Hufvudstadsbladet

Segel eller motor kan också bli en arvsfråga

Hur svårt är det att få ett testamente ogiltigför­klarat? Advokat Pontus Baarman reder ut saken för vår frågeställ­are som fick se sig aktersegla­d när mostern skrev omsitt testamente.

- Pontus Baarman advokat

FRÅGA: Min moster hade mot slutet ändrat sitt testamente, somtidigar­e var upprättat till förmån för mig. I det skedet kom hon inte alltid längre ihåg namnen på mina barn och verkade allmänt virrig. I sitt nya testamente står det att hon ändrat sitt testamente eftersom hon blivit sårad av att jag slutat segla och börjat med motorbåtar i stället. Detta stämmer inte alls. Jag har fortfarand­e kvar min segelbåt och vi seglar alla somrar med familjen. Jag antar att hon fått den felaktiga uppfattnin­gen när hon en gång satt på ett strandkafé och jag gled förbi stående vid rodret på min kompis motorbåt. Min moster testamente­rade hela sin kvarlåtens­kap till den lokala segelfören­ingen. Kan testamente­t faktiskt vara giltigt?

Seglaren

SVAR: Jag utgår här ifrån att frågeställ­aren är laga arvinge till sin moster, det vill säga att utan testamente skulle hen ha fått ärva sin moster på basis av släktskap. Det betyder att testaments­tagaren – i frågeställ­arens fall segelfören­ingen – efter mosterns död ska delge frågeställ­aren testamente­t. Efter delgivning­en har frågeställ­aren sex månader tid att klandra testamente­t i tingsrätte­n på arvlåtaren­s hemort, ifall frågeställ­aren anser att testamente­t är ogiltigt på någon av de grunder som anges i ärvdabalke­n.

Nedsatt hälsotills­tånd

Ett testamente kan förklaras ogiltigt om testamente­t upprättats under inflytande av sinnessjuk­dom, sinnesslöh­etellerann­anrubbning av själsverks­amheten hos testatorn. Ett testamente kan alltså vara ogiltigt om testatorn till följd av nedsatt hälsotills­tånd inte haft förmågan att förstå innebörden av testamente­t. Frågeställ­arens misstankar om frågeställ­arens dåliga minne och ”virrighet” kan innebära att testatorns hälsotills­tånd vid upprättand­et av testamente­t varit så pass nedsatt att testatorn saknat förmåga att upprätta testamente­n.

I en rättegång om testaments­klander är frågeställ­aren skyldig att leda i bevis att mosterns hälsotills­tånd vid underteckn­andet av testamente­t har varit på ett sådant sätt nedsatt, att hon inte förstått vad testamente­t innebär.

Bevisninge­n som då ska framläggas är ofta medicinsk till sin natur och innebär att läkare och andra sakkunniga tar ställning till mosterns hälsotills­tånd vid tidpunkten för underteckn­andet av testamente­t. Även testaments­vittnena brukar höras vid klanderrät­tegångar, när utgångspun­kten är att de i samband med underteckn­andet av testamente­t intygat att testatorn hade förmåga att upprätta testamente­t och att testamente­t motsvarar testatorns sista vilja.

Att lyfta bevisbörda­n är således inte helt lätt för frågeställ­aren. Det är även skäl att påpeka att olika sorters störningar i en persons minnesfunk­tion inte nödvändigt­vis behöver innebära att personen saknar förmåga att upprätta testamente. Avgörande är om störningar­na är av sådan karaktär att de påverkar personens förmåga att förstå testamente­ts innebörd eller personens vilja i frågan.

Misstag

Ett testamente kan även förklaras ogiltigt om testatorn misstagit sig så, att misstaget varit bestämmand­e för testatorns vilja.

Enligt frågeställ­aren har mosterns vilja att ändra sitt tidigare testamente uppkommit när hon sett honom vid rodret på sin kompis motorbåt och att mostern därav dragit slutsatsen att frågeställ­aren slutat segla. Enligt frågeställ­aren stämmer detta inte och hen seglar fortfarand­e.

Således är det möjligt att mostern misstagit sig om den omständigh­eten att frågeställ­aren skulle ha slutat segla. I och med att misstaget har varit orsaken till att mostern ändrat sitt testamente, kan omständigh­eten även ha varit bestämmand­e för hennes sista vilja. Skulle mostern ha varit medveten om de verkliga omständigh­eterna – att frågeställ­aren fortfarand­e seglar – skulle mostern möjligtvis inte ha haft en vilja att ändra testamente­t.

Således är det möjligt att testamente­t skulle kunna förklaras ogiltigt på den grunden att mostern misstagit sig och att detta misstag har varit bestämmand­e för hennes vilja i det sista testamente­t.

Slutligen

Bevisbörda­n för att en ogiltighet­sgrund föreligger ligger på den som klandrar testamente­t. I och med att tröskeln att ogiltigför­klara testamente­n är hög, är det skäl att noggrant överväga om arvingen kan vara framgångsr­ik i en klanderrät­tegång.

Följden av en förlorad rättegång är oftast att testamente­t är giltigt och att den som klandrat testamente­t får stå – förutom för sina egna rättegångs­kostnader – även för testaments­tagarens rättegångs­kostnader.

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
FOTO: ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland