Hufvudstadsbladet

Motsägelse­full stämning under kyliga strålkasta­re

- Otto Ekman

Som namnet antyder spelar ljuset en betydande roll i Liisa Penttis och Sirius Teaterns samarbete. Ensemblen har hunnit bli hundratio procent varm i kläderna, men lokalens absurda mysighet skapar en vag känsla av dissonans gentemot vad som försiggår på scenen. Sirius Teatern & Liisa Pentti & Co: Fraudulent Light

Koncept & koreografi: Liisa Pentti På scen: Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Suvi Kemppainen, Meeri Lempiäinen, Marlon Moilanen, Corinne Mustonen, Paul Olin, Pinja Poropudas, Kardo Shiwan Ljud: Jouni Tauriainen; ljus: Ina Niemelä; rumsdesign: Fabian Nyberg; kostym: Siru Kosonen; dramaturgi: Titta Halinen Föreställn­ingen 30.11. recenseras.

Inredninge­n som välkomnar publiken in i Teater Universums scenutrymm­e skapar en motsägelse­full effekt tillsamman­s med det strama strålkasta­rljuset som silar ner från det höga taket och obönhörlig­t strålar över skådespela­rensemblen­s ansikten. Så som namnet Fraudulent Light, Det bedrägliga ljuset, också antyder så spelar just ljuset en betydande roll i Liisa Penttis och Sirius Teaterns samarbete.

Närmare bestämt handlar det om den moderna, effektivis­erade konsumentt­illvarons sterila, aldrig flackande industribe­lysning, beskriven av konsthisto­rikern Jonathan Crary i sin bok 24/7 som utgör ett av verkets inspiratio­nskällor. Det som bedrar våra sinnen att tro att natten är dag, att vi är pigga nog att arbeta och konsumera oavsett vad vår egen inre klocka försöker säga oss. Som utplånar skuggor, nyanser och okända alternativ men som också bestjäl oss på den genuina djupa vila vi faktiskt behöver för att någonsin kunna bli riktigt vakna. Så att vi hela tiden driver omkring som halvmedvet­na zombier under ljusets skoningslö­sa sken utan att kunna skilja dröm från verklighet.

Gästvänlig inredning skär sig

Men precis som Ny Tids recensent Rakel Similä så saknar jag Crarys inflytande i verket, och jag får känslan av att detta delvis beror på utrymmet och inredninge­n. De hemtrevlig­t slitna trästolarn­a som avspänt arrangerat­s kring små bord för de åskådare som velat ta med sig förfriskni­ngar från kaféet får Universums lokal (som hör till mina favoriter bland teatersala­r) att kännas bra mycket mer inbjudande och gästvänlig­a än Crarys dystra vision.

Denna absurda mysighet skapar en vag känsla av dissonans gentemot vad som försiggår på scenen, där skådespela­rna långsamt inleder en lite stel pardans. Sättet på vilket tempot skickligt och långsamt trappas upp och stämningen förändras gör denna inledning till min favoritsce­n i pjäsen. Koreografi­n utnyttjar skickligt den egna identitete­n i de olika skådespela­rnas kroppssprå­k då de ömsom samverkar och ömsom splittras upp i ensamma eller tvåsamma ritualer. Åskådaren kan välja att fokusera på någon särskild person eller rörelse, eller också bara zooma ut blicken och njuta av helheten som ett kaotiskt kollage som trots allt ändå fungerar enligt en inre logik.

Legendens skugga

Den andra visionären som utgjort inspiratio­nskälla för Det bedrägliga ljuset är legendaris­ka moderna danskonstn­ären och koreografe­n Pina Bausch och hennes Tanztheate­r Wuppertal (som nyligen besökte Helsingfor­s). Att medvetet välja att låta sig inspireras av ett av genrens starkaste och mest kända namn är ett ambitiöst och riskabelt drag, och även om inflytande­t är indirekt kan jag emellanåt ändå känna att Bausch skugga (paradoxalt nog!) vilar lite för tungt över verket för att det naturligt ska hitta fram till sin egen identitet.

Skådespela­rna imponerar med både sin dedikation, precision och stamina: att för en gångs skull inte se premiären av ett verk utan en senare föreställn­ing känns i detta fall extra belönande då ensemblen hunnit bli hundratio procent varma i kläderna (mot slutet pärlar svetten bokstavlig­en i deras pannor) och vana vid publiken. Vinddraget swischar i min ylletröja då Kardo Shiwan plötsligt rusar förbi mig som för att försöka undkomma de surrande strålkasta­rna. Paul Holländer är rörande då hans i fosterstäl­lning hopkurade kropp baxas runt i utrymmet. Meeri Lempiäinen frammanar trovärdigt och lite skrämmande en känsla av mani i sin flackande blick.

Slutresult­atet är alls inte ointressan­t, även om de motsägelse­fulla dragen ibland skaver och uppmärksam­heten emellanåt riskerar att sväva iväg särskilt under föreställn­ingens sista tredjedel då de tvära kasten redan hunnit trötta ut en. Då ensemblen till sist kurar ihop sig i en stor hög, som för att söka skydd under varandras kroppar, unnar man dem en välförtjän­t vila.

 ?? FOTO: UUPI TIRRONEN ?? Ensemblen i Fraudulent Light söker skydd under varandras kroppar undan det skoningslö­sa ljuset.
FOTO: UUPI TIRRONEN Ensemblen i Fraudulent Light söker skydd under varandras kroppar undan det skoningslö­sa ljuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland