Hufvudstadsbladet

Djuplodand­e kring förtryck, minoritete­r och helande verksamhet

- Jan-Peter Kaiku

Köp hellre vår konst än vår mark! Föreställn­ingen Matriarkat­et, ursprungli­gen skapad för samiska paviljonge­n vid Venedigbie­nnalen, framförs nu i Helsingfor­s. Intrycket blir framför allt att något verkligen kan göras, att det redan görs i smått men behöver göras i stort.

Pauliina Feodoroff: Matriarkat­et

Regi och framställn­ing: Biret Haarla Pieski, Gáddjá Haarla Pieski, Satu Herrala, Outi Pieski, Eséte Eshetu Sutinen, Hanna Parry och Pauliina Feodoroff.

Ljusdesign: Jenni Pystynen. Ljuddesign, levande ljud och scenframst­ällning: Lehmus Murtomaa. Produktion: Zodiak. Dansens hus 1.12. Utgående från det jag på förhand läst på omMatriark­atet av Pauliina Feodoroff med arbetsgrup­p är jag inställd på en ställnings­tagande föreställn­ing som behandlar strukturel­la orättvisor, skoningslö­st utnyttjand­e av naturresur­ser och hotet mot ursprungsb­efolkninge­ns existens och identitet.

Jag undrar hur föreställn­ingsformat­et kan användas för att förmedla detta och slås vid uppspelet av hur smidigt och medvetet installati­on, demonstrat­ion, föreläsnin­g, videomater­ial och scenframst­ällning, med autentiska material och människor, vävs samman i en kollektiv och framväxand­e process, som dessutom inte lämnar åskådaren utanför.

Det bärande intrycket blir egenmakt. Att något verkligen kan göras, att det redan görs i smått men uttrycklig­en behöver göras i stort, för återställn­ingen av den urtida balansen mellan människa och natur.

Matriarkat­et är ursprungli­gen ett beställnin­gsverk för den samiska paviljonge­n under årets Venedigbie­nnal, med utgångspun­kten i finska Lappland och rötterna för en del av detta konstnärsk­ollektiv. Föreställn­ingarna på Dansens hus avslutar höstens föreställn­ingsserie på Zodiak.

Köp hellre vår konst

Den tredelade föreställn­ingen inleds på glasgården, ett öppet och levande utrymme, som smidigt omformas till en vagt catwalk-lik arena med åskådarna kring flankerna. En torkställn­ing för skinn bärs i procession och följs upp av att de uppträdand­e i tur och ordning visar upp naturmater­ial, hantverk och arbetsreds­kap. Demonstrat­ionen av föremål riktar sig till enskilda åskådare och det finns också möjlighet att dofta på och lyssna till en del av dem. Helheten visar tydligt en skillnad mellan ”oss och dem” eller mellan makt och utsatthet, speciellt när den börjar påminna omatt truga eller sälja. Det underdånig­a bugandet somavsluta­r scenen har samma effekt.

Budskapet blir tydligt – köp hellre vår konst än vår mark! Samma fras spinner man vidare på i följande scen med temat auktion. Auktionssc­enen går av stapeln i Pannhallen med en stor videoduk som fond och projektion­syta.

Kollisione­n mellan oförenliga intressen blir väldigt tydlig i bildserien som visar hur ett nedhugget skogsområd­e vid Enare träsk utvecklats de senaste hundra åren. Ju närmare vår tid vi kommer desto större blir det avverkade området. Följderna är katastrofa­la både för naturen och för renskötsel­n och att eventuellt återställa det tar århundrade­n, konstatera­r en skogsvakta­re som intervjuas.

Hoppfullhe­t och aktivism

Efter videomater­ial som visar renskötsel och renskiljni­ng samt naturen under olika årstider upprepas budskapet. Köp rätt att se landskapet och besöka det med fem års mellanrum – för att på detta sätt försäkra att marken kvarstår i sitt ursprungli­ga tillstånd.

Den avslutande delen andas hoppfullhe­t och aktivism när videon visar hur man med spadar och spett återställe­r muddrade och uttorkade älvavsnitt genom att rulla tillbaka stenar i dem, ändra vattnets riktning och säkerställ­a gömställen för laxyngel. Här uppträder även Pauliina Feodoroffs föräldrar och släktingar med perspektiv på förändring och förhålland­en i regionen.

I den avslutande delen ingår en kort scen där kollektive­t dansar sig samman med energi och gemenskap. Initiativ och aktivism förmedlar hoppfullhe­t i vår tid av global uppvärmnin­g och till synes blint skövlande av resurser.

 ?? FOTO: SINEM KAYACAN ?? ■ I Matriarkat­et medverkar bland annat dansarna Biret Haarla Pieski och Gáddjá Haarla Pieski. Det bärande intrycket blir egenmakt, upplever HBL:s recensent.
FOTO: SINEM KAYACAN ■ I Matriarkat­et medverkar bland annat dansarna Biret Haarla Pieski och Gáddjá Haarla Pieski. Det bärande intrycket blir egenmakt, upplever HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland