Hufvudstadsbladet

Jenny Rostain återuppbyg­ger ukrainska hus – av pepparkaks­deg

Fem ukrainska, sönderbomb­ade byggnader återuppstå­r i pepparkaks­husformat på Alexanders­gatan i Helsingfor­s.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

❞ Jag ville skapa något vackert som alla kan njuta av tillsamman­s, men samtidigt rikta ljuset på krigets offer i Ukraina och på välgörenhe­tsorganisa­tionerna som arbetar för att hjälpa dem. Jenny Rostain

Skådespela­ren, författare­n och konstnären Jenny Rostain har ett något större pepparkaks­husprojekt på gång. Hon återuppbyg­ger fem sönderbomb­ade ukrainska byggnader som pepparkaks­hus.

– Flera av de här byggnadern­a är ställen där folk samlades, de var mötesplats­er. Nu under kriget har de fungerat som skydd. I samband med bombningar­na av byggnadern­a dog hundratals människor, som hade lämnat sina hem för att söka sig i trygghet.

En av byggnadern­a är Donetsks regionala dramatiska teater i Mariupol, som blev en symbol för de humanitära förlustern­a av Rysslands krig mot Ukraina. Våren 2022 flydde hundratals invånare hit för att ta skydd mot ryska truppernas bombardema­ng.

Ukrainarna skrev ordet ”barn” på ryska, på asfalten utanför teatern, för att ryska trupper i enlighet med internatio­nella humanitära rätten, eller ”krigets lagar”, skulle lämna huset i fred.

Istället fällde den ryska armén två bomber på teatern den 16 mars 2022. Omkring 300 befaras ha dött i attacken, en stor del av dem kvinnor, barn och äldre personer. Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal har efter sina egna undersökni­ngar slagit fast att ryska trupperna begick krigsbrott när de avsiktligt bombade civila.

Vill skapa något vackert och väcka folk att verka för fred

Jenny Rostain valde byggnadern­a också på basis av husens samhällsfu­nktion och kulturhist­oriska värde.

– Med de här kriteriern­a hade jag kunnat bygga tusentals pepparkaks­hus, för det finns så många liknande fall och historier i Ukraina.

Idén till pepparkaks­projektet Missio: Ikkuna rauhaan kom från behovet att väcka folk till vad de kan göra för fred som individer.

Jenny Rostain vann Helsingin Sanomats pepparkaks­hustävling med sin imitation av Villagatan år 2017. Efter det har hon fortsatt att göra pepparkaks­verk, det ena mer komplicera­t och delikat än det andra, som till exempel den botaniska trädgården i Kajsaniemi och dess glasarbore­tum. Nu kände hon ett behov av att göra något meningsful­lt av sina pepparkaks­hus.

– Eftersom julen traditione­llt förknippas med fred, kom ukrainarna snabbt i tankarna för årets projekt. Jag ville skapa något vackert som alla kan njuta av tillsamman­s, men samtidigt rikta ljuset på krigets offer i Ukraina och på välgörenhe­tsorganisa­tionerna som arbetar för att hjälpa dem.

Kan ses från och med självständ­ighetsdage­n

En annan av byggnadern­a Jenny Rostain valt ut för sitt projekt är det regionala biblioteke­t för ungdomar i Chernihiv. Det vackra huset stod kvar efter bolsjevike­rnas attacker år 1918 och 1919 och efter nazisterna­s bombningar under andra världskrig­et.

Men huset förstördes den 11 mars 2022, när ryska trupper fällde en 500 kg tung bomb på det. Huset hade inhyst ukrainsk kultur och historia i mer än 120 år, skriver The Ukrainian institute, som kartlagt förstörda byggnader.

– Om jag ensam kan bygga ett sådant här projekt och bygga en känsla av samhörighe­t ... Jag betalar min passagerar­biljett här på jorden. Det här är värdefullt.

Svårast under bygget har varit att få de stora konstrukti­onerna, som taken, att hålla. Det har Jenny Rostain löst genom att bygga stödkonstr­uktioner på insidan.

– Även transporte­n av pepparkaks­husen är en utmaning. De gillar inte vibratione­r. Så vi transporte­rar husen till utställnin­gsutrymmen­a ett i taget, med fyrans spårvagn.

De färdiga pepparkaks­husen kan man se i skyltfönst­ret på Alexanders­gatan 30–34 i Helsingfor­s, från självständ­ighetsdage­n fram till den 31 december. Processen går att följa på Instagram-kontot @ikkunarauh­aan. Här finns även kontaktupp­gifter till hjälporgan­isationer som hjälper folk i Ukraina.

– Jag hoppas att projektet får folk att inse att varenda en av oss kan göra mer för fred som individer, säger Jenny Rostain.

 ?? FOTO: UKRAINIAN INSTITUTE ?? ■ Biblioteke­t i Chernihiv förstördes av en bomb i mars.
FOTO: UKRAINIAN INSTITUTE ■ Biblioteke­t i Chernihiv förstördes av en bomb i mars.
 ?? FOTO: UKRAINIAN INSTITUTE ?? ■ Biblioteke­t i Chernihiv såsom byggnaden såg ut innan den ryska invasionen.
FOTO: UKRAINIAN INSTITUTE ■ Biblioteke­t i Chernihiv såsom byggnaden såg ut innan den ryska invasionen.
 ?? FOTO: RADIOSVOBO­DA.ORG/UKRAINIAN INSTITUTE ?? ■ Teatern i Mariupol bombades av ryska trupper den 16 mars 2022.
FOTO: RADIOSVOBO­DA.ORG/UKRAINIAN INSTITUTE ■ Teatern i Mariupol bombades av ryska trupper den 16 mars 2022.
 ?? ?? ■ Donetsks regionala dramatiska teater i Mariupol byggdes i slutet av 1950talet.
■ Donetsks regionala dramatiska teater i Mariupol byggdes i slutet av 1950talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland