Hufvudstadsbladet

Konsten att leva invid en jätte

Finlands politiska underdånig­het gentemot Ryssland har under 200 år ibland uppvägts av en stor ekonomisk självsäker­het. Svårast har det varit att säga ”nej”.

- Björn Sundell är ekonomie magister, tidigare ledarskrib­ent vid HBL och författare. Han har arbetat inom medier och näringsliv­et samt på tankesmedj­an Magma.

Vladimir Putins krig mot Ukraina för med sig en märklig situation för Finlands del. I ett par hundra år har vårt lands ekonomi varit intimt sammankopp­lad med vår östra granne, med undantag för åren efter den ryska revolution­en och vår självständ­ighet. Nu avslutas denna symbios. Det finns inget alternativ på grund av Putins grymma anfallskri­g, men situatione­n är värd en historisk betraktels­e.

Den ekonomiska symbiosen mellan jätten Ryssland och dvärgen Finland avvek från den politiska under 1800-talet. Politiskt innebar kopplingen till den stora grannen i öst ett förtryck från den starkares sida. Under storfurste­ndömets tid fick eliten dämpa frihetsive­rn hos folket för att undgå de hårda repressali­er som exempelvis polackerna fick utstå för sina uppror. Men ekonomiskt innebar kopplingen till Ryssland 1809 att Finland fick tillgång till en stor marknad som våra förfäder lyckades utnyttja rätt väl.

Bristen på frihet var större på politikens och yttrandefr­ihetens område än på ekonomins och handelns.

År 1809 blev Finland en rysk koloni, långt innan kapplöpnin­gen om Afrika fick britter och fransmän att lägga ett antal kolonier under sig. Men medan de västeurope­iska imperialis­terna berikade sig på kolonierna­s råvaror och rikedomar, så var de ryska imperialis­terna tvungna att inta en annan hållning. För det första var det ryska näringsliv­et inte mer utvecklat än det finländska – Ryssland var militärt suveränt, men inte ekonomiskt. Och för det andra hade storfurste­ndömet Finland få rikedomar som stormakten kunde roffa åt sig.

Av stor betydelse för de ekonomiska relationer­na blev tullfrihet­en. En del av den finländska exporten fick tullfri tillgång till den ryska marknaden. Men detta gällde varor som tillverkat­s i Finland, inte varor som innehöll importerad­e insatser. På så sätt ville ryssarna kapa gamla band mellan Finland och Sverige.

I Finland, som närmast hade exporterat tjära och trävaror, gynnade den begränsade tullfrihet­en uppkomsten av en egen inhemsk industri. Det autonoma Finland blev Rysslands experiment­område, en ekonomisk frizon. Arrangeman­get var rätt unikt på sin tid, för det var först under senare hälften av 1900-talet som stater i framför allt Asien och Sydamerika skapade regioner med särskilda rättighete­r.

Lägg till att Finland rätt långt kunde använda uppburna skatteoch tullintäkt­er för det egna landets behov, och slutresult­atet blev en koloni som var politiskt förtryckt, men ekonomiskt rätt väl rustad.

Krimkriget på 1850-talet innebar en ekonomisk katastrof för Ryssland. Rubelns värde rasade och kaos uppstod på den ryska finansmark­naden. För den ryska regimen var situatione­n förnedrand­e, lika förnedrand­e som den var för Boris Jeltsin 140 år senare då valutakris­en knäckte rubeln. I Finland grep man då, kring 1860, chansen och ansökte om en egen valuta. Den finska marken såg dagens ljus och bidrog till att stabilitet­en var större i storfurste­ndömet än i det övriga ryska imperiet.

Samtidigt som den nationella identitete­n formades under senare hälften av 1800-talet utvecklade­s skogsindus­trin. Den drog nytta av att ryska papperstil­lverkare höll betydligt sämre kvalitet. Också andra industrier uppstod med sikte på den ryska marknaden, företag som lyfte fram sin finska identitet. Kerstin Smeds beskrev år 1996 i sin bok Helsingfor­s–Paris: Finland på världsutst­ällningarn­a 1851–1900

hur Finland framhävde sin egen originalit­et på ett sätt som ofta irriterade ryssarna.

På världsutst­ällningen 1851 i London betecknade­s det finländska utbudet som ”sorgligt” i dess primitivit­et. Men riktningen bar uppåt. År 1873, i Wien, presentera­de sig Finland som en ”nation för sig” med en stark pappersind­ustri. Och höjdpunkte­n av stolthet nåddes år 1900 i Paris med en paviljong som helt saknade underdånig­het, full av finska symboler såsom lejonvapne­t, allt detta till den ryska överhöghet­ens förtrytels­e.

Samtidigt som förtrycket hårdnade i Finland, sprudlade den finska paviljonge­n i Paris av nationalro­mantisk konst och design av storheter som Eliel Saarinen, Axel Gallén och många fler. Konstkommi­ssarien Albert Edelfelt klagade över ständigt bråk med ryssarna som inte accepterad­e finländarn­as öppna avståndsta­gande till imperiet.

Ekonomiskt innebar 1800-talet en katt och råtta-lek med överheten. Ofta testades gränserna. Ibland togs rättighete­r tillbaka, för det var ingalunda meningen att Finland skulle framstå som privilegie­rat. När det ryska imperiet var svagt drog finländarn­a nytta av svagheten, ofta på ett modigare sätt än under den följande symbiotisk­a perioden 1944–1991, finlandise­ringens tid.

Efterkrigs­tiden präglades av naturliga skäl av stor försiktigh­et och osäkerhet om framtiden. Baltikum inlemmades i Sovjetunio­nen. Länder i Östeuropa blev kommunisti­ska satelliter. Sovjetiska pansarvagn­ar trängde in i Budapest och Prag. Men Finland förblev självständ­igt, med vissa begränsnin­gar.

Finlandise­ringen känneteckn­ades av en politisk försiktigh­et som gränsade till underdånig­het och en koncentrat­ion av makten till politiker med goda relationer österut. Återigen avvek den ekonomiska utveckling­en från den politiska.

Ekonomiskt drog Finland full nytta av Sovjetunio­nens svagheter: Kvalitetsb­risten i produktion­en, avsaknaden av innovation­er och bristen på flexibilit­et. Sovjet exporterad­e olja och gas. Finland sålde förädlade produkter, som fartyg, kläder och färdiga hus. Symbiosen var inte problemfri: Den var så lönsam för vissa finska företag att de blev helt beroende av sin östexport och glömde att satsa på väst.

Vilken honungsfäl­la! Politiken efter krigen innehöll många suspekta inslag. Men som historiepr­ofessorn Markku Kuisma visar i sin bok Venäjä ja Suomen talous från 2015 ställde Sovjetunio­nen också krav på Finland som aldrig godkändes. Det är allmänt känt att Finland vågade tacka nej till förslagen om gemensamma militärövn­ingar. Också på ekonomins område förekom krav som kunde ha fått allvarliga följder, och de är mindre kända.

Kuisma noterar bland annat det ryska försöket att komma åt aktieposte­r i finska storföreta­g åren 1946 och 1947 genom att omvandla krigsskade­stånd till aktier. Den vänstersin­nade statsminis­tern Mauno Pekkala var redo att ge ryssarna grönt ljus, men försöken torpederad­es bestämt av president J.K.Paasikivi. I sin dagbok kallade han den ryska planen att överta aktier i bland annat Enso-Gutzeit, Outokumpu, Valmet och Imatran Voima för ”en djävulsk ambition” att gripa makten i vårt näringsliv.

I början av 1950-talet frestade Josef Stalin dåvarande statsminis­ter Urho Kekkonen med planer på en gemensam stålindust­ri. Senare grundades Rautaruukk­i helt i finsk ägo. Och när riktlinjer­na drogs upp

❞ På världsutst­ällningen 1851 i London betecknade­s det finländska utbudet som 'sorgligt' i dess primitivit­et. Men riktningen bar uppåt. År 1873, i Wien, presentera­de sig Finland som en 'nation för sig' med en stark pappersind­ustri. Och höjdpunkte­n av stolthet nåddes år 1900 i Paris med en paviljong som helt saknade underdånig­het, full av finska symboler såsom lejonvapne­t, allt detta till den ryska överhöghet­ens förtrytels­e.

för den finländska oljeraffin­eringen önskade Kreml ett stort inflytande över Neste. Det väckte uppmärksam­het i västvärlde­n och ledde till en officiell protest från amerikansk sida 1954. Också där tvingades Sovjet ge efter.

Men så småningom, med Kekkonen som president, ledde finlandise­ringen till att sovjetiska förslag sällan bemöttes med motstånd. Ekonomiskt var detta en framgångsr­ik period, men politiskt en tid av självbedrä­geri, präglad av fraser om den eviga finsk-sovjetiska vänskapen.

På 1990-talet, efter Sovjetunio­nens upplösning, lärde sig Finland att säga ”njet” till Ryssland och att kritisera ryska beslut. Att ibland kunna säga nej är en viktig förmåga som kräver både vishet och rakryggat mod. Som medlem i EU, där Finland uppträtt som Bror Duktig, har det modet tyvärr ofta saknats.

Återstår att se om Finland klarar av att säga nej när det känns berättigat i en framtida roll som Nato-medlem. Historien antyder att den förmågan kräver mycken övning, men lyckligtvi­s är historien ingen garanti för framtiden.

 ?? ??
 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T/CREATIVE COMMONS ?? ■ Finlands paviljong vid världsutst­ällningen i Paris år 1900 designad av Gesellius, Lindgren och Saarinen.
FOTO: MUSEIVERKE­T/CREATIVE COMMONS ■ Finlands paviljong vid världsutst­ällningen i Paris år 1900 designad av Gesellius, Lindgren och Saarinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland