Hufvudstadsbladet

Bakslag för Trump i utredning om dokument

Donald Trump kan inte längre blockera justitiemi­nisteriets granskning av de dokument som hittats i en razzia i hans hem Mar-a-Lago. Det står klart efter ett nytt beslut i en appellatio­nsdomstol i USA.

-

Appellatio­nsdomstole­n stoppar en oberoende granskning av dokumenten som beslagtogs vid en razzia mot expresiden­t Donald Trumps residens Mar-a-Lago. För Trump innebär det ett större bakslag i härvan kring dokumenten som hittats i hans hem.

Beslutet gör att justitiemi­nisteriet kan fortsätta sin utredning av Trumps hantering av tusentals dokument – många av dem hemligstäm­plade – som lämnat regeringsk­ansliet, rapportera­r CNN.

Trump lyckades tidigare tillfällig­t stoppa utredare från att granska dokumenten med hänvisning till att en oberoende utredare först skulle gå igenom dem. Trump har hävdat att en del av dokumenten är hans personliga, och bör hållas utanför utredninge­n.

Ingen specialbeh­andling

Appellatio­nsdomstole­n höll inte med.

”Lagen är tydlig. Vi kan inte skapa en regel som gör att varenda en som utsätts för en husrannsak­an kan blockera en regeringsu­tredning efter att husrannsak­an genomförts. Inte heller kan vi skapa en regel som tillåter endast före detta presidente­r att göra detta”, skriver domstolen.

Det var tack vare en Trumpvänli­g distriktsd­omare, Aileen Cannon, som Trump lyckades få igenom beslutet om en oberoende granskning. Men enligt appellatio­nsdomstole­n borde Cannon inte ingripit överhuvudt­aget.

Det är ännu oklart om Trumps advokater kommer att överklaga beslutet till högsta domstolen.

33 lådor med dokument

Vid razzian i augusti i Mar-a-Lago i Florida, som även fungerar som medlemsklu­bb, tog FBI med sig 33 lådor med material. De innehöll mer än 100 hemligstäm­plade dokument, bland annat om kärnvapen.

Justitiemi­nisteriets utredning gäller misstänkt olaglig hantering av regeringsd­okument samt brott mot spionerila­gen.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP ?? ■ Expresiden­t Donald Trump. Arkivbild.
FOTO: ANDREW HARNIK/TT-AP ■ Expresiden­t Donald Trump. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland