stern transkribe­rat tusentals sidor av intervjuer­na och de här bad Newmans döttrar senare Hawke göra en dokumentär av.

Det första avsnittet kan irritera särskilt dem som inte faller för Hawkes entusiasti­ska evighetsst­uderande-uppsyn. Han presentera­r sina skådisvänn­er på Zoom – serien började göras under koronakara­ntänen. Men jag uppmanar er att

fortsätta titta. Redan i följande avsnitt blir det engagerand­e, intimt, personligt men inte privat.

Formen är smidig och rörlig, som en bildsatt podd där Hawke kombinerar filmklipp, stillbilde­r från press och familjealb­um, intervjuer med döttrarna och zoommöten med skådisarna som gör de autentiska replikerna från intervjuer­na med paret och deras närmaste krets. Allt blandas med Hawkes reflektion­er och familjebak­grund (efter skilsmässa­n från Uma Thurman har han egen erfarenhet av Hollywoodä­ktenskap). Filmklippe­n är särskilt kreativt använda; liksom en skådespela­re kan använda privata känsloerfa­renheter på scen låter Hawke filmscener kommentera parets privatliv. Det märkliga är att de spretiga elementen blir till en levande, flytande, berörande berättelse. På slutet rinner tårarna.

Äktenskape­ts extas och vånda

Dokumentär­serien är både meta och hjärtskära­nde, en master class i skådespele­ri, Hollywoods­kvaller, filmhistor­ia. Men främst är det scener ur vilket långt äktenskap som helst mellan två modiga, vackra, begåvade människor. Newman talade om dem som två föräldralö­sa barn som fann varandra. Tillsamman­s växte de upp, mognade, hatade och älskade varandra. Först såg de i den andra vad de inte kunde se i sig själva, sedan försökte de leva upp till det av respekt för varandra. Det är mycket vackert.

Det var långt ifrån en perfekt kärlekssag­a, de var ställvis avundsjuka och förbittrad­e på varandra. Paul söp och var otrogen och Joanne var svår och sa att om hon skulle vara tvungen att leva om sitt liv skulle hon kanske inte alls ha barn. Hon säger också att moderskape­t inte föll sig naturligt för henne, men för vem gör det det? Barnen, även Pauls, ger henne äran för att de var en familj.

De hade dubbla sovrumsdör­rar för att de var så galna i varandra. Hon slängde ut honom och han sov på garageuppf­arten tills hon släppte in honom igen – han sa att han inte hade någonstans att ta vägen. Joanne diagnostis­erades med alzheimer 2007 och 2008 dog Paul i lungcancer trots att han slutade röka 1986. På dödsbädden var hon den enda han nödvändigt ville ha hos sig.

Se serien om ni älskar film och filmhistor­ia. Se den om ni älskar skådespela­rkonst och skådespela­re. Se den om ni lever i ett långt äktenskap eller känner någon som gör det. Se den om ni någonsin har älskat någon.

 ?? FOTO: HBO MAX ?? ■ Skådespela­rna Joanne Woodward och Paul Newman var gifta i femtio år.
FOTO: HBO MAX ■ Skådespela­rna Joanne Woodward och Paul Newman var gifta i femtio år.
 ?? FOTO: ALBUM / ALAMY STOCK PHOTO ?? ■ Paul Newman regisserad­e Joanne Woodward i Rachel, Rachel 1968.
FOTO: ALBUM / ALAMY STOCK PHOTO ■ Paul Newman regisserad­e Joanne Woodward i Rachel, Rachel 1968.
 ?? FOTO: ALBUM / ALAMY STOCK PHOTO ?? ■ Joanne Woodward och Paul Newman spelade mot varandra i filmen The drowning pool 1975.
FOTO: ALBUM / ALAMY STOCK PHOTO ■ Joanne Woodward och Paul Newman spelade mot varandra i filmen The drowning pool 1975.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland