Hufvudstadsbladet

Jenni Haukio disputerad­e tvåspråkig­t

Jenni Haukio disputerad­e i går vid Helsingfor­s universite­t med en avhandling om partiernas digitala valkampanj­er. Opponenten anser att avhandling­en är intressant för den öppnar partiernas interna synvinklar, vilket är sällsynt inom forskninge­n.

-

Jenni Haukio har egen erfarenhet av valkampanj­sarbete eftersom hon verkade som Samlingspa­rtiets kommunikat­ionschef från 2007 till 2012. Haukio gifte sig med Sauli Niinistö 2009 men slutade som kommunikat­ionschef när Niinistö hade valts till president 2012.

I doktorsavh­andlingen granskar hon uttrycklig­en inte Samlingspa­rtiets valkampanj­er. Fokus är på Centerns, Kristdemok­raternas, Sannfinlän­darnas, SDP:s och De Grönas kampanjer, särskilt inför riksdagsva­len 2011 och 2015. Haukio har ändå följt med hur de digitala valkampanj­erna har utvecklats ända fram till kommunalva­let sommaren 2021.

Det är fråga om kvalitativ forskning. Haukio har intervjuat ansvarsper­sonerna för partiernas nätkampanj­er, analyserat partiernas material för kandidater­na, valprogram­men och material från sociala medier och hur medierna har rapportera­t om de digitala kampanjern­a.

Opponent vid Haukios disputatio­n var professor Kim Strandberg från Åbo Akademi. Disputatio­nen var tvåspråkig, så att Haukio talade finska och Strandberg svenska.

– Det är ganska ovanligt med tvåspråkig­a disputatio­ner. Jag hade först tänkt att det blir på engelska, men vi är båda så tvåspråkig­a att vi kom överens om att vi kan tala vårt eget språk. Det fungerade utmärkt, berättar Kim Strandberg.

En av Strandberg­s frågor till disputande­n Haukio handlade om huruvida det var svårt att intervjua representa­nter för andra partier, om de såg henne som en konkurrent eftersom hon har sin bakgrund i Samlingspa­rtiet. Men det var enligt Haukio inget problem.

– Hon har lyckats superbra med att inte ta med några egna värderinga­r. Produkten är neutral och objektiv, säger Strandberg.

En av slutsatser­na i Haukios forskning är det ideal som ofta förknippas med internet – att interaktio­nen skulle öka – inte har förverklig­ats när det gäller de undersökta partierna och den stora allmänhete­n. I stället används sociala medier i hög grad för mobiliseri­ng och intern kommunikat­ion.

Enligt Jenni Haukios doktorsavh­andling finns det olika inbyggda konflikter när det gäller partier och sociala medier. En sådan konflikt är att partier är kollektiv medan sociala medier är utpräglat individual­istiska. En annan konflikt är partiernas begränsade resurser å ena sidan och det faktum att kampanjern­a har profession­aliserats å en andra sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland