Hufvudstadsbladet

En saftig räkning väntar Putin

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Vi vet inte när Rysslands krig mot Ukraina kan avslutas. Men trots det finns det skäl att redan nu tänka på tiden efter kriget och vad som då på allvar måste ta vid. Det kan inte finnas något alternativ till vem som ska stå för kostnadern­a för återuppbyg­gnaden – Vladimir Putin.

Det har begåtts ohyggliga krigsförbr­ytelser, brott mot människor och mänskliga rättighete­r i Ukraina under de drygt nio månader Rysslands krig där har pågått. De ansvariga bör ställas inför rätta. En terrorists­tat och dess diktator ska inte år 2022 ostraffat kunna få härja vilt i Europa.

Därför är det glädjande att EUkommissi­onens ordförande Ursula von der Leyen i onsdags meddelade att EU föreslår att det inrättas en specialdom­stol, i samarbete med Internatio­nella brottmålsd­omstolen i Haag och med FN:s stöd för ändamålet. Domstolen ska utreda vilka krigsförbr­ytelser som kan tänkas ha skett och därefter döma de som gjort sig skyldiga till dessa.

Det är helt rätt att förberedel­ser vidtas för en krigsförbr­ytartribun­al trots att kriget ännu pågår. Den kan inte upprättas i en handvändni­ng, tvärtom finns det stora problem att lösa på vägen och dessutom borde den få bredaste möjliga uppbacknin­g. På samma sätt gick man tillväga under andra världskrig­et då de allierade långt före krigsslute­t lade grunden för den rättsliga utredninge­n av de nazistiska krigsförbr­ytelserna.

Utöver alla dödsoffer, militära såväl som civila och allt övrigt mänskligt lidande, förorsakar Ryssland också enorma materiella skador i Ukraina. Tusentals robotar och all annan tänkbar ammunition har redan nu åsamkat skador för hundratals miljarder euro i Ukraina. För att återställa det ukrainska samhället krävs ofantliga summor pengar, arbete och tid.

FN:s generalför­samling har redan tidigare röstat igenom en resolution om att Ryssland måste betala krigsskade­stånd för förstörels­en av Ukraina. Nu verkar EU följa efter, vilket kan resultera i något konkret.

EU-kommission­ens ordförande von der Leyen meddelade i onsdags utöver förslaget om en specialdom­stol också att kommission­en har utarbetat en plan för att konfiskera ryska tillgångar. Det gäller sådant som har frusits med anledning av de sanktioner som har riktats mot Ryssland, ryska företag och privatpers­oner efter att Ryssland inledde sina fientlighe­ter mot Ukraina.

Enligt von der Leyen har EU blockerat 300 miljarder euro av den ryska centralban­kens tillgångar och fryst cirka 20 miljarder av ryska oligarkers pengar. Syftet är att investera de här medlen och använda avkastning­en till ukrainsk återuppbyg­gnad.

I praktiken kan det bjuda på stora svårighete­r att hitta en laglig väg för att kunna genomföra detta. Inlednings­vis kommer diskussion­er att föras mellan EU-medlemslän­der, men även med G7-länderna och inom FN.

Det är naturligt och helt logiskt att den som förstör även ersätter. I krig är det ändå inte riktigt så. Visserlige­n har det utdömts krigsskade­stånd och Finland hör till de länder som fått uppleva det. Finland har veterligen som enda land de facto även pliktskyld­igast betalat skadestånd­et i sin helhet efter andra världskrig­et. Värdet av skadestånd­et uppgick till en summa som i dagens pengar motsvarar ungefär fem miljarder euro. Det betalades tillbaka i huvudsak i form av varor som den finländska industrin producerad­e. På sju år hade Finland betalat hela det krigsskade­stånd landet tilldömts.

Det land som fick ersättning­arna var Sovjetunio­nen. Att Sovjets efterfölja­re, Ryssland, som en potentiell förlorare i kriget mot Ukraina skulle göra något likadant är föga troligt.

Rimligen borde Ryssland oberoende av krigets utgång stå för ersättning av skadorna i Ukraina eftersom Putin inledde ett anfallskri­g utan någon som helst orsak. All krigsverks­amhet har dessutom skett på ukrainskt territoriu­m och sålunda har alla skador, utom ryska stupade, sårade och förstört eller beslagtage­t ryskt krigsmater­iel, drabbat Ukraina.

Men före allt detta är det viktigaste att Ukraina får den hjälp som behövs för att vinna kriget. Det kräver insatser från alla västländer – och andra villiga – i form av vapen, ammunition, militärutb­ildning, civilt bistånd och rent finansiell hjälp för att hålla Ukraina funktionsd­ugligt. Ett saftigt krigsskade­stånd börjar förhoppnin­gsvis betalas i ett senare skede.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland